ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ειδικό Δικαστήριο: Κανένα στοιχείο για παρέμβαση Παππά λέει η εισαγγελέας - Συνεχίζεται η αγόρευση

Ειδικό Δικαστήριο: Κανένα στοιχείο για παρέμβαση Παππά λέει η εισαγγελέας - Συνεχίζεται η αγόρευση
Intime News

Για κατάρριψη της κατηγορίας σε βάρος του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά αλλά και για καμία παρέμβαση από τον ίδιο κάνει λόγο στην αγόρευσή της στο Ειδικό Δικαστήριο η εισαγγελέας της έδρας Όλγα Σμυρλή, που συνεχίζει να διατυπώνει αυτή την ώρα την πρόταση της προς το Ειδικό Δικαστήριο σχετικά με την ενοχή ή μη του Νίκου Παππά και του Χρήστου Καλογρίτσα για παράβαση καθήκοντος σχετικά με τον διαγωνισμό τηλεοπτικών αδειών του 2016.

«Καμία επέμβαση που θα δημιουργούσε θέμα μεροληψίας προς τον Καλογρίτσα δεν έγινε από τον υπουργό. Δεν έγινε καμία νομοθετική παρέμβαση. Από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι δεν τήρησε τους όρους της προκήρυξης» ανάφερε για τον πρώην υπουργό επικράτειας του ΣΥΡΙΖΑ η εισαγγελέας.

«Η γενική γραμματεία επικοινωνίας και ενημέρωσης συγκρότησε ειδική επιτροπή για το διαγωνισμό με ακαδημαϊκούς, η οποία επικουρείτο από εταιρία ορκωτών λογιστών. Έγινε και πρόσθετος έλεγχος για την επάρκεια και προέλευση των χρημάτων στην εταιρία Καλογρίτσα ώστε να αναχθεί σε οριστική υπερθεματίστρια του διαγωνισμού. Η ΓΓΕΕ και τα μέλη της πενταμελούς επιτροπής κατηγορήθηκαν για ψεύδη βεβαίωση κατά τη διαδικασία του ελέγχου για την οποία κρίθηκαν αθώοι. Το ίδιο και ο γιος του κατηγορουμένου Χρήστου Καλογρίτσα, που κατηγορήθηκε ως ηθικός αυτουργός» σημείωσε η κ. Σμυρλή και συμπλήρωσε πως υπήρξε και κατάθεση εκτιμήτριας της τράπεζας Πειραιώς, η οποία είχε αναφέρει στο δικαστήριο πως της προκάλεσαν «στεναχώρια ότι δημοσιεύματα του 2016 υποτιμούσαν την αξία του ακινήτου λέγοντας για "βοσκοτόπια"», εξηγώντας πως την αξία δεν την προσδιορίζει η χρήση γης, αλλά η τοποθεσία και άλλοι παράγοντες.

Σχετικά με το εάν ο Νίκος Παππάς όφειλε προσωπικά να μεριμνήσει για τον έλεγχο, η εισαγγελέας σχολίασε: «Εξυπακούεται ότι από το γεγονός ότι ο Νικος Παππάς δεν όφειλε να κάνει ο ίδιος τον έλεγχο, αφού απαιτούσε ειδικές γνώσεις και υπήρχε επιτροπή γι’ αυτό. Αντιθέτως αν διενεργούσε έλεγχο ο ίδιος θα ήταν αντίθετο με τις ασφαλείς διαδικασίες αλλά θα εξέγειρε και υπόνοιες μεροληψίας. Η κατηγορία σε βάρος του Νικολαου Παππά στερείται οποιαδήποτε άλλης αναφοράς που θα μπορούσε να αποτελέσει παραβίαση του νόμου και της διαδικασίας».

Μάλιστα, όπως τόνισε η κ. Σμυρλή, η μεγαλύτερη απόδειξη ότι η διαδικασία έγινε ορθά, αποτελεί το γεγονός ότι η εταιρεία Καλογρίτσα «δεν πήρε άδεια και έτσι καταρρίπτεται το θεμέλιο της κατηγορίας. Είχε τη δυνατότητα να καταβάλλει μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου 2016 την δόση και εξέπεσε με αποτέλεσμα να πάρει την άδεια η εταιρία συμφερόντων Σαββίδη».

«Δεν πρέπει να ληφθούν υπόψη τα sms»

Αναφερόμενη στα sms που εμφάνισε η πλευρά του Χρήστου Καλογρίτσα και παρά την προηγούμενη απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου να αναγνωστούν, η εισαγγελέας ανέφερε στην πρόταση της: «Υπήρξε πρόβλημα γιατί δεν προέρχονται από αποτύπωση από εταιρία κινητής τηλεφωνίας για την καταγραφή αυτών. Αυτός είναι ο μοναδικός και αξιόπιστος τρόπος αξιοποίησης τους. Αυτό τηρείται σε κάθε εκδικάζομε η υπόθεση. Δεν επιτρέπεται να ληφθούν υπόψη ως αποδεκτό στοιχείο. Καμία πραγματογνωμοσύνη δεν μπορεί να το ανατρέψει αυτό. Κανένα δικαστήριο δε θα δεχόταν τα έγγραφα αυτά ως αποδεικτικό στοιχείο με τον τρόπο που προσκομίστηκαν». Μάλιστα, η πρόεδρος της έδρας Ιωαννα Κλάππα απάντησε ότι για το θέμα το δικαστήριο έχει λάβει απόφαση ότι κάνει δεκτά τα μηνύματα, που θα αξιολογηθούν αναλόγως.

Η εισαγγελέας συνεχίζει την αγόρευση της και δεν έχει διατυπώσει την τελική πρόταση σχετικά με την ενοχή ή μη των κατηγορουμένων.

Διαβάστε επίσης:

Ειδικό Δικαστήριο: Για «πολιτική» δίωξη μιλά ο Νικος Παππάς - Ξεκινά η αγόρευση της εισαγγελέως

Ειδικό Δικαστήριο: Σήμερα η πρόταση της εισαγγελέως για Παππά - Καλογρίτσα

Λουξ και Coffee Island: Προχώρησαν σε δωρεά στο Ενιαίο Επαγγελματικό Ειδικό Γυμνάσιο - Λύκειο