ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δίκη Μάτι: Ρίγος προκαλούν οι καταθέσεις - «Οι αρχές ήταν απούσες...»

Δίκη Μάτι: Ρίγος προκαλούν οι καταθέσεις - «Οι αρχές ήταν απούσες...»
Φονική πυρκαγιά στο Μάτι
Intime / φωτογραφία αρχείου

Ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση της δίκης για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τρεις ακόμη καταθέσεις. Οι μάρτυρες περιέγραψαν τις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν προκαλώντας ρίγος στη δικαστική αίθουσα.

Με τρεις ακόμη καταθέσεις ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση της δίκης για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής. Κάθε μάρτυρας που καταθέτει προκαλεί ρίγη συγκίνησης στο ακροατήριο, κάθε ιστορία που ακούγεται στην αίθουσα τελετών του Εφετείου περιγράφει το χάος που επικράτησε τις κρίσιμες ώρες στην περιοχή και οδήγησε σε θάνατο 104 ανθρώπους.

Η Αγγελική Γαβάκη έχασε τη μητέρα της στο Μάτι, όταν τη χτύπησε το θερμικό κύμα στη γωνία του σπιτιού της. «Τη χτύπησε η φωτιά , δεν πρόλαβε… Ήταν 46 ετών, θα μπορούσε να τρέξει αν είχε ειδοποιηθεί. Στη γωνία του σπιτιού ήταν το πτώμα της δεν είχε προλάβει να πάρει τίποτα μαζί της. Δέκα λεπτά ήταν το σπίτι από τη θάλασσα. Θα μπορούσε να είχε γλιτώσει. Γιατί δεν τους είπε κανείς τίποτα; Γιατί δεν ενημέρωσε κανείς; Ένα τέταρτο νωρίτερα να είχε ενημερωθεί και θα είχε γλιτώσει και χάθηκε έτσι μια ζωή και πόσες άλλες …» ανέφερε η μάρτυρας.

Την απώλεια του αδελφού του μετράει ο Δημοσθένης Βονικοπουλος από εκείνη την ημέρα στο Μάτι. «Τον αναζητήσαμε σε νοσοκομεία, αλλά τελικά είχε πνιγεί» περιέγραψε και ακολούθησαν οι μαρτυρίες της συζύγου και της κόρης του, που σώθηκαν την τελευταία στιγμή, αν και η φωτιά έφτασε έξω από το σπίτι τους. «Οι ψαράδες μας έδωσαν υψηλό μάθημα ανθρωπιάς. Περισυνέλεξαν την κόρη μου. Πήγα να τους ευχαριστήσω και δεν δέχθηκαν ούτε ένα συμβολικό αντίτιμο» ανέφερε και με δάκρυα στα μάτια συμπλήρωσε: «Η κόρη μου έχει ψυχολογικά προβλήματα. Δεν μπορεί να δει ούτε φωτιά σε τζάκι. Δεν ήθελε να είναι εδώ μάρτυρας ούτε εμείς. Η γυναίκα μου ήταν από τους τελευταίους που έφυγε από την παραλία και είδε τα μύρια όσα».

Η σύζυγός του Ελένη Κουτσίκου περιέγραψε τον πανικό μέσα στον οποίο αναζητούσε το παιδί της εκείνο το απόγευμα. «Μπήκα στη θάλασσα και άρχισα να ψάχνω το παιδί μου. Να φωνάζω με όλες μου τις δυνάμεις. Δεν μπορούσα να το βρω. Με πήρε το κύμα μέσα. Υπήρχε μεγάλη αναστάτωση. Πεντακόσια άτομα ήταν εκεί. Κολυμπούσα τέσσερις ώρες. Όταν βγήκα στην ακτή μας πήρε το θερμικό κύμα και μας έκαιγε τα μαλλιά. Δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε, μαυρίσαμε. Δυστυχώς ζήσαμε τραγικές καταστάσεις».

Η μάρτυρας περιέγραψε σκηνικό ταινίας καταστροφής αναφερόμενη στα όσα αντίκρισε στην ακτή. «Καίγονταν πενήντα αυτοκίνητα. Δεν μπορούσα να αναπνεύσω. Μπήκα στη θάλασσα και συνέχισα να ψάχνω την κόρη μου. Ο κουνιάδος μου εκ των υστέρων έμαθα ότι τον πήρε το κύμα και πνίγηκε». Το παιδί βγήκε από τη άλλη πλευρά. Κολυμπούσε τρεις τέσσερις ώρες. Πυροσβεστική, αστυνομία περιφέρεια δεν υπήρχε. Ο κόσμος πανικόβλητος. Κολυμπούσανε και βγαίναμε λίγο έξω να αναζητάμε τους ανθρώπους μας. Υπήρχαν καμένοι που κολυμπούσαν» είπε η γυναίκα.

Αργότερα περιέγραψε και το πως χάθηκε ο παραπληγικός κουνιάδος της, όταν η γυναίκα που τον βοηθούσε δεν κατάφερε να τον μεταφέρει στη θάλασσα. «Τον άφησε η οικιακή βοηθός σε ένα σπίτι πάνω σε ένα βρεγμένο σεντόνι. Η φωτιά πέρασε από πάνω του, κάηκε το χέρι του. Έζησε έξι μήνες...Υπήρχαν άνθρωποι που με κίνδυνο της ζωής τους πέρασαν μέσα από τις φωτιές αλλά η αστυνομία πουθενά. Ψάξαμε για τον κουνιάδο μου δεν τον βρήκαμε. Οι αρχές ήταν απούσες...» κατέθεσε η μάρτυρας.

Διαβάστε ακόμα:

Δίκη Μάτι: «Δεν ήταν ανικανότητα και κακός συντονισμός»

Δίκη Μάτι: Με καταδίκασαν να έχω τύψεις ότι εγκατέλειψα τη μητέρα μου

Δίκη Μάτι: «Παραλίγο να πατήσω απανθρακωμένο ένα πτώμα»