ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Εξελίξεις: Πώς φτάσαμε στην έρευνα από τον εισαγγελέα του Α.Π. για τη διαρροή στοιχείων από την ΕΥΠ

Εξελίξεις: Πώς φτάσαμε στην έρευνα από τον εισαγγελέα του Α.Π. για τη διαρροή στοιχείων από την ΕΥΠ

Ο επικεφαλής του Αρείου Πάγου θα εξετάσει αν υπήρξε πράγματι διαρροή συγκεκριμένων στοιχείων, μέσα στα οποία συγκαταλέγονται άκρως απόρρητα κρατικά έγγραφα.

Ραγδαίες εξελίξεις έφερε και στη Δικαιοσύνη η υπόθεση των παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων, με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, να κάνει παρέμβαση χθες αργά το βράδυ, ανοίγοντας την τρίτη εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση.

Η ποινική προκαταρκτική εξέταση που θα διεξαχθεί από τον ίδιο τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισιδωρο Ντογιάκο, είχε ως αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι στοιχεία από την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη διέρρευσαν σε πρόσωπα εκτός της ΕΥΠ.

Ο επικεφαλής του Αρείου Πάγου θα εξετάσει αν υπήρξε πράγματι διαρροή συγκεκριμένων στοιχείων, μέσα στα οποία συγκαταλέγονται άκρως απόρρητα κρατικά έγγραφα που αφορούν -όπως επισημαίνεται- «τη διαδικασία άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών επί θεμάτων, που άπτονται της εθνικής ασφάλειας της χώρας».

Η απόφαση να αναλάβει ο ο κ. Ντογιάκος τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης, προέκυψε εξαιτίας της σπουδαιότητας της υπόθεσης που σχετίζεται άμεσα με θέματα εθνικής ασφάλειας.

Στο μικροσκόπιο των ερευνών του κ. Ντογιάκου μπαίνει ο τρόπος με τον οποίον απόρρητα στοιχεία, που προέκυψαν από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και δόθηκαν στα πρόσωπα, για τα οποία γινόταν η επισύνδεση και συγκεκριμένα, πως έγγραφα και στοιχεία της παρακολούθησης δόθηκαν στα χέρια Ανδρουλάκη - Κουκάκη, που παρακολουθούντο για λόγους εθνικής ασφαλείας.

Πάντως, η συγκεκριμένη έρευνα αφορά διαφορετικό σκέλος από εκείνο των καθ’ αυτών παρακολουθήσεων, οι οποίες ήδη ελέγχονται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, καθώς την έρευνα για τις καταγγελίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ διενεργεί ο εισαγγελέας Κώστας Σπυροπουλος, ενώ τις καταγγελίες για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη εξετάζει ο εισαγγελέας Γιώργος Νούλης.

Στο μεταξύ, τις προηγούμενες ημέρες και μετά την μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο κατά την οποία ζήτησε, επειδή αποτελεί σημαντικό ζήτημα για τη λειτουργία του κράτους δικαίου, την κατά προτεραιότητα εξέταση των καταγγελιών που σχετίζονται με παράνομο λογισμικό παρακολουθήσεων.

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται στις 26 Ιουλίου, όταν ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ προχώρησα στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς για παρακολούθηση του κινητού του τηλεφώνου στον Άρειο Πάγο, κάνοντας λόγο για μια «σκοτεινή υπόθεση».

Μάλιστα, για το περιεχόμενο της αναφοράς ενημέρωσε τον εισαγγελέα υπηρεσίας του Αρείου Πάγου αντεισαγγελέα Ιωάννη Μωραΐτακη, ενώ κατά την έξοδο του από τον Άρειο Πάγο δήλωσε για πρώτη φορά πως υπήρξε απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του με το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης Predator.