ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Folli Follie: Ξεκινάει τη Δευτέρα η δίκη του μεγάλου οικονομικού σκανδάλου

Folli Follie: Ξεκινά η δίκη του οικονομικού σκανδάλου στη «σκιά» της αποφυλάκισης των βασικών πρωταγωνιστών
Folli Follie: Ξεκινά η δίκη του οικονομικού σκανδάλου στη «σκιά» της αποφυλάκισης των βασικών πρωταγωνιστών
Intimenews

Folli Follie: Ξεκινά η δίκη του οικονομικού σκανδάλου στη «σκιά» της αποφυλάκισης των βασικών πρωταγωνιστών

Με τους βασικούς πρωταγωνιστές ενός από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα που αποκαλύφθηκαν στη χώρα να «φλερτάρουν» με την έξοδο από τη φυλακή, τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου ξεκινά η δίκη της Folli Follie.

Η άλλοτε πανίσχυρη εταιρεία faux bijoux αποκαλύφθηκε τον Μάιο του 2018 ότι ήταν φτιαγμένη από… faux στοιχεία. Η «κατεδάφιση» της εικόνας της λαμπρής πορείας της Folli Follie, που ξεκίνησε με την ίδρυση ενός καταστήματος το 1982, αποκάλυψε εικονικά έσοδα, παραποίηση οικονομικών στοιχείων, δυσθεώρητα έξοδα που εξυπηρετούσαν την πολυτελή διαβίωση των ιδιοκτητών, εικονικές εταιρίες, εξαπάτηση επενδυτών, μετοχές δίχως αντίκρισμα.

Οι υπαίτιοι της δυσθεώρητης οικονομικής απάτης, που έχει αποκτήσει και παράπλευρα σκέλη, θα καθίσουν τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Οι συνολικά 13 κατηγορούμενοι της, αναμέσα στους οποίους είναι ο ιδρυτής της εταιρείας Δημήτρης Κουτσολιούτσος, η σύζυγός του Καίτη και ο γιος τους Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρότατα κακουργήματα, όπως η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, η κακουργηματική πλαστογραφία, η κακουργηματική απάτη τελεσθείσα κατά φυσικών και νομικών προσώπων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ, η χειραγώγηση της αγοράς και η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Ωστόσο, η κεφαλή της εταιρίας, Δημήτρης Κουτσολιούτσος, βαρύνεται με ένα ακόμη κακούργημα, αυτό της κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.

Το σκάνδαλο -όπως αποκαλείται- της Folli Follie απασχόλησε τις δικαστικές αρχές από το 2018, ενώ η σχηματισθείσα δικογραφία κάνει λόγο για «εγκληματική οργάνωση» που δρούσε σε Ασία και Ευρώπη, υπό τη διεύθυνση του πατέρα και του υιού Κουτσολιούτσου, οι οποίοι βρίσκονται προφυλακισμένοι από το Σεπτέμβριο του 2020. Ωστόσο, και οι δύο αναμένεται να αποφυλακιστούν τον Μάρτιο του 2022, καθώς λήγει το 18μηνο της προσωρινής τους κράτησης, ενώ η δίκη που ξεκινά σε λίγες ημέρες ενδέχεται να μην έχει ολοκληρωθεί.

Στο σκεπτικό του βουλεύματος αναφέρεται ότι η ζημία από τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης ανέρχεται στα 413.078.346,17 ευρώ, αν και, όπως εξηγείται, το συνολικό μέγεθος της οικονομικής βλάβης δεν είναι δυνατόν να αποτιμηθεί επακριβώς. Οι απώλειες για τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αποτιμώνται σε 3.988.701,39 ευρώ, ενώ για τα φυσικά πρόσωπα και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου σε 409.089,644 ευρώ.

Όπως εξηγούν οι δικαστές, οι κατηγορούμενοι συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση –ηθικοί αυτουργοί της οποίας φέρονται οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος– και από το 2006 κατήρτιζαν πλαστά έγγραφα τραπεζών προκειμένου να παρουσιάζουν, ψευδώς, ότι η εταιρεία ευημερούσε οικονομικά. Το σκάνδαλο είχε και αέρα…Άπω Ανατολής, καθώς οι κατηγορούμενοι φέρονται ψευδώς να παρουσίαζαν και τεράστιο κύκλο εργασιών στη Κίνα, με πληθώρα υποτιθέμενων συναλλαγών με ανύπαρκτες εταιρείες, ενώ τις παραποιημένες οικονομικές καταστάσεις των δήθεν εταιρειών, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος μαζί με τον γιο του, τις έστελναν στην Ελλάδα και ζητούσαν να ενοποιηθούν με τους ισολογισμούς των εταιρειών του άλλου υποομίλου που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στη Β. Αμερική. Με τον τρόπο αυτό κατάφεραν να εξαπατήσουν το επενδυτικό κοινό, τα χρηματιστήρια και να χειραγωγήσουν την αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο βούλευμα αναφέρεται ότι «ο Δημήτριος Κουτσολιούτσος, με τους Γεώργιο Κουτσολιούτσο και τον CFO του Υποομίλου στην Ασία, Ι.Μ. με πρόθεση, συγκρότησαν επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα, στην οποία εντάχθηκαν οι ίδιοι ως μέλη και εν συνεχεία η Αικατερίνη Κουτσολιούτσου, οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι αλλά και άγνωστοι μέχρις στιγμής υπάλληλοι και στελέχη του Ομίλου Folli Follie, υποτάσσοντας τη βούλησή τους έκαστος σε αυτήν, ως μέλη της, επιδιώκοντας και πετυχαίνοντας, στο πλαίσιο της συμφωνηθείσας εγκληματικής τους δράσης, βάσει οργανωμένου σχεδίου, που προέβλεπε ιεραρχική διάρθρωση και διακριτούς ρόλους, επιδιώκοντας την κατ’ εξακολούθηση τέλεση κακουργηματικής πλαστογραφίας και απάτης υπό οποιαδήποτε συμμετοχική έκφανση, προς σκοπό αποκόμισης παράνομου περιουσιακού οφέλους, διαμοιράζοντας τα παράνομα κέρδη ανάλογα με το ρόλο, τη δραστηριότητα και την ιεραρχική τους θέση, βλάπτοντας ή αποσκοπώντας να βλάψουν την περιουσία ιδιωτών και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου ( ΝΠΔΔ)».

Ο ρόλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Στα «απόνερα» του σκανδάλου της Folli Follie προέκυψε και δεύτερη υπόθεση που αφορά στο ρόλο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην υπόθεση. Μάλιστα, ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης, o επικεφαλής της Folli Follie Τζώρτζης Κουτσολιούτσος και ο διευθυντής ασφαλείας της εταιρείας σχετικά με όσα δεν έπραξε εγκαίρως το εποπτικό όργανο.

Η υπόθεση αφορά στην κρίσιμη περίοδο της άνοιξης του 2018, όταν οι αποκαλύψεις για την πραγματική οικονομική κατάσταση της Folli Follie είχαν αναστατώσει τους επενδυτές, που ζητούσαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση για το τι συμβαίνει στην εταιρία. Αρχικά, η υπόθεση είχε μπει στο αρχείο, αλλά ανασύρθηκε μετά την αποκάλυψη σειράς email μεταξύ του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου και του διευθυντή ασφαλείας της εταιρίας.

Στα συγκεκριμένα email, που αποτελούν μέρος της προσωρινής έκθεσης της εταιρείας Price Waterhouse Coopers που ήλεγξε τη Follie Follie, υπάρχουν αναφορές του 57χρονου διευθυντή ασφαλείας για παρεμβάσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να κωλυσιεργήσει τις ελεγκτικές διαδικασίες και παρεμβάσεις για τη Folli Follie. Σημειώνεται, ότι σε ένα από τα email – στις 13 Μαΐου 2018 – περιγράφεται για σημαντικό μέλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς πως «είπε ότι είναι η πρώτη φορά που καθυστερεί τόσο και ήδη δέχεται επικρίσεις για την ευνοϊκή συμπεριφορά της επιτροπής απέναντί μας. Σε άλλες περιπτώσεις ενεργούν άμεσα».

Μετά τις αποκαλύψεις αυτές, η δικογραφία ανασύρθηκε από το αρχείο και πραγματοποιήθηκε νέα έρευνα από τον εισαγγελέα, βασισμένη στα νέα στοιχεία. Ο εισαγγελέας έκρινε πως προκύπτουν αποχρώσες ενδείξεις για παράβαση καθήκοντος του πρώην προέδρου της ελεγκτικής αρχής, καθώς φέρεται να κατέληξε στην κρίση ότι όταν αποκαλύφθηκε η έκθεση του Quintessential Capital Management (QCM), τον Μάιο του 2018, ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όφειλε να αναστείλει τη διαπραγμάτευση της μετοχής της FFG προκειμένου να μη ζημιωθούν με χιλιάδες ευρώ οι μέτοχοι της εταιρείας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.