ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Παραπομπή σε δίκη του λογιστή της Μεγάλης Στοάς ζητά ο εισαγγελέας

Παραπομπή σε δίκη του λογιστή της Μεγάλης Στοάς ζητά ο εισαγγελέας

Την παραπομπή σε δίκη για υπεξαίρεση ποσού ύψους 350.000 ευρώ προτείνει η εισαγγελέας Ελένη Παπαδοπούλου για τον λογιστή της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος. Στην ίδια πρόταση ζητά να μη γίνει κατηγορία σε βάρος της γραμματέως του πρώην Μεγάλου Διδασκάλου, που αντιμετωπίζει την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας στο ίδιο αδίκημα.

Η υπόθεση αφορά στην «τρύπα» ύψους 2.000.000 ευρώ που είχε αποκαλυφθεί στο ταμείο της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος, αλλά σύμφωνα με την εισαγγελέα το ποσό που αγορά στο λογιστή αντιστοιχεί σε 350.000 ευρώ που είχε αρχικά ομολογήσει, ενώ για τα υπόλοιπα διεξάγεται έρευνα προκειμένου να εντοπιστούν τα πρόσωπα που «έσπασαν» τον κουμπαρά.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εισαγγελέας στην πρόταση της προς το δικαστικό συμβούλιο, ο λογιστής ενεργούσε κατά παρέκκλιση του κανονιστικού πλαισίου και υπό την ανοχή – έγκριση των αρμοδίων για την διοίκηση και την διαχείριση των οικονομικών ζητημάτων του ιδρύματος, και ως ταμίας.

«Ουσιαστικά, δεδομένης της σχέσης μεταξύ Μεγάλης Στοάς – Ιδρύματος – Σωματείου και της ύπαρξης εν τοις πράγμασι κοινού ταμείου, ο κατηγορούμενος ήταν υπεύθυνος για το λογιστήριο και των τριών οντοτήτων και ενεργούσε και ως ταμίας, κατά παρέκκλιση πάντα του κανονιστικού πλαισίου αλλά με γνώση των αρμοδίων», εξηγεί η εισαγγελέας.

Ο βασικός κατηγορούμενος ανέλαβε χρέη υπευθύνου λογιστηρίου τον Μάιο του 2012 και -όπως περιγράφεται στην πρόταση- αν και στις 30 Σεπτεμβρίου κάθε έτους γινόταν έλεγχος στα διαθέσιμα, τις δαπάνες, αλλά και το υπόλοιπο του ταμείου και του λογαριασμού τραπέζης, ο έλεγχος αυτός ήταν «από το 2013 έως το 2016 σύντομος και δειγματοληπτικός».

Η αλλαγή στην ηγεσία της Στοάς οδήγησε σε έρευνες οι οποίες διαπίστωσαν κακοδιαχείριση στα οικονομικά της. Μάλιστα, «στη Γενική Συνέλευση του Ιανουαρίου του 2014 έγινε γνωστό ότι έγινε δωρεά από το Σωματείο στο Τεκτονικό Ίδρυμα ύψους 1.230.000 ευρώ χωρίς διευκρινίσεις για το πόθεν προήλθε αυτό το ποσό και πως διακινήθηκε και άρχισαν να εκφράζονται αμφιβολίες για τον τρόπο διοίκησης και διαχείρισης των χρημάτων των τριών οντοτήτων, που προέρχονταν εξάλλου και από συνδρομές των Συμβολικών Στοών και των Δομών του Τύπου της Υόρκης».

Ακολούθησε έρευνα του ΣΔΟΕ και της Οικονομικής Αστυνομίας έπειτα από μήνυση υψηλόβαθμου μέλους της Στοάς, ενώ ανατέθηκε ο έλεγχος των οικονομικών για την τριετία 2012-2015 σε εταιρία ορκωτών λογιστών, που για την συγκεκριμένη τριετία εντόπισαν έλλειμμα 270.973,46 ευρώ.

Η εισαγγελέας περιγράφει οι ορκωτοί λογιστές διαπίστωσαν διπλοεγγραφές σε δαπάνες εισφορών σε ΙΚΑ και ΦΜΥ. Η γνωστοποίηση του πορίσματος στις 31 Δεκεμβρίου 2015, οδήγησε τον λογιστή ενώπιον των μεγαλοσχημόνων της Στοάς 4 προκειμένου να δώσει εξηγήσεις.

Εκείνος παραδέχθηκε ότι είχε προχωρήσει σε υπεξαίρεση 350.000 ευρώ από το 2007 έως το 2015, αλλά έριξε το μπαλάκι στη γραμματέα του προηγούμενου Μεγάλου Διδασκάλου, λέγοντας πως τον παρότρυνε να αφαιρέσει τα χρήματα από το ταμείο. Μάλιστα, σε εκείνη φέρεται -κατά τα λεγόμενα του- να έδωσε τις 200.000 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 150.00 ισχυρίστηκε πως δόθηκαν σε ένα παιδικό του φίλο, ο οποίος βρέθηκε σε ανάγκη.

Τα αποτελέσματα του ελέγχου της τριετίας 2012-2015 δημιούργησαν ακόμη μεγαλύτερες υποψίες με αποτέλεσμα να διεξαχθεί έρευνα και για την περίοδο από το 2006 έως και το 2012. Λογιστικές και διαχειριστικές ατασθαλίες, τελικό έλλειμμα οφειλόμενο σε διπλές λογιστικές εγγραφές των δαπανών για εισφορές Ι.Κ.Α. και ΦΜΥ ύψους 65.000 € αλλά και διάφορες στο ταμείο συνολικού ύψους 775.618 ευρώ ήταν το αποτέλεσμα της νέας έρευνας.

Αμέσως άνοιξε έρευνα από τη Δικαιοσύνη με τον ανακριτή που ανέλαβε την υπόθεση να ζητά τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης. Τα ευρήματα του πραγματογνώμονα ήταν χαρακτηριστικά και αποκαλυπτικά, αφού διαπίστωσε την ανυπαρξία στοιχειώδους υποδομής και λειτουργίας ενός ολοκληρωμένου και δομημένου λογιστικό-ελεγκτικού συστήματος, την απουσία διαδικασιών ελέγχου και διασταύρωσης λογιστικών καταχωρήσεων και συμφωνιών, αδυναμία διασφάλισης και επιβεβαίωσης του ύψους των εσόδων, την έλλειψη αναλυτικής πληροφόρησης για συνδυασμούς εγγράφων και ποσών, αλλά και έλλειψη τήρησης στοιχειωδών κανόνων και διαδικασιών εσωτερικού ελέγχου.

Κατά τον πραγματογνώμονα, «προκύπτει σαφώς και ξεκάθαρα ότι η ευθύνη της απώλειας των χρημάτων βαρύνει τον ταμία και τον πρόεδρο, ενώ σε οποιαδήποτε περίπτωση η επαγγελματική ευθύνη του πρώτου κατηγορουμένου, ως υπεύθυνου λογιστή είναι πρόδηλη σε σχέση με την λειτουργία του λογιστικό – μηχανογραφικού πλαισίου και των τρίων φορέων – μορφωμάτων για όλα τα χρόνια που ήταν υπεύθυνος ως την απομάκρυνση του». Ωστόσο, όπως εξηγεί ο πραγματογνώμονας, υπάρχουν αντικειμενικές ευθύνες του Προέδρου, του Ταμία και του Γραμματέα, αλλά και των μελών των Εξελεγκτικών Επιτροπών, ενώ εντοπίζει το ύψος του ελλείμματος όχι στις 350.000 ευρώ -που είχε ομολογήσει αρχικά ο λογιστής- αλλά σε ποσό ύψους 1.945.443 ευρώ.

«Για το λόγο αυτό σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της άρσης τραπεζικού απορρήτου από την οποία δεν προέκυπταν ύποπτες συναλλαγές, ο ανακριτής απέδωσε στον λογιστή κατηγορία για πόσο 350.000 € ενώ, επειδή έκρινε ότι για το υπόλοιπο ποσό προκύπτουν ενδείξεις για τα αδικήματα της απιστίας και της απάτης διαβίβασε στην εισαγγελία για περαιτέρω έρευνα» αναφέρεται στην εισαγγελική πρόταση.

Όταν έφτασε η ώρα της απολογίας για τον λογιστή, εκείνος άλλαξε στάση και ενώπιον του ανακριτή αρνήθηκε ότι υπεξαίρεσε τα χρήματα, υποστηρίζοντας ότι η αρχική παραδοχή του περί υπεξαίρεσης ποσού 350.000€ έγινε υπό πίεση και απειλές, ενώ έριξε την ευθύνη σε κακόπιστη διαχείριση και ατασθαλίες κορυφαίων μελών της Στοάς.

Ταυτόχρονα, η γραμματέας του πρώην Μεγάλου Διδασκάλου αρνήθηκε τις καταγγελίες του λογιστή και υποστήριξε ότι έλαβε ως δάνειο 30.000 ευρώ τα οποία εξοφλούσε με παρακράτηση από το μισθό της. Η εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή της τελικά, καθώς ανακάλεσε όσα ανέφερε για εκείνη και ο λογιστής κατά την απολογία του. Πλέον το λόγο έχει το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο το οποίο καλείται να αποφασίσει το εάν τόσο ο λογιστής όσο και η γραμματέας θα παραπεμφθούν σε δίκη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δένδιας στο Newsbomb.gr: Εάν η Τουρκία θέλει ατζέντα εφ' όλης της ύλης, δεν θα είμαστε στον διάλογο