ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δημήτρης Λιγνάδης: Στα δικαστήρια υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας - Οι πρώτες εικόνες

Στα δικαστήρια ο Δημήτρης Λιγνάδης - Οι πρώτες εικόνες
Συγκέντρωση κατά του Λιγνάδη έξω από τα δικαστήρια

Στα δικαστήρια ο Δημήτρης Λιγνάδης υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας

Βίντεο, φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης

Λίγο μετά τις 9.00 το πρωί της Παρασκευής (11/2) έφτασε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας ο Δημήτρης Λιγνάδης για να παραστεί στη δίκη για την υπόθεση των τεσσάρων βιασμών, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα.

Δώδεκα μήνες μετά την απόφαση της Δικαιοσύνης που τον οδήγησε στη φυλακή, ο Δημήτρης Λιγνάδης θα καθίσει στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου για να βρεθεί αντιμέτωπος με τα βαρύτατα κακουργήματα που του καταλογίζονται.

Η πολύκροτη δίκη αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα, αν και ο συνήγορος του κατηγορουμένου Αλέξης Κούγιας έχει διαμηνύσει ότι θα ζητήσει διακοπή της δίκης για ένα μήνα λόγω φόρτου εργασίας. Ωστόσο, τον τελικό λόγο θα έχει το Δικαστήριο, που θα κρίνει το σχετικό αίτημα.

Δείτε φωτογραφίες στη Gallery:

Το χρονικό

Ήταν 6 Φεβρουαρίου 2021 όταν η συνέντευξη του Νίκου Σ. στο 20/20mag προκάλεσε το πρώτο ταρακούνημα γύρω από το πρόσωπο του γνωστού θεατράνθρωπου. Ακριβώς εκείνες τις ημέρες προχώρησε σε μήνυση ο 40χρονος σήμερα Βασίλης Κυπαρισσόπουλος, καταγγέλλοντας σεξουαλική παρενόχληση σε ηλικία 15 ετών, που οδήγησε στην αποπλάνηση και τον βιασμό του. Ήταν η αρχή μιας ιστορίας που κράτησε 4 χρόνια, μέσα στα οποία ο Βασίλης υποστηρίζει ότι έγινε μάρτυρας σκληρών περιστατικών και επαφών του σκηνοθέτη και με άλλους ανήλικους.

Όταν το ημερολόγιο έδειχνε 19η Φεβρουαρίου, οι εισαγγελείς είχαν εντοπίσει από προηγούμενο μάρτυρα, μια «ενεργή» νομικά υπόθεση βιασμού και κάλεσαν το θύμα σε κατάθεση. Το ίδιο πρωί ένας 25χρονος άνδρας κατέθετε μία μήνυση για βιασμό σε βάρος του σκηνοθέτη, πριν από 11 χρόνια. Ο μηνυτής βρίσκεται στο εξωτερικό και η εισαγγελία καλεί για κατάθεση μάρτυρα για να επιβεβαιώσει όσα αναφέρονται στη μήνυση.

Το ενδεχόμενο έκδοσης εντάλματος σύλληψης είναι πλέον ανοιχτό και ο σκηνοθέτης μαζί τον τότε συνήγορό του εμφανίζεται στη ΓΑΔΑ και δηλώνει διαθέσιμος σε περίπτωση που τον αναζητούν. Τελικά, αργά το απόγευμα της ίδιας μέρας εκδίδεται το ένταλμα σύλληψης, με ένα σκεπτικό «φωτιά», στο οποίο ο Δημήτρης Λιγνάδης περιγράφεται ως ένας άνθρωπος με «εμμονή και εγκληματική ροπή για πολλά έτη», που στόχευε σε ανθρώπους με «ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία».

Το παραπεμπτικό βούλευμα

Την προφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη ακολούθησαν δύο ακόμη μηνύσεις για βιασμό, οι οποίες ενσωματώθηκαν στην ίδια δικογραφία για την οποία θα κληθεί να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη. Το παραπεμπτικό βούλευμα που εξέδωσε το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, υιοθέτησε πλήρως την πρόταση της εισαγγελέως Συμέλας Σαπίδου, η οποία αναλύοντας και τις τέσσερις υποθέσεις, αποδομεί τα επιχειρήματα και τους ισχυρισμούς του ηθοποιού, ο οποίος σε όλα τα στάδια της διαδικασίας έχει αρνηθεί σθεναρά τις πράξεις που του αποδίδονται.

Σχετικά με την πρώτη υπόθεση, η οποία αφορά σε έναν 26χρονο σήμερα άνδρα αιγυπτιακής καταγωγής, ο οποίος κατήγγειλε τον βιασμό του από τον Δημήτρη Λιγνάδη το 2010, όταν ήταν σε ηλικία 15 ετών περιγράφεται ότι ανέπτυξαν φιλική σχέση εξαιτίας της επιθυμίας του νεαρού τότε αγοριού να γίνει ηθοποιός. Σε συνάντησή τους στα τέλη Αυγούστου του 2010, ο ηθοποιός μαζί με τον ανήλικο και δύο φίλους του, βρέθηκαν στο σπίτι του δεύτερου. Όταν οι υπόλοιποι αποχώρησαν, «ο Λιγνάδης τον ρώτησε αν είχε ποτέ ολοκληρωμένη σχέση με το αντίθετο φύλο και όταν του απάντησε αρνητικά, άρχισε να τον χαϊδεύει στην περιοχή των γεννητικών οργάνων πάνω από το παντελόνι λέγοντάς του να ηρεμήσει και ότι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει μεταξύ ηθοποιών αλλά και επιβάλλεται γιατί πρέπει να έχουν ανοιχτό μυαλό, για να ανταποκριθούν στις ανάγκες του κάθε ρόλου τους. Ο ανήλικος δεν αντέδρασε και έτσι ο κατηγορούμενος συνέχισε».

Όταν λίγο αργότερα διέκοψε την επαφή τους, λέγοντάς του ότι δεν ενδιαφέρεται για του αρέσουν τα κορίτσια, ο κατηγορούμενος δεν έδειξε να ενοχλείται, τον αποχαιρέτησε και έφυγε. Λίγο καιρό αργότερα, «ο κατηγορούμενος κάλεσε το θύμα στο διαμέρισμα του για να συζητήσουν για το επαγγελματικό του μέλλον. Όταν πήγε ο ανήλικος, ο σκηνοθέτης του πρόσφερε (…) αλκοόλ και τσιγάρο με ινδική κάνναβη (…). Ο κατηγορούμενος εκμεταλλευόμενος την ανικανότητα του να αντισταθεί τον εξανάγκασε σε ερωτικές πράξεις. Αμέσως μετά ενήλικος έχασε τις αισθήσεις του όταν ξύπνησε την επόμενη μέρα βρήκε το παντελόνι και το εσώρουχο του πεταμένα δίπλα του στη βεράντα».

Για αντιφάσεις και ψέματα έκανε λόγο στην απολογία του ο Δημήτρης Λιγνάδης, υποστηρίζοντας ότι το θύμα άλλαξε τις ημερομηνίες στην πορεία της ανάκρισης. Ωστόσο, η εισαγγελέας απαντά στην πρότασή της πως η αλλαγή της ημερομηνίας του βιασμού του θύματος μπορεί να δικαιολογηθεί από το εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα που πέρασε.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά σε έναν 24χρονο σήμερα αιγυπτιακής καταγωγής, ο οποίος το 2014 γνώρισε τον Δημήτρη Λιγνάδη μέσω ενός συμμαθητή του. Κατά τα αναφερόμενα στην πρόταση, «ο κατηγορούμενος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόσωπο του και για το όνειρο του να ασχοληθεί με το θέατρο και την τηλεόραση. Του έλεγε πόσο όμορφος ήταν και υποσχόταν να τον βοηθήσει επαγγελματικά», με αποτέλεσμα «αυτό να εξυψώσει ηθικά τον ανήλικο που δεν είχε καμία υποστήριξη από την οικογένεια του και να το κάνει να εμπιστευθεί απόλυτα τον κατηγορούμενο και να συνάψουν σχέση κατά τη διάρκεια της οποίας ο ανήλικος τον επισκεπτόταν συχνά στο διαμέρισμα του».

Σύμφωνα με όσα κατέθεσε το θύμα, σε ταξίδι τους στην Επίδαυρο, ο σκηνοθέτης τον βιάσε στο δωμάτιο του ξενοδοχείο που διέμεναν. Όμως, «η σχέση του ανηλίκου με τον ηθοποιό συνεχίστηκε, διότι δεν ήταν διατεθειμένος να χάσει όσα του προσέφερε, όπως παραδέχεται». Την καταγγελία αρνήθηκε ο Δημήτρης Λιγνάδης υποστηρίζοντας ότι το θύμα άλλαξε τις ημερομηνίες, αλλά και πως στο διάστημα αυτό βρισκόταν στην Ιθάκη. Κατά την εισαγγελέα, η αλλαγή στις ημερομηνίες «δεν πρέπει να θεωρηθεί ύποπτη, καθώς έκτοτε έχει παρέλθει σημαντικό χρονικό διάστημα που δικαιολογεί την εξασθένηση της μνήμης». Ταυτόχρονα, η ίδια σημειώνει πως «το γεγονός ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης βρέθηκε στην Επίδαυρο στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο το διήμερο εκείνο του Ιουλίου του 2015 μαζί με δύο ανήλικους, επιβεβαίωσε και ο μάρτυρας ηθοποιός - σκηνοθέτης Κ.Φ, που είχε επίσης καταλύσει εκεί με τη σύζυγό του και ένα φιλικό ζευγάρι για να παρακολουθήσει την θεατρική παράσταση».

Αναφερόμενη στη μήνυση που κατέθεσε ο Δ.Μ σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη, και την οποία αρνείται ο κατηγορούμενος λέγοντας ότι δεν γνωρίζει καν τον παθόντα, η εισαγγελέας υποστηρίζει ότι το θύμα δίνει περιγραφές με μεγάλη λεπτομέρεια στην διαρρύθμιση του διαμερίσματος του. Επιπλέον, επισημαίνει, ότι το θύμα αναφέρει «ότι ο κατηγορούμενος είχε στην πλάτη δύο ουλές που πράγματι υπάρχουν και οφείλονται σε επίθεση που δέχτηκε στο παρελθόν».

Η τελευταία πράξη βιασμού την οποία καλείται να αντιμετωπίσει ο Δημήτρης Λιγνάδης, προέκυψε από την κατάθεση στην 19η ανακρίτρια ενός 24χρονου άνδρα, ο οποίος φέρεται να κατηγορεί τον Δημήτρη Λιγνάδη για βιασμό πριν από 7 χρόνια, όταν βρισκόταν σε ηλικία 17 ετών. Στην κατάθεσή του, ο 23χρονος σήμερα μάρτυρας, ο οποίος φέρεται να «φιλοξενήθηκε» για επτά μήνες στο σπίτι του ηθοποιού το 2015, αναφέρεται στην κακοποίηση που υπέστη. Κατά την εισαγγελική πρόταση, υπήρξαν ερωτικές επαφές τις οποίες «το θύμα δεν απολάμβανε αλλά ανεχόταν για να παραμείνει στο σπίτι όπως παραδέχεται».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Λιγνάδης: Η ώρα της κρίσης για τον σκηνοθέτη - Το βούλευμα «φωτιά» και οι «επώνυμοι» μάρτυρες