ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ειδικό Δικαστήριο: Επεισόδιο μεταξύ δικηγόρων κατηγορουμένων - Κατέθεσαν Λοβερδος, Χριστοφιλοπούλου

Ειδικό Δικαστήριο: Επεισόδιο μεταξύ δικηγόρων κατηγορουμένων - Κατέθεσαν Λοβερδος, Χριστοφιλοπούλου
eurokinissi

Ένα φραστικό επεισόδιο μεταξύ δύο εκ των δικηγόρων των κατηγορουμένων στιγμάτισε τη σημερινή συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου με κατηγορουμένους τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την Ελενη Τουλουπάκη.

Σε διακοπή της δίκης λίγο μετά το τέλος της εξέτασης του Ανδρέα Λοβέρδου, δεν έλειψαν οι εντάσεις μεταξύ των δικηγόρων των δύο κατηγορουμένων στην υπόθεση, που διαπληκτίστηκαν λεκτικά έξω από τη δικαστική αίθουσα. Αιτία ήταν οι ερωτήσεις που έγιναν από την πλευρά Παπαγγελόπουλου προς τον κ. Λοβερδο, ο οποίος για πρώτη φορά σήμερα έκανε αναφορά σε «δόλο» της Ελένης Τουλουπάκη σχετικά με τη μη αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή, ενώ σε ερώτηση που του έγινε για έγγραφο που έφτασε στη Βουλή με τις υπογραφές των εισαγγελέων Τουλουπακη και Σέβη, απάντησε προς το συνήγορο του κ. Παπαγγελόπουλου: «Ενοχοποιείτε την κα. Τουλουπάκη έτσι όπως το θέτετε».

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Εύη Χριστοφιλοπούλου για να καταθέσει σχετικά με την αναφορά που είχε υποβάλλει μαζί με τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Βασίλη Κεγκέρογλου.

«Είχαμε δύο πράγματα στο μυαλό μας. Πρώτον ότι το 2015 είχε γίνει μόνο μια τιμολόγηση φαρμάκων και αυτό προκαλεί ζημιά του Δημοσίου και μπορώ να σας εξηγήσω γιατί στη συνέχεια. Θέλαμε να καταγγείλουμε τη μη τιμολόγηση φαρμάκων από τον τότε υπουργό υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή» ανέφερε η μάρτυρας, που στη συνέχεια έβαλε στο κάδρο και την εισαγγελέα Ελενη Ραϊκου λέγοντας: «Και η κα. Ράικου και η κα. Τουλουπάκη όφειλαν να διαβιβάσουν αμελλητί. Ειδικά η κα. Ράικου που το είχε περισσότερο καιρό».

Πρόεδρος: Θέλατε να καταγγείλετε αξιόποινη πράξη ή κάτι άλλο;

Μαρτυρας: Υπάρχει ο κοινοβουλευτικός έλεγχος αρχικά, και υπάρχει ενδεχόμενη υπαιτιότητα του υπουργού που δεν προέβη στην τιμολόγηση φαρμάκων. Υπήρξε ζημιά του δημοσίου, υπήρχε ο μηχανισμός του clawback. Είναι ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο ο μηχανισμός αυτός, αλλά αυτός που αποπειράται, έκανε απόπειρα φόνου…ίσως έσωσε ο μηχανισμός τη ζημιά του Δημοσίου αλλά είχε επίδραση στους ασφαλισμένους.

Προεδρος: Αρα δεν μπορούμε να μιλάμε για απιστία του υπουργού…Μαρτυρας: Επιμένω οτι έστω έμμεση ζημιά είχε το Δημόσιο και άμεση οι ασφαλισμένοι.Προεδρος: Έχουμε δυο εισαγγελείς οι οποίοι φέρονται να μην έχουν κατανοήσει ότι έχουν καταγγελία αξιόποινης πράξης…

Μαρτυρας: Μας έκανε αλγεινη εντύπωση ότι η δικογραφία έφτασα με παραγεγραμμένες τις οποίες αξιώσεις.Εισαγγελέας: Γιατί ανακινήθηκε μετά από δυο χρόνια το θέμα από τον κ. Λοβέρδο;Μαρτυρας: Δε γνωρίζω. Ήταν σημαντικό το θέμα, αλλά δε γνωρίζω γιατί τότε.

Η κατάθεση Λοβερδου

Νωρίτερα, ολοκλήρωσε την κατάθεση του ο Ανδρέας Λοβέρδος, που δέχτηκε ερωτήσεις από τους δικηγόρους του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, ζήτησε το λόγο ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος για να κάνει ερωτήσεις στο μάρτυρα.

«Είναι γεγονός ότι μετά την απολογία μου στην ανακρίτρια είχα προετοιμάσει 100 ερωτήσεις για τον κ. Λοβερδο. Μετά την απαλλαγή μου για το βαρύτερο κομμάτι για τη Novartis, θα περιόριζε κατά 70% τις ερωτήσεις μου και μετά την κατάθεση του εδώ ότι δεν έχει κανένα στοιχείο σε βάρος μου, θα κάνω 2-3 ερωτήσεις» είπε ο κατηγορούμενος.

Παπαγγελόπουλος: Έχετε υποβάλλει εξι μηνύσεις στο πλαίσιο της Novartis; Εναντίον μου έχετε υποβάλλει μήνυση;

Λοβέρδος: Μου είναι δυσάρεστο να τον κοιτώ. Έχω απαντήσει σε όλα. Όχι δεν έχω υποβάλλει μήνυση εναντίον σας.

Παπαγγελόπουλος: Αναφέρεται έστω σε μια γραμμή το όνομα μου;

Λοβερδος: Όχι τυχαία, την περασμένη συνεδρίαση ανέγνωσα ένα μικρό χωριό από τη μήνυση του 2020. «Έτσι αποκλειστικά και μόνο από τη δίκη της συμπεριφορά παραβιάστηκε η διάταξη». Αφού επιμένουν οι άνθρωποι…Η Ράικου είχα καταγγείλει κάποια πράγματα. Κατατείνω ότι ο υπουργός τότε καθοδηγούσε τις έρευνες. Εγώ αυτά τα απέφυγα…Στη Βουλή μπορώ να πω τις υπόνοιες μου αλλά εδώ δεν μπορώ να πω κάτι τέτοιο.

Παπαγγελόπουλος: Το μένος του μάρτυρα…

Προεδρος: Δεν υπάρχει μένος

Παπαγγελόπουλος: Μα ανέφερε την κα. Ράικου. Όταν εξεταστεί να έρθετε να την υπερασπιστείτε!

Ερωτήσεις δέχτηκε ξανά ο Ανδρέας Λοβερδος και από την εισαγγελέα της έδρας Όλγα Σμυρλή.

«Είπατε ότι δεν έχετε στοιχεία για τον Παπαγγελόπουλο. Σε προηγούμενες θέσεις σας και στην ανακρίτρια, τον λέτε αρχηγό συμμορίας και κάτι τέτοια. Τι άλλαξε;» ρώτησε η εισαγγελέας. «Το βούλευμα!» φώναξε ο Ανδρέας Λοβέρδος εξηγώντας ότι οι δικές του θέσεις είναι γνωστές αλλά έχει εκδοθεί ένα βούλευμα που απαλλάσσει από τις κατηγορίες τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για τη Novartis.

Διαβάστε επίσης