ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Παπαγγελόπουλος: Απόπειρα χειραγώγησης της δικαιοσύνης

Παπαγγελόπουλος: Απόπειρα χειραγώγησης της δικαιοσύνης
Eurokinissi

Για αδικία και ανελέητο πόλεμο έκανε λόγο στην έναρξη της απολογίας του στο Ειδικό Δικαστήριο ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, χαρακτηρίζοντας «πολιτική» την παρούσα δίκη.

«Το βούλευμα αποφάνθηκε οριστικά, αμετάκλητα και ομόφωνα ότι δεν υπάρχει σκευωρία της Novartis και δεν υπάρχει Ρασπούτιν. Από κάποιους στη Βουλή αυτό δεν έγινε σεβαστό. Αλλά το τεκμήριο αθωότητας μου έχει καταπατηθεί τόσες πολλές φορές που δεν έχει πια σημασία» είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος κάνοντας λόγο για «απρόσφορη απόπειρα να χειραγωγηθεί η δικαιοσύνη».

Ο κατηγορούμενος εκτίμησε ότι στη δική του θέση ενδέχεται να βρεθεί και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος, αλλά και ο κ. Μενουδάκος, πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. «Σπιλώνουν συνειδήσεις ξεδιάντροπα. Το μόνο που τους νοιάζει είναι η συγκάλυψη των μεγάλων σκανδάλων» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι έχει πληροφόρηση πως κάτι σχεδιάζεται σε βάρος του.

«Για έναν συνταξιούχο εισαγγελέα αυτό είναι ένας εφιάλτης» είπε και συμπλήρωσε: «Ποτέ δεν ένιωσα υπουργός. Πάντα εισαγγελέας ένιωθα. Πέντε ολόκληρα χρόνια υφίσταμαι τα πάνδεινα εγώ και η οικογένεια μου» είπε ο κατηγορούμενος που αυτοπροσδιορίστηκε ως «ιδεολόγος» και επανέλαβε ότι έχει στοχοποιηθεί από ένα «ισχύει σύστημα με χρήμα και άκρες στη Δικαιοσύνη».

«Θα μείνω στην ιστορία ως εισαγγελέας που πολέμησε τη διαφθορά»


«Θέλω να απαλλαγώ για λόγους ουσίας και όχι νομικούς» ανέφερε και συμπλήρωσε ότι μόλις τρεις εισαγγελείς κατέθεσαν τελικά σε βάρος του. «Καταντούν παρανοϊκά αυτά που κατέθεσαν. Θα περιοριστώ μόνο στα ψεύδη των τριών μαρτύρων που κατέθεσαν σε βάρος μου. Τα ψεύδη τους είναι τόσα πολλά, που δεν μου έχει φτάσει ο χρόνος να τα εντοπίσω όλα! Βρίσκω συνεχώς νέα ψέματα και αντιθέσεις με τους δικούς τους ισχυρισμούς. Όλες οι καταθέσεις τους είναι ψευδέστατες και κατασκευασμένες εκ των υστέρων!».

Υποστηρίζοντας πως ο απλός κόσμος τον στηρίζει και τον συγχαίρει όπου τον συναντά, ο κ. Παπαγγελόπουλος ανέφερε πως «οι πολιτικοί διώκτες μου προσπάθησαν να εμφανίσουν τα σκάνδαλα της Νοβαρτις και τα σκάνδαλα φοροδιαφυγής ως σκευωρία δική μου. Δεν έπληξαν μόνο τη Δικαιοσύνη και τους Θεσμούς αλλά κατέστρεψαν τη ζωή μου και της ζωή της οικογένειας μου». Ωστόσο, όπως ο ίδιος είπε, «ότι κι αν συμβεί θα μείνω στην ιστορία ως ο εισαγγελέας που συγκρούστηκε με τη Διαφθορά».

Για την ηθική αυτουργία στην Τουλουπακη

«Δεν έχω καμία ευθύνη για αυτό του Κουρουμπλή και το ποτέ πήγε στη Βουλή. Οι επίκουροι της κ. Ράικου ορθώς τη συσχέτισαν με τη Novartis. Ότι κατηύθυνα την κα. Ράικου είναι αστείο να ειπωθεί. Η κ. Τουλουπάκη ενήργησε σύννομα όπως αποδείχτηκε. Οι τρεις αναφορές των Λοβέρδου, Γκεγκερόγλου και Χριστοφιλοπούλου δεν ήταν μηνυτήριες. Ορθώς δεν μπήκε ΑΒΜ από την Ελένη Ράικου» ανέφερε ο κ. Παπαγγελόπουλος σχετικά με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας, που του έχει αποδοθεί αφού κατά το βούλευμα επηρέασε την Ελένη Τουλουπάκη να μη στείλει αμελλητί στη Βουλή τις αναφορές των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ.

Για την παράβαση καθήκοντος στον Παναγιώτη Αθανασίου

Υποστηρίζοντας πως σε κάθε περίπτωση ο εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου έχει διαπράξει αδίκημα, ξεκίνησε την αναφορά του στην υπόθεση παράβασης καθήκοντος σε βάρος του τότε οικονομικού εισαγγελέα:

«Να δούμε αν έχει διαπράξει το αδίκημα της ψευδορκίας. Αν λέει αλήθεια και πάλι έχει διαπράξει αδίκημα της παράβασης καθήκοντος γιατί μπροστά του διαπράττονταν αδικήματα και δεν έκανε τίποτα. Αν λέει ψέμματα πρόδωσε φιλία 40 ετών, έδινε αχαριστία και δε λογάριασε όσα έχω κάνει για εκείνον. Αν λέει αλήθεια ανέχθηκε για μεγάλο διάστημα τις αφόρητες παρεμβάσεις μου γιατί ήθελε τη βοήθεια μου λέει! Πρωτοφανής ένδεια ήθους!» είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος και συμπλήρωσε πως του ζητούσε να γνωρίσει τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο κατηγορούμενος απέδωσε τις καταγγελίες του Παναγιώτη Αθανασίου στην επιθυμία του να ανανεωθεί για τρίτη φορά στην οικονομική εισαγγελία. «Του είχα εξηγήσει ότι δεν γινόταν αυτό. Χρησιμοποίησε τον Σάλλα και Παπαχρήστο, αλλά και τον κ. Κεφαλογιαννη και τον κ. Δένδια! Ο κ. Σάλλας ήταν το βαρύ του όπλο. Καθυστέρησε την παραγγελία του για να είναι όσο πιο κοντά γίνεται στην ανανέωση της θητείας του. Μου έλεγε «δε θα ναι καλό μια δίωξη κατά του Σάλλα ή του Παπαχρήστου;». Του έλεγα «βρε δε γίνεται αυτό! Η Δημητρίου (εισαγγελεας ΑΠ) δε θέλει να σε βλέπει, η Θάνου (προεδρος ΑΠ) ήταν εκ πεποιθήσεως κατά της τρίτης θητείας. Και που έκανε τη διαρροή για το Σάλλα; Στο Documento!» είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος και λίγο αργότερα συμπλήρωσε: «Δεν ενδιέφερε ο Σάλλας τον ΣΥΡΙΖΑ! Πιο πολλά μου είχαν ζητήσει οι βουλευτές της ΝΔ».

Πρόεδρος: Που ήξερε ο Αθανασίου ότι θα ασκηθεί η δίωξη και το έδωσε στο Documento;

Κατηγορούμενος: Ήταν μια φοβερή επιτυχία να έχεις αποκλειστικό δίωξη στο Σάλλα! Του είπε ο Αθανασίου έστειλα για να ασκηθεί δίωξη και ο Βαξεβάνης σκέφτηκε θα το γράψω. Όταν του είπε ότι το γράφει, πήρε ο Αθανασίου το Ζαγοραίο (προϊστάμενο εισαγγελίας) και του είπε να ασκήσει δίωξη! Δεν προλάβαινε ο κ. Παππάς που είχε την υπόθεση να ασκήσει δίωξη. Χρειάστηκε πέντε μέρες.

«Άσκησε δίωξη στον Κεφαλογιάννη και μου έλεγε «θα αρέσει αυτό στον Αλέξη;». Τι να σας πω τώρα! Ο κ. Αθανασίου δεν ήταν πάντα έτσι. Τα τελευταία χρόνια έγινε έτσι. Τα τελευταία χρόνια μου παρίστανε το φίλο» είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος επιμένοντας πως όλα έγιναν γιατί ο κ. Αθανασίου ήθελε την ανανέωση της θητείας του.

Σχετικά με τον ισχυρισμό του Παναγιώτη Αθανασίου ότι ο γιος του πρώην υπουργού εργαζόταν στην τράπεζα Πειραιώς και για το λόγο αυτό «ενδιαφερόταν για τον Σάλλα», ο κ. Παπαγγελόπουλος ξεκαθάρισε πως ποτέ το παιδί του δεν εργάστηκε στην τράπεζα.

«Ο γιος μου δεν δούλεψε ποτέ στη νομική υπηρεσία της τράπεζας Πειραιώς. Είχε μια συνεργασία με θυγατρική της τράπεζας για διάστημα μικρότερο του έτους ενώ είχε ήδη φύγει ο Σάλλας».

Η απολογία του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου συνεχίζεται αύριο.