ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΣτΕ: Συνταγματικά ανεκτός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και το πρόστιμο στους άνω των 60 ετών

ΣτΕ: Συνταγματικά ανεκτός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και το πρόστιμο στους άνω των 60 ετών
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των φυσικών προσώπων άνω των 60 ετών αποτελεί συνταγματικά ανεκτό περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων των διαδίκων
IN TIME

Συνταγματικά ανεκτός είναι κατά το Συμβούλιο της Επικράτειας ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε ηλικίες άνω των 60 ετών.

Σε ανακοίνωση του ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣτΕ Δημήτρης Σκαλτσούνης σημειώνει ότι το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο απέρριψε και τις τέσσερις αιτήσεις που στρέφονταν κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού πολιτών άνω των 60 ετών και της επιβολής προστίμου ύψους 100 ευρώ.

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία, ενώ μειοψήφησε μέλος με αποφασιστική και ένα με συμβουλευτική ψήφο. «Κρίθηκε, μεταξύ άλλων, ότι το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού των φυσικών προσώπων άνω των 60 ετών αποτελεί συνταγματικά ανεκτό περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων των διαδίκων, επειδή βασίζεται σε επίκαιρα και τεκμηριωμένα επιστημονικά και επιδημιολογικά δεδομένα και αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση σκοπών μείζονος δημόσιου συμφέροντος, δηλαδή στην προστασία των ατόμων της ηλικιακής αυτής ομάδας έναντι της βαριάς νόσησης και του θανάτου, στην αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας και στην αποσόβηση του κινδύνου κατάληψης όλων των ΜΕΘ».

Σχετικά με τη πρόστιμο των 100 ευρώ μηνιαίως, όπως εξηγεί ο κ. Σκαλτσούνης, «συνιστά κατ’ αρχήν εύλογο κίνητρο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 60 ετών προσώπων, ενόψει των προαναφερόμενων σκοπών δημόσιου συμφέροντος, πολύ περισσότερο δε που, μετά την αναστολή του άρθρου 24 για το χρονικό διάστημα από 15.4.2022 μέχρι 30.9.2022, το συνολικό ποσό του προστίμου, περιοριζόμενο για το ήμισυ των μηνών Ιανουαρίου και Απριλίου και για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο 2022, δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των τριακοσίων (300) ευρώ».