ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Εισαγγελική έρευνα για τις φωτιές σε Πεντέλη και Μέγαρα

Εισαγγελική έρευνα για τις φωτιές σε Πεντέλη και Μέγαρα
Την εισαγγελική έρευνα  για τις φωτιές σε Πεντέλη και Μέγαρα διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Μαρία Γκανέ.
INTIME

Την εισαγγελική έρευνα  για τις φωτιές σε Πεντέλη και Μέγαρα διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Μαρία Γκανέ.

Την διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στις περιοχές Πεντέλης, Ανθούσας, Γέρακα, Παλλήνης, Ντράφι και Μεγάρων από τις οποίες καταστράφηκαν χιλιάδες στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Μαρία Γκανέ.

Με την παρέμβαση της προς την Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου ανοίγει ο κύκλος της προκαταρκτικής εξέτασης για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών προς κάθε κατεύθυνση.

Στο μικροσκόπιο της εισαγγελικής έρευνας θα αναζητηθούν ευθύνες για την τέλεση συγκεκριμένων αξιοποίνων πράξεων, όπως εμπρησμός, εμπρησμός δάσους και παράβαση του νόμου προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ θα αναζητηθούν και αξιοποιηθούν στοιχεία, πληροφορίες και μηνύσεις για την αναζήτηση των αιτιών που προκάλεσαν τις συγκεκριμένες πυρκαγιές.

Φωτιά στην Πεντέλη: Τα στοιχεία που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού

Ως σοβαρό αντιμετωπίζουν οι αρχές το ενδεχόμενο η φωτιά στην Πεντέλη που έκανε στάχτη χιλιάδες στρέμματα και άφησε πίσω της αρκετά κατεστραμμένα σπίτια να είναι αποτέλεσμα εμπρησμού, ενδεχόμενο το οποίο εξάλλου δεν απέκλεισε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος οι ενδείξεις που οδηγούν τις έρευνες του ανακριτικού της Πυροσβεστικής και προς αυτό το ενδεχόμενο είναι:

  • ότι η φωτιά στο Νταού Πεντέλης που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Τρίτης (19/07) εκδηλώθηκε σε δύο σημεία στη θέση Βαγιάτη.
  • στα δύο σημεία αυτά, δε, δεν υπάρχουν καλώδια και πυλώνες του ΔΕΔΔΗΕ ώστε να προκληθεί φωτιά από μια τέτοια αιτία
  • τα σημεία έναρξης της φωτιάς είναι δυσπρόσιτα και η πρόσβαση γίνεται μόνο από μερικούς χωματόδρομους

Στις δύο σχεδόν ταυτόχρονες ενάρξεις πυρκαγιών που υπήρξαν στις 17:19 της 19ης Ιουλίου στην Πεντέλη αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας στον ΣΚΑΙ; «Στο σημείο, στο Νταού Πεντέλης, υπάρχει συγκεκριμένο δασικό περιπολικό του 12ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηνών, που είναι γι' αυτόν τον λόγο εκεί».

«Στη συγκεκριμένη πυρκαγιά, αναφορές γίνονται ότι στη θέση στο Νταού Πεντέλης, στις 17:19, είχαμε σχεδόν δύο ταυτόχρονες ενάρξεις πυρκαγιών», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός και προσέθεσε πως ήδη ελέγχονται τα δεδομένα από τα ανακριτικά γραφεία της Πυροσβεστικής και συγκεκριμένα από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.

«Ελέγχονται όλα τα δεδομένα. Αυτό σημαίνει ότι ξεκίνησαν ταυτόχρονα σχεδόν δύο μέτωπα που μας προβλημάτισαν. Το περιπολικό που πήγε εκεί προσπάθησε να αντιδράσει σε πρώτο χρόνο, η πυρκαγιά όμως μεταδόθηκε πάρα πολύ γρήγορα λόγω του πολύ δυνατού ανέμου που έπνεε στην περιοχή εκεί και κατηύθυνε την πυρκαγιά νότια προς το Ντράφι», τόνισε ο κ. Αρτοποιός για να συμπληρώσει ότι το Πυροσβεστικό Σώμα προσπάθησε να αντιδράσει σε πρώτο χρόνο σε αυτήν την δύσκολη, όπως τη χαρακτήρισε, πυρκαγιά. «Το πρώτο πυροσβεστικό όχημα που βρισκόταν στην περιοχή πήγε σε πρώτο χρόνο να αντιδράσει» είπε και επεσήμανε ότι πρώτιστο μέλημα της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας ήταν η διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών.