ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Αρειος Πάγος: Οριστική απόλυση δυο ακόμη δικαστικών - Είχαν 3.300 εκκρεμείς δικογραφίες

Αρειος Πάγος: Οριστική απόλυση δυο ακόμη δικαστικών  - Είχαν 3.300 εκκρεμείς δικογραφίες
Συνολικά ο Άρειος Πάγος έχει απολύσει 15 δικαστές
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Συνολικά ο Άρειος Πάγος έχει απολύσει 15 δικαστές

Σε νέες οριστικές απολύσεις προχώρησε η Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, η οποία στην τρίτη της συνεδρίαση απέλυσε δυο ακόμη δικαστές, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 15.

Στην 47μελη Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου παραπέμφθηκαν με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης έξι δικαστές και εισαγγελείς. Εξ αυτών, οι δυο παύθηκαν οριστικά, σε μία επιβλήθηκε προσωρινή παύση 6 μηνών, απηλλάγη ένας Πρωτοδίκης και δύο υποθέσεις αναβλήθηκαν.

Μια εκ των λειτουργών της δικαιοσύνης που απολύθηκαν είναι η 54χρόνη εισαγγελέας Πρωτοδικών, η οποία όταν υπηρετούσε στην Κέρκυρα, είχε 3.010 εκκρεμείς υποθέσεις. Υπενθυμίζεται, ότι όταν κλήθηκε από την προϊσταμένη του Πρωτοδικείου να επιστρέψει τις εκκρεμείς υποθέσεις προκειμένου να χρεωθούν σε συνάδελφό της, καθώς υπήρχε κίνδυνος σε ορισμένες εξ αυτών να επέλθει παραγραφή των αδικημάτων, αρνήθηκε ότι τις είχε.

Τελικά, εκ των 3.010 δικογραφιών οι 1.800 περίπου βρέθηκαν στο σπίτι της, οι 324 κατασχέθηκαν σε φιλικό της σπίτι, άλλες 626 -μετά από έρευνα- βρέθηκαν σε άλλο φιλικό της σπίτι και κατασχέθηκαν, ενώ 31 δικογραφίες ήταν ενσωματωμένες μέσα σε άλλες δικογραφίες. Πλέον, αναζητούνται ακόμη άλλες 153 δικογραφίες.

Σε βάρος της έχει ασκηθεί ήδη ποινική δίωξη για κατάχρηση εξουσίας και υπεξαίρεση δημοσίων εγγράφων. Η ίδια υπέβαλλε μέσω δικηγόρου αίτημα αναβολής της διαδικασίας επικαλούμενη λόγους υγείας, αλλά και κώλυμα του δικηγόρου της, αλλά το αίτημα δεν έγινε δεκτό.

Για βαριά αμέλεια και παντελή έλλειψη δικαστικής συνείδησης έκανε λόγο ο εισηγητής της υπόθεσης προτείνοντας την οριστική παύση της από το εισαγγελικό σώμα. Σε υψηλό τόνο ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας τόνισε τη μοναδικότητα της περίπτωσης της συγκεκριμένης εισαγγελέως, η οποία με τη συμπεριφορά της «έθιξε το κύρος της Δικαιοσύνης». Παράλληλα, εξέφρασε τα ερωτήματα πώς είναι δυνατόν να παρέμεινε στην Κέρκυρα επί 18 ολόκληρα χρόνια (2002 έως 2020), αλλά και γιατί δεν γινόταν ενημέρωση των βιβλίων της γραμματείας για τις καταθέσεις μηνύσεων και άλλων ένδικων μέσων, όπως και την πορεία των υποθέσεων.

Τελικά, η Πειθαρχική Ολομέλεια ομόφωνα την απέλυσε οριστικά, λόγω υπηρεσιακής ανεπάρκειας και δεν της έδωσε την δυνατότητα να απασχοληθεί σε άλλη θέση του Δημοσίου τομέα.

Η δεύτερη περίπτωση που απασχόλησε την Ολομέλεια ήταν μια πρόεδρος Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία πριν 3,5 μήνες είχε βρεθεί και πάλι ενώπιον της Πειθαρχικής Ολομέλειας με το ερώτημα της οριστικής παύσης. Τότε επικαλέστηκε λόγους υγείας του παιδιού της και για το λόγο αυτό της δόθηκε μια ευκαιρία. Ωστόσο, τον περασμένο Μάρτιο παρά τις δεσμεύσεις της είχε ακόμα στα χέρια της 282 εκκρεμείς υποθέσεις, εκ των οποίων οι 49 ήταν εξαιρετικά παλιές. Την ίδια στιγμή στον Άρειο Πάγο έφταναν επιστολές διαμαρτυρίες, όπως μιας γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ που ζήτησε την αφαίρεση δικογραφίας επί εκκρεμούς εργατικής διαφοράς, προκειμένου να χρεωθεί σε άλλον δικαστή.

Η εισηγήτρια πρότεινε να απολυθεί οριστικά λόγω υπηρεσιακής ανεπάρκειας, καθώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις της. Η πρόεδρος Πρωτοδικών επικαλέστηκε και πάλι λόγους υγείας του παιδιού της οι οποίοι την ανάγκασαν να έχει τις καθυστερήσεις, με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να υπενθυμίζει ότι το ίδιο συνέβη πριν 3,5 μήνες. «Δεν διαφαίνεται να υπάρχει βελτίωση. Προτείνω να παυθεί οριστικά και να απασχοληθεί στο Δημόσιο τομέα» είπε ο κ. Πλιώτας, πρόταση την οποία έκανε δεκτή η Ολομέλειας.

Προσωρινή παύση

Προσωρινή παύση εξι μηνών επιβλήθηκε σε εισαγγελέα Πρωτοδικών για μεγάλης διάρκειας και αυθαίρετες απουσίες από την υπηρεσία της όταν υπηρετούσε σε νησί του Αιγαίου Πελάγους. Στην ίδια αποδίδονται αιφνιδιαστικές και μεγάλης διάρκειας απουσίες από τα καθήκοντά της. Μάλιστα, περιγράφηκε ότι αποχώρησε από το νησί που υπηρετούσε και μέσα από το πλοίο ενημέρωσε για την αιφνίδια αναχώρησή της, ενώ σε άλλη περίπτωση από την Θεσσαλονίκη έστειλε βεβαίωση του ιατρού συζύγου της, στην οποία βεβαίωνε ότι ασθένησε και δεν μπορεί να επιστρέψει στο νησί.

Οι ξαφνικές απουσίες της επιβεβαιώθηκαν και από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, η οποία όταν είχε την ιδιότητα της επιθεωρήτριας και είχε κατέβει στο νησί για επιθεώρηση, η ελεγχόμενη εισαγγελέας αρνήθηκε να παραστεί την προκαθορισμένη ημέρα επιθεώρησης και πρότεινε άλλη ημερομηνία, την οποία αποδέχθηκε μεν η κυρία Γεωργίου, αλλά και πάλι δεν εμφανίστηκε, με αποτέλεσμα να μην γίνει η επιθεώρηση.

Η εγκαλούμενη αρνήθηκε σχεδόν τα πάντα και επικαλέστηκε ότι ήταν σε κακή ψυχολογική κατάσταση, λόγω της υγείας του παιδιού της. Ο κ. Πλιώτας χαρακτήρισε απαράδεκτη την συμπεριφορά της, σημειώνοντας ότι έχει πέσει σε βαρύτατα αδικήματα, επιβαρύνοντας παράλληλα τους συναδέλφους της.