ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τραγωδία στο Μάτι: Ξεκινά η δίκη για τα χαλκευμένα στοιχεία – Μάρτυρας ο αξιωματικός των αποκαλύψεων

Τραγωδία στο Μάτι: Ξεκινά η δίκη για τα χαλκευμένα στοιχεία
Τραγωδία στο Μάτι: Ξεκινά η δίκη για τα χαλκευμένα στοιχεία
Intimenews

Τραγωδία στο Μάτι: Το δικαστήριο έχει καλέσει πέντε στελέχη της Πυροσβεστικής για να καταθέσουν ως μάρτυρες

Η πρώτη δίκη που αφορά στον φάκελο της τραγωδίας στο Μάτι ξεκινά στις 31 Μαρτίου 2022 στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών.

Η συγκεκριμένη δίκη δε σχετίζεται με τον βασικό πυρήνα της υπόθεσης και τις ποινικές διώξεις σε βάρος 20 προσώπων για εμπρησμό από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματικές βλάβες. Αφορά, ωστόσο, μία άλλη πολύ κρίσιμη πτυχή της υπόθεσης που έχει να κάνει με τις έγγραφες καταγγελίες στην Εισαγγελία για απόκρυψη στοιχείων για το Μάτι από υπηρεσιακούς παράγοντες της Πυροσβεστικής, οι οποίοι καταγγέλλονται ότι διαβίβασαν στη Δικαιοσύνη χαλκευμένα στοιχεία για να «μετατοπιστούν» οι ευθύνες για τη διαχείριση της φονικής φωτιάς. Για την υπόθεση κρίθηκε ότι πρέπει να σχηματιστεί ξεχωριστή δικογραφία, διακριτή από εκείνη που αφορά στο βασικό κορμό της υπόθεσης.

Η δίκη ξεκινά στις 31 Μαρτίου 2022 με κατηγορούμενο τον πρώην διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ), ο οποίος την ημέρα της τραγωδίας στο Μάτι ήταν υπεύθυνος για τη χρήση του «Engage», δηλαδή του συστήματος που καταγράφει τις ώρες κινητοποίησης των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Το δικαστήριο έχει καλέσει πέντε στελέχη της Πυροσβεστικής για να καταθέσουν ως μάρτυρες. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, αυτό που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι ότι ανάμεσα στους μάρτυρες θα βρίσκεται ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής που προκάλεσε με τις καταθέσεις του την έρευνα της Δικαιοσύνης για χαλκευμένα στοιχεία σε σχέση με τις ώρες κινητοποίησης των πυροσβεστικών δυνάμεων στο Νταού Πεντέλης, από όπου ξεκίνησε η φωτιά που επεκτάθηκε στο Μάτι.

Πρόκειται για τον αξιωματικό της Πυροσβεστικής Ι.Κ., ο οποίος είχε καταθέσει:

«Στις 4 Αυγούστου 2018 ενημέρωσα τηλεφωνικά τον διοικητή ΕΣΚΕ και τον διοικητή 199 ότι τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο σύστημα engage, που παρέλαβα ηλεκτρονικά από το ΕΣΚΕ, ήταν ψευδή. Ο διοικητής του ΕΣΚΕ που φέρει την ευθύνη για τα ψευδή στοιχεία του engage υπέγραψε και απέστειλε αυτά στον αρμόδιο Εισαγγελέα πριν την 4η Αυγούστου 2018, προφασιζόμενος σε μένα ότι έκανε λάθος και μου υποσχέθηκε ότι θα το διορθώσει πηγαίνοντας στον Εισαγγελέα. Αυτό όμως δεν το έπραξε και από τη στιγμή εκείνη πλέον η πράξη του για τη μη διόρθωση του engage ήταν προδήλως δόλια, διότι με αυτό τον τρόπο με καθιστούσε επικεφαλής της πυρκαγιάς στο Νταού αλλά και μεταγενέστερα, αποκρύπτοντας την αλήθεια ακόμα και από τον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Στο εν λόγω engage εκτός των άλλων ψευδών στοιχείων είχε ετεροχρονιστεί κατά 55 λεπτά η ώρα ενημέρωσης του αξιωματικού για να μεταβεί στην πυρκαγιά, άρα και ο χρόνος αφίξεώς του εκεί. Επίσης, στο εν λόγω engage δεν αναφέρονταν καθόλου ότι επιχείρησαν στην πυρκαγιά στο Νταού οι δύο Πύραρχοι ανώτεροι μου, δηλαδή δηλώθηκε ψευδώς ότι δεν επιχείρησαν στο Νταού».

Ο Ι.Κ. υποστήριξε ότι ενημέρωσε στις 16.59 της 23ης Ιουλίου 2018 το ΕΣΚΕ για την κατάσταση που επικρατούσε στο Νταού Πεντέλης. Σημείωσε ότι από το χρόνο άφιξής του στο Νταού στις 16.55 και τουλάχιστον μέχρι τις 18.00 είδε μόνο ένα ελικόπτερο που έριξε το φορτίο του, εφτά τόνους νερό, σε τρία σημεία του βουνού και στη συνέχεια δεν έκανε άλλη ρίψη. «Μείναμε μόνοι μας τα επίγεια να παλεύουμε την πυρκαγιά», ήταν η χαρακτηριστική του φράση στον Ανακριτή. Κατά τη γνώμη του η πυρκαγιά θα μπορούσε να έχει τελείως διαφορετική έκβαση, ενδεχομένως και να είχε τεθεί υπό έλεγχο πριν φτάσει στο Μάτι, «εάν από τις 16.45 που ενημερώθηκε το Κέντρο για την πυρκαγιά έως τις 17.30 υπήρχαν τρία με τέσσερα εναέρια μέσα και από τις 17.30 έως τις 18.00 υπήρχαν ακόμα τρία».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

ΝΔ: Τα 13 fake news του ΣΥΡΙΖΑ για τα έργα ανασυγκρότησης στο Μάτι