ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δίκη Λιγνάδη: Η μήνυση στον πρώτο μάρτυρα - Ποιοι καταθέτουν στην επόμενη συνεδρίαση

Δίκη Λιγνάδη: Η μήνυση στον πρώτο μάρτυρα - Ποιοι καταθέτουν στην επόμενη συνεδρίαση
Ο Δημήτρης Λιγνάδης
INTIME

Οι δυο φίλοι του φερόμενου πρώτου θύματος του Δημήτρη Λιγνάδη είναι τα επόμενα πρόσωπα που θα καλέσει το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο να καταθέσουν στη δίκη του σκηνοθέτη για τέσσερις βιασμούς ανηλίκων και ενηλίκων ανδρών.

Στο μεταξύ ο κατηγορούμενος σκηνοθέτης προχώρησε ήδη σε μήνυση κατά του πρώτου μάρτυρα, βάζοντας μέσω του συνηγόρου του Αλέξη Κούγια «φωτιά» στη διαδικασία.

Το «σφυροκόπημα» από την υπεράσπιση του Δημήτρη Λιγνάδη διήρκεσε περισσότερες από 4 ώρες, με ερωτήσεις που αφορούσαν τη ζωή του μάρτυρα, την εργασία του, ενώ ο κ. Κούγιας έδειξε στο δικαστήριο φωτογραφίες του μάρτυρα σε κοινωνικό δίκτυο, κάνοντας σχόλια για «άνθρωπο που θέλει να δείχνει τα μπράτσα του».

«Η κατάθεση είναι απολύτως ψευδής. Η μήνυση υποβλήθηκε 10 ή 11 χρόνια μετά από το συμβάν, δεν υπάρχει ιατροδικαστική έκθεση, αλλά ούτε και μάρτυρες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Κούγιας σημειώνοντας πως, κατά την άποψη του, ο μάρτυρας στην κατάθεση του υπέπεσε σε 19 αντιφάσεις.

«Έπεσε σε αντιφάσεις σχετικά με το πότε αποφάσισε να υποβάλει μήνυση, μπέρδεψε τις ημερομηνίες, δεν είπε αλήθεια για την επαγγελματική του ταυτότητα, πρόκειται περί κοινού απατεώνα» σχολίασε απευθυνόμενος στο δικαστήριο και ζήτησε να διαβιβαστεί η μήνυση του στην Εισαγγελία προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη στον μάρτυρα. Ο δικηγόρος του μάρτυρα και μηνυτή, Γιάννης Βλάχος, από την πλευρά του, επιφυλάχθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις στην επόμενη συνεδρίαση ενώ ο εισαγγελέας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστούν διευκρινίσεις από τον μάρτυρα. «Ξέρω ότι είναι παιδόφιλος».

Κατά τη διάρκεια εξέτασης του 27χρονου Αιγύπτιου από τον συνήγορο του Δημήτρη Λιγνάδη, ο μάρτυρας ερωτήθηκε σχετικά με το γιατί επικοινώνησε με το σκηνοθέτη μετά το βιασμό του. «Ήταν μια τυπική επικοινωνία «πώς είσαι τι κάνεις και πώς πας με την αρρώστια που έχεις». Λίγες μέρες μετά το βιασμό με πήρε τηλέφωνο ο κατηγορούμενος. Τον απείλησα να μη με πάρει ξανά τηλέφωνο γιατί θα του κάνω μήνυση. Και μετά μου έστελνε μηνύματα στο Facebook» ανέφερε ο 27χρονος.

Η ένταση ανέβηκε όταν ο Αλέξης Κούγιας ρώτησε τον μάρτυρα αν «ο κατηγορούμενος είναι ομοφυλόφιλος».

«Εγώ δεν ξέρω αν είναι ομοφυλόφιλος. Ξέρω ότι είναι παιδόφιλος» απάντησε ο μάρτυρας με τον συνήγορο πολιτικής αγωγής Γιάννη Βλάχο να αντιδρά έντονα σημειώνοντας: «Θα φέρουμε στην αίθουσα το σεξισμό και το φασισμό; Ας ρωτήσει τον πελάτη του αν είναι ομοφυλόφιλος. Αυτά τα πράγματα αντιβαίνουν το νόμο. Δεν έχουν καμία σχέση με το εξεταζόμενο έγκλημα. Μα γίνονται ερωτήσεις για τον σεξουαλικό προσανατολισμό των ανθρώπων που είναι προσωπικό δεδομένο;».

«Φοβάμαι να πω που μένω»

Για εκφοβισμό του μάρτυρα έκανε λόγο η πολιτική αγωγή, αντιδρώντας στο αίτημα του Αλέξη Κούγια να γνωστοποιηθεί η κατοικία του μάρτυρα στην Ελλάδα στην περίπτωση που θελήσει να κοινοποιήσει αγωγή ή μήνυση.

«Σας παρακαλώ πολύ. Δεν θέλω να πω, νιώθω ανασφάλεια. Μέσα σε αυτό τον χρόνο έχω τις ανησυχίες μου. Δε θέλω να πω όσο είμαι στην Ελλάδα που μένω και που κοιμάμαι τα βράδια» ανέφερε με την Πρόεδρο να σχολιάζει ότι αν και είναι δικαίωμα του να μην απαντήσει αυτό θα αξιολογηθεί από το δικαστήριο.

Ο νεαρός Αιγύπτιος, ο οποίος αυτή την περίοδο είπε ότι ζει στο Ντουμπάι, δέχτηκε σειρά ερωτήσεων σχετικά με τις εταιρείες που εργάστηκε στην Σουηδία ως σωφρονιστικός υπάλληλος αλλά και το επάγγελμα το οποίο ασκεί σήμερα.

Αλέξης Κούγιας: Γιατί αφού μένετε στο Ντουμπάι είπατε χθες ότι είσαστε σωφρονιστικός υπάλληλος; Πώς επιλέξατε ξαφνικά το Ντουμπάι;

Μάρτυρας: Ήθελα να αλλάξω δουλειά και για αυτό κοίταξα να εργαστώ σε άλλη χώρα και να μην έχω κάποια όρια στο μέσο μισθό. Πίστεψα ότι το Ντουμπάι ήταν μια καλή επιλογή.

Επίμονες ερωτήσεις δέχτηκε ο μάρτυρας από την Πρόεδρο, που ζήτησε διευκρινίσεις για τις αλλαγές στις ημερομηνίες των συμβάντων που κατήγγειλε.

Πρόεδρος: Γιατί δεν περιμένατε πρώτα να συνεννοηθείτε με τους φίλους σας για τις σωστές ημερομηνίες και μετά να κάνετε τη μήνυση; Ποιος ο λόγος της βιασύνης;

Μάρτυρας: Δεν ήθελα να μιλήσω στους φίλους και τους συγγενείς γιατί δεν ήθελα να με σταματήσει κανένας.

Πρόεδρος: Γιατί να σας σταματήσουν;

Μάρτυρας: Γιατί μετά που έμαθαν είχαν φοβηθεί. Αυτή είναι η νοοτροπία τους, μην μπλέξεις.

Πρόεδρος: Γιατί έπρεπε να γίνει τότε και όχι μετά από ένα μήνα η μήνυση; Θα έφευγε ο κατηγορούμενος; Θα παραγραφόταν η πράξη;

Μάρτυρας: Πίστευα ότι τότε ήταν η κατάλληλη στιγμή. Ένιωθα ότι έπρεπε να μπω γρήγορα σε αυτό.

Πρόεδρος: Γιατί;

Μάρτυρας: Όταν πήρα τον δικηγόρο και μιλήσαμε μου είπε ότι τότε ήταν ο κατάλληλος χρόνος για να κάνουμε τη μήνυση.

Πρόεδρος: Γιατί δεν περιμένατε πρώτα να μιλήσετε με μάρτυρες ενώ είχαν περάσει και δέκα χρόνια; Τι θα κερδίζατε εσείς από αυτήν την κατάσταση;

Μάρτυρας: Εγώ εκείνη την περίοδο δεν ήμουν πολύ καλά, ήθελα να τη γράψω και να την στείλω.

Πρόεδρος: Λέτε δηλαδή ότι δεν ήσασταν καλά.

Γιάννης Βλάχος: Αναφέρει στη μήνυση τους μάρτυρες. Το ίδιο βράδυ πήγε η αστυνομία και βρήκε τον έναν.

Αλέξης Κούγιας: Τη δουλειά που κάνατε με τον κ. Σπυρόπουλο την έχουμε καταλάβει.

Προέδρος: Ελάτε…