ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ειδικό δικαστήριο: «Στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν καθοδηγούμενος»

Ειδικό δικαστήριο: «Στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν καθοδηγούμενος»
INTIME

Για επισκέψεις πολιτικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο γραφείο του Χρήστου Καλογρίτσα και κυρίως του Νίκου Παππά, έκανε λόγο στη κατάθεσή της η Ευθαλία Διαμαντή, γραμματέας του επιχειρηματία.

Στο μεταξύ, το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της πλευράς του κατηγορούμενου επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα και θα καλέσει ενώπιον του για κατάθεση τους αδελφούς Χούρι στις 20 Ιανουαρίου.

«Αν και υπήρξε σε όλη του τη ζωή καθοδηγητής, στη συγκεκριμένη περίπτωση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών υπήρξε καθοδηγούμενος για να βοηθήσει την ομάδα των ανθρώπων που ήθελαν αυτό το εγχείρημα» ανέφερε η μάρτυρας συμπληρώνοντας ότι ο Χρήστος Καλογρίτσας στα τέλη του 2015 προσκλήθηκε να «δανείσει» το όνομά του στην προσπάθεια να φτιαχτεί κανάλι και εφημερίδα από τον ΣΥΡΙΖΑ από τον ίδιο τον τότε υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.

Όπως υποστήριξε, «άρχισαν να έρχονται πολιτκά στελέχη στο γραφείο μας μαζί με τον κ. Παππά για τη δημιουργία καναλιού και εφημερίδας. Ο κ. Παππάς ήταν επικεφαλής αυτών των 10-15 ατόμων. Ομάδα Παππά την ονομάζαμε. Του ζήτησαν να τους βοηθήσει να στηθεί κανάλι και εφημερίδα χρηματοδοτώντας αυτό το εγχείρημα, αν και γνώριζαν ότι ήταν σε δύσκολη θέση οικονομικά, καθώς τα περιουσιακά του στοιχεία ήταν δεσμευμένα. Ήθελαν όχι μόνο οικονομική στήριξη, αλλά να καθοδηγήσει και να στηρίξει το εγχείρημα» είπε η μάρτυρας.

Η ίδια έκανε λόγο για καθημερινές επισκέψεις του τότε υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, ο οποίος «ερχόταν 8 το πρωί πριν από το Μαξίμου και μπορεί να περνούσε και μετά, το μεσημέρι ή το βράδυ. Σχεδόν καθημερινά γινόταν αυτό και οι συζητήσεις τους αφορούσαν αυτό το εγχείρημα».

Πρόεδρος: Ως τι εκλήθη να βοηθήσει ο κ.Καλογρίτσας;

Μάρτυρας: Να δανείσει το όνομά του, να φαίνεται ότι το εγχείρημα ήταν δικό του.

Πρόεδρος: Να δώσει και χρήματα;

Μάρτυρας: Όχι, γιατί χρήματα τότε δεν είχε ο ίδιος. Ο σχεδιασμός ήταν ότι χρήματα υπάρχουν και θα δοθούν σε αυτό το εγχείρημα. Ήταν γνωστό ότι οι λογαριασμοί του κ.Καλογρίτσα ήταν δεσμευμένοι.

Πρόεδρος: Τότε, γιατί προτάθηκε σε αυτόν και όχι σε άλλον επιχειρηματία με οικονομική δυνατότητα;

Μάρτυρας: Αυτό δεν το γνωρίζω. Μπορεί να ήθελαν να χρησιμοποιήσουν την εμπειρία του στον εκδοτικό χώρο και στο χώρο της Αριστεράς. Αυτό συμπεραίνω.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της η γραμματέας του επιχειρηματία ισχυρίστηκε ότι το υπό δημιουργία κανάλι θα ανήκε στο κόμμα και «κουμάντο θα έκανε το κόμμα, ο κ. Παππάς». Όπως εξήγησε, αυτό ήταν σε γνώση της τόσο από τος συζητήσεις που είχε η ίδια με τον κ. Καλογριτσα, όσο και από όσα άκουγε στις συζητήσεις μεταξύ των δυο ανδρών με ανοιχτές τις πόρτες του γραφείου.

Κατά τη μάρτυρα, ο γιος του επιχειρηματία, Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας ενεπλάκη χωρίς να το θέλει στην υπόθεση, αφού ήταν ο λιγότερο χρεωμένος, όπως είπε χαρακτηριστικά. «Επέλεξε τον γιο του, γιατί ήταν ο λιγότερο χρεωμένος. Με δάνειο εξοφλήθηκαν τα χρέη του τότε. Ο κ. Ιωάννης δεν ήταν ποτέ παρών στις συναντήσεις, τα ήξερε από τον πατέρα του και από σεβασμό και πειθαρχία στον πατέρα του δέχθηκε να δώσει το όνομά του, παρότι δεν συμφωνούσε καθόλου».

Η γνωριμία του Χρήστου Καλογρίτσα με την οικογένεια Χούρι έγινε μέσω του κόμματος σύμφωνα με μάρτυρα. «Γνωρίστηκαν μέσω του κόμματος, κλείστηκε ένα ραντεβού στο Πόρτο Χέλι με σκοπό να βρει βοήθεια για τα 3 εκατομμύρια της εγγυητικής επιστολής. Δεν ξέρω μετά γιατί οι Χούρι έκαναν πίσω. Όταν εφτασε η ώρα της καταβολής της πρώτης δόσης και χρήματα δεν υπήρχαν, ο Νίκος Παππάς διαβεβαίωνε τον επιχειρηματία ότι θα βρεθούν. «Πες του ότι τα χρήματα υπάρχουν», έλεγε ο κ.Παππάς και είχε πει και τον κ. Αρτέμη Αρτεμίου να του το επιβεβαιώσει. Αυτό έγινε μετά τον διαγωνισμό και πριν την καταβολή της πρώτης δόσης. Χρονικά δεν ξέρω αν ήταν πριν ή μετα τα ραντεβού με τους Ευ. Μαρινάκη και Δ. Κοντομηνά».

Η κα. Διαμαντη υποστήριξε επίσης ότι «οι δημοσιογράφοι, οι τεχνικοί, οι δικηγόροι και άλλοι ήταν επιλεγμένοι από τον κ. Παππά, όχι από τον κ. Καλογρίτσα. Αμείβονταν από τον κ. Καλογρίτσα, αλλά ο κ.Παππάς έλεγε ότι θα τακτοποιηθεί το οικονομικό θέμα. Υπήρχαν και άλλα χρήματα που έφευγαν σε φακέλους και πήγαιναν προς το κόμμα» είπε η μάρτυρας.