ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Νίκος Παππάς: Με βούλευμα παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο

Νίκος Παππάς: Με βούλευμα παραπέμπεται στο Ειδικό Δικαστήριο
Σε ειδικό δικαστήριο ο Νίκος Παππάς για την υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών το 2016
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

«Στο εδώλιο» του Ειδικού Δικαστηρίου ο  Νίκος Παππάς  

«Το εδώλιο» του Ειδικού Δικαστηρίου έδειξε με βούλευμα του το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο στον πρώην υπουργό και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά για την υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών το 2016.

Οι δικαστές, υιοθετώντας πλήρως την πρόταση της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη, αποφάσισαν την παραπομπή του Νίκου Παππά προκειμένου
να δικαστεί για παράβαση καθήκοντος, κατηγορία που προβλέπεται και τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος.

Στο πλευρό του θα καθίσει ο επιχειρηματίας- εργολάβος Χρήστος Καλογρίτσας, που είχε μετάσχει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες μετά από προτροπή του πρώην υπουργού, προκειμένου, όπως έχει καταγγείλει, η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να αποκτήσει κανάλι δικής της επιρροής.

Με το υπ’ αριθμόν 4/2022 βούλευμα, το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο υιοθετεί πλήρως την εισαγγελική πρόταση σχετικά με την ποινική ευθύνη και των δύο κατηγορουμένων για την οργάνωση και τους χειρισμούς στον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, που τελικά ακυρώθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας λίγο καιρό αργότερα.

Η ιστορία αποκαλύφθηκε μετά τις καταγγελίες του εργολάβου περί «στημένου» διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Άμεσα συγκροτήθηκε προανακριτική επιτροπή στη Βουλή, η οποία κατέληξε στη διερεύνηση της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη. Ο αποκαλούμενος «κόκκινος εργολάβος» κατα την απολογία του επανέλαβε τους ισχυρισμούς του περί «εικονικής» συμφωνίας με τη λιβανέζικη κατασκευαστική εταιρία CCC, η οποία συνδέθηκε με τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

Μάλιστα, επικαλέστηκε τόσο την μηνυτήρια αναφορά που έχει καταθέσει για την υπόθεση στην οποία αποδίδει πρωταγωνιστικό ρόλο στον πρώην υπουργό Νίκο Παππά όσο και τις σχετικές αναφορές του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της απολογίας του ο Χρήστος Καλογρίτσας κλήθηκε να διευκρινίσει όσα καταγράφει στο υπόμνημα που κατέθεσε στην ανακρίτρια, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση ξεκαθάρισε πως δεν επιθυμεί να μιλήσει για νέα πρόσωπα που ενδεχομένως εμπλέκονται στην υπόθεση. Ο ίδιος φέρεται να εξήγησε πως για αρκετά χρόνια υπέμεινε τις επιθέσεις, αλλά όταν η κατάσταση κορυφώθηκε και οδηγήθηκε στα δικαστήρια, επέλεξε να μιλήσει για το παρασκήνιο του διαγωνισμού.

Στον αντίποδα, ο πρώην υπουργός αρνείται κατηγορηματικά τα όσα του έχουν καταλογιστεί και έχει υπεραμυνθεί της νομιμότητας της διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών. Ο ιδιος σε δήλωσή του έκανε λόγο για απόπειρα εργαλειοποίησης της δικαιοσύνης στην οποία δεν επιθυμεί να συμβάλει, αλλά και για «κατασκευασμένες κατηγορίες» από πολιτικούς του διώκτες.

Μετά την απόφαση περί παραπομπής από το Δικαστικό Συμβούλιο, η Βουλή θα κληρώσει τους ανώτατους δικαστικούς που θα δικάσουν την υπόθεση και το Ειδικό Δικαστήριο αναμένεται να συγκροτηθεί με την έναρξη του δικαστικού έτους, τον Σεπτέμβριο.