ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Στο ΣτΕ προσφεύγει ο Δήμος Ιεράπετρας για το Γαϊδουρονήσι - Τι θα γίνει με τα πλοία

Στο ΣτΕ προσφεύγει ο Δήμος Ιεράπετρας για το Γαϊδουρονήσι - Τι θα γίνει με τα πλοία
Κατά το Δήμο Ιεράπετρας η προσβαλλόμενη απόφαση είναι παράνομη γιατί εκδόθηκε από αναρμόδιο όργανο
INTIME / Φωτογραφία Αρχείου

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας στράφηκε ο Δήμος Ιεράπετρας για τις αθρόες «αποβάσεις» τουριστών στο Γαϊδουρονησι

Την ανατροπή της απόφασης της αποκεντρωμένης διοίκησης που βάζει τέλος στις αθρόες «αποβάσεις» τουριστών στο Γαϊδουρονησι ζητά ο Δήμος Ιεράπετρας.

Υπενθυμίζεται, ότι με απόφαση (11.3.2022) της συντονίστριας αποκεντρωμένης διοίκησης Κρήτης απαγορεύτηκε από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου 2022 η αποβίβαση επισκεπτών στο Γαιδουρονήσι.

Σύμφωνα με την προσβαλλόμενη απόφαση απαγορεύεται η αποβίβαση επισκεπτών από τουριστικά πλοία, ιδιωτικά σκάφη αναψυχής, κ.λπ. «στις αυθαίρετες προβλήτες» που είναι στο νησί, ενώ επιτρέπεται στα πλοία αυτά ο περίπλους του νησιού και η αγκυροβολία πλησίον των παραλιών για να κάνουν θαλάσσια μπάνια οι περιηγητές. Μάλιστα, απαγορεύεται στους επισκέπτες να εισέρχονται στην ενδοχώρα του νησιού και να «κάνουν χρήση της σκιάς των θαλασσόκεδρων».

Σύμφωνα με την προσφυγή του Δήμου Ιεράπετρας στο ΣτΕ, η επίμαχη απόφαση παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, το συνταγματικά προστατευόμενο δικαίωμα της οικονομικής ελευθερίας και της ελεύθερης διακίνησης, όπως θίγει και το δικαίωμα στην ιδιοκτησίας.

Κατά το Δήμο Ιεράπετρας η προσβαλλόμενη απόφαση είναι παράνομη γιατί εκδόθηκε από αναρμόδιο όργανο, αφού ο μόνος αρμόδιος για το θέμα αυτό είναι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.