ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ζακ Κωστόπουλος: Ξεκινά η δίκη για το θάνατό του

Ζακ Κωστόπουλος
Ζακ Κωστόπουλος: Στο εδώλιο θα καθίσουν ο κοσμηματοπώλης της οδού Γλάδστωνος, ο μεσίτης και τέσσερις αστυνομικοί, που αντιμετωπίζουν το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης.
Φωτογραφία αρχείου / InTime

Ζακ Κωστόπουλος: Στο εδώλιο θα καθίσουν ο κοσμηματοπώλης της οδού Γλάδστωνος, ο μεσίτης και τέσσερις αστυνομικοί, που αντιμετωπίζουν το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης.

Οι συνθήκες του σοκαριστικού θανάτου του ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου θα αναβιώσουν στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, στο εδώλιο του οποίου θα καθίσουν έξι πρόσωπα. Με το παραπεμπτικό βούλευμα αποδόθηκε στους έξι κατηγορούμενους της υπόθεσης, τον κοσμηματοπώλη της οδού Γλάδστωνος, τον μεσίτη και τέσσερις αστυνομικούς, η κατηγορία της θανατηφόρας σωματικής βλάβης, ενώ η οικογένεια του 33χρονου ακτιβιστή ζητούσε να παραπεμφθούν για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Ωστόσο, τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου που εξέδωσαν το βούλευμα και υιοθέτησαν την πρόταση του εισαγγελέα, έκριναν ότι οι έξι κατηγορούμενοι «με πρόθεση επέφεραν στο θύμα σωματικές κακώσεις που μπορούσαν να του προκαλέσουν (όπως και πράγματι συνέβη) κίνδυνο για τη ζωή του, ήτοι επικίνδυνες σωματικές βλάβες, το δε επελθόν αποτέλεσμα του θανάτου του οφείλεται σε συγκλίνουσα αμέλειά τους (παραυτουργία)», αλλά και πως στόχος των κατηγορουμένων «ήταν η παραμονή του Κωστόπουλου εντός του καταστήματος και η μη διαφυγή του, προκειμένου να επιτευχθεί η σύλληψή του».

Επικαλούμενοι τις ιατροδικαστικές εκθέσεις, οι δικαστές αναφέρουν πως «οι σωματικές αυτές βλάβες» τις οποίες επέφεραν στο θύμα οι κατηγορούμενοι «συντέλεσαν στην πρόκληση οργανικού στρες, το οποίο με τη σειρά του προκάλεσε τις ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου που αποτέλεσαν την τελική αιτία θανάτου», του Ζακ Κωστόπουλου.

Για «απερίσκεπτη δράση» του ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου και του μεσίτη που ενεπλάκη στο επεισόδιο, κάνουν λόγο οι δικαστές, εξηγώντας ότι «εν όψει της ηλικίας τους και της στοιχειώδους κοινωνικής εμπειρίας που διέθεταν, είχαν τη δυνατότητα να προβλέψουν ότι η επίθεσή τους σε βάρος του Κωστόπουλου με πλήγματα στη κεφαλή, ενόσω μάλλον διέρχονταν από θραυσμένο υαλοπίνακα, μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο του παθόντος, όμως από έλλειψη της προσήκουσας προσοχής, την οποία όφειλαν και μπορούσαν να καταβάλλουν, έδρασαν απερίσκεπτα και επιτέθηκαν κατά του παθόντος μη προβλέποντας το επελθόν αποτέλεσμα».

Για τους αστυνομικούς

Σχετικά με τις ποινικές ευθύνες των αστυνομικών, που έφτασαν στο σημείο για να συλλάβουν τον Ζακ Κωστόπουλου, αλλά του κατάφεραν βαρύτατα χτυπήματα, οι δικαστές στο σκεπτικό τους τονίζουν ότι «ενόψει της εκπαίδευσης που είχαν λάβει και της εμπειρίας που διέθεταν από την άσκηση των καθηκόντων τους, είχαν τη δυνατότητα να προβλέψουν ότι τα χτυπήματα που κατάφεραν στον Κωστόπουλο, προκειμένου να τον ακινητοποιήσουν και να τον δεσμεύσουν, με δεδομένο ότι αυτός βρίσκονταν σε κατάσταση υπερδιέγερσης, αλλά με προφανή αδυναμία συγκέντρωσης των δυνάμεων του, έφερε πολλαπλά τραύματα και εμφάνιζε δυσχέρειες στην αναπνοή, θα επέτειναν τον ήδη υφιστάμενο κίνδυνο ζωής που αντιμετώπιζε και, όμως από έλλειψη της προσήκουσας προσοχής, την οποία όφειλαν και μπορούσαν να καταβάλλουν, έδρασαν με υπερβάλλοντα ζήλο (...) μη προβλέποντας το επελθέν αποτέλεσμα…».

Για δολοφονία σε «δημόσια θέα» και «βίαιη θανάτωσή του» έκανε λόγο η οικογένεια του 33χρονου ακτιβιστή. Πρέπει να σημειωθεί, ότι στο βούλευμα ξεκαθαρίζεται πως ο Ζακ Κωστόπουλος δεν παραβίασε την πόρτα του κοσμηματοπωλείου για να εισέλθει σε αυτό, δεν βρέθηκαν δαχτυλικά του αποτυπώματα στο μαχαίρι που βρέθηκε στο κοσμηματοπωλείο, ενώ από τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων προέκυψε πως δεν είχε κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Στη δικογραφία εκτός των άλλων στοιχείων της υπόθεσης περιλαμβάνονται και τα video, από τα οποία διαφαίνεται ότι ο 33χρονος ακτιβιστής έχει εγκλωβιστεί μέσα στο κοσμηματοπωλείο της οδού Γλάδστωνος. Τη στιγμή δε που επιχειρεί να βγει έξω από το κατάστημα εμφανίζονται δύο άνδρες, οι οποίοι του επιτίθενται με κλωτσιές και ενώ εκείνος προσπαθεί να διαφύγει μέσα από την σπασμένη τζαμαρία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φρίκη στη Ρόδο: Μία τραγική ιστορία για τον παππού και το σατανικό σχέδιο της θείας

Η Λιβύη 10 χρόνια μετά τον θάνατο του Καντάφι - Η ιστορία του δικτάτορα, τα πλούτη και το τέλος

Καιρός - Αρναούτογλου: Πώς θα κινηθεί η νέα κακοκαιρία - Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα (vid)

Ρoή Ειδήσεων