ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Εισαγγελέας Ειδικό Δικαστήριο: Απαλλαγή για όλες τις κατηγορίες ζητά για Παπαγγελόπουλο

Εισαγγελέας Ειδικό Δικαστήριο: Απαλλαγή για όλες τις κατηγορίες ζητά για Παπαγγελόπουλο
O Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.
eurokinissi.gr

Η εισαγγελέας της έδρας στο Ειδικό Δικαστήριο ζήτησε την απαλλαγή για όλες τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Την απαλλαγή για όλες τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ζήτησε η εισαγγελέας της έδρας Όλγα Σμυρλή στο Ειδικό Δικαστήριο, ενώ νωρίτερα στην αγόρευση της είχα ζητήσει και την απαλλαγή της Ελένης Τουλουπάκη.

Υπογραμμίζοντας τη φιλική σχέση μεταξύ της Ελένης Ράικου και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, που γνωρίζονται από το 2000, η κ. Σμυρλή πρότεινε την απαλλαγή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για την παράβαση καθήκοντος σε βάρος της. «Κατά την ακροαματική διαδικασία η κ. Ράικου υποστήριξε ότι για την καταγγελλόμενη από την ίδια υπόδειξη Παπαγγελόπουλου να φτιάξει στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα στη Novartis, δεν απευθύνθηκε στην τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, αλλά ούτε και στον επόπτη της Δημήτρη Παπαγεωργίου».

Κάνοντας ειδική μνεία στη δήλωση παραίτησης της κ. Ράικου, η εισαγγελέας σημείωσε ότι «στη δήλωση παραίτησης της δεν κατονομάζει τον κατηγορούμενο, αλλά αναφέρεται σε συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου. Σε καμία περίπτωση η επιστολή δεν παρέπεμπε στον κατηγορουμένου Παπαγγελόπουλο». Η εισαγγελέας υποστήριξε πως «με την ενέργεια της Ράικου εξεπλάγην και ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, τον οποίο είχε επισκεφθεί μια ημέρα νωρίτερα χωρίς να αναφέρει οτιδήποτε».

Ζητώντας την απαλλαγή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για παράβαση καθήκοντος στην υπόθεση της Ελένης Ράικου, κατέληξε: «το μυστήριο της αιφνιδιαστικής παραίτησης της Ράικου βρίσκεται στην έρευνα για τα εμβάσματα που έφευγαν από τη Novartis προς γιατρούς, μεταξύ των οποίων και ο συζυγος της, εκτός αν υπάρχει άλλος λόγος τον οποίο γνωρίζει μόνο η ίδια η κ. Ράικου».

Για «αποδόμηση» της κατηγορίας σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου έκανε λόγο η κ. Σμυρλή και συμπλήρωσε: «Είναι αβάσιμο και υπηρεσιακά αθέμιτο να αποδίδει στον Παπαγγελόπουλου ευθύνη για τα πειθαρχικά που ξεκίνησαν σε βάρος της και να πλήττει δημόσια τη λειτουργία των υπηρεσιακών οργάνων του Αρείου Πάγου. Από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι ο Παπαγγελόπουλος ήταν υπεύθυνος για τη διοχέτευση δημοσιευμάτων στον τύπο».

Κλείνοντας το σκέλος της αγόρευσης της για τις καταγγελίες Ράικου, χαρακτήρισε «αβάσιμη» την κατηγορία και είπε: «Η ίδια εμπλέκεται προσωπικά. Ενέπλεξε αβάσιμα τον κατηγορούμενο, δήλωσε υπέρμαχος του αφηγήματος της «σκευωρίας Novartis» ενώ έχει εκδοθεί βούλευμα».

Για τις παρεμβάσεις στον Παναγιώτη Αθανασίου

Διαστρέβλωση της πραγματικότητας και αντιφατικές καταθέσεις απέδωσε η κ. Σμυρλή
στον πρώην οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου αμφισβητώντας την αξιοπιστία του. «Ο Αθανασίου είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για ανανέωση της θητείας του στην οικονομική εισαγγελεία και το είχε εκφράσει και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Εκδήλωσε στοιχεία εμπάθειας κατά της Δημητρίου και του Παπαγγελόπουλου για τη μη ανανέωση της θητείας του. Στις καταθέσεις του έπεσε σε αντιφάσεις» είπε η εισαγγελέας.

Σχετικά με την καταγγελόμενη παρέμβαση για τον δημοσιογράφο Γιώργο Παπαχρήστο, η κ. Σμυρλή σχολίασε «είναι αδύνατο να ζήτησε την κατασκευή στοιχείων για τον δημοσιογράφο γιατί ο εισαγγελέας δεν λειτουργεί μόνος του». Κατά την ίδια δεν επιβεβαιώθηκε ούτε η καταγγελία για παρέμβαση στις υποθέσεις των Ανδρέα Βγενοπούλου, Γιάννη Αλαφούζου και Μιχάλη Σάλλα.

«Εκτροπή» χαρακτήρισε την κίνηση της τότε εισαγγελέως εφετών Γεωργίας Τσατάνη να ζητήσει σκέλος της δικογραφίας για τον Ανδρέα Βγενόπουλο από την εισαγγελία διαφθοράς και πρότεινε την απαλλαγή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για παρέμβαση στο έργο της. «Ο κατηγορούμενος Παπαγγελόπουλος δεν έχει κάνει καμία ενέργεια για να ενημερωθεί για την υπόθεση αυτή. Αντίθετα, η εισαγγελεας Τσατανη επικοινωνεί τηλεφωνικά μαζί του για να του εξηγήσει όπως ισχυρίστηκε το νόμιμο των ενεργειών της. Φυσικό και καθόλου μεμπτό ήταν να εκφράσει ο κατηγορούμενος την νομική του άποψη για το θέμα».

Κλείνοντας την αγόρευση της με το σκέλος της κατηγορίας που αφορά σε παρέμβαση στο έργο της εισαγγελέως Γεωργία Τσατάνη, η κ. Σμυρλή έκανε λόγο για «πρόκληση» προς τον Παπαγγελόπουλο, καθώς εκείνη του ζήτησε να συναντηθούν. «Είναι αβάσιμη η κατηγορία ότι υπέστη βλάβη από την παρέμβαση Παπαγγελόπουλου, ενώ η ίδια ευθύνεται για τις δικές της ενέργειες. Ο κατηγορούμενος Παπαγγελόπουλος δεν έχει κάνει καμία ενέργεια για να ενημερωθεί για την υπόθεση αυτή. Αντίθετα, η εισαγγελέας Τσατάνη επικοινωνεί τηλεφωνικά μαζί του για να συναντηθούν. Φυσικό και καθόλου μεμπτό ήταν να εκφράσει ο κατηγορούμενος την νομική του άποψη για το θέμα».

«Η Εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου κυρία Ολγα Σμυρλή με την σημερινή, πλήρως απαλλακτική, εξαίρετη πρόταση της, άρτια νομικά και εμπεριστατωμένη ουσιαστικά, κονιορτιοποίησε την κατηγορία και επιβεβαίωσε τον κανόνα ότι οι Έλληνες Εισαγγελείς είναι ανεξάρτητοι , έντιμοι και θαρραλέοι . Η πρόταση της Εισαγγελέως κυρίας Σμυρλή αποκάλυψε και εξέθεσε ψεύδη και ψευδομάρτυρες που εκκινούμενοι από ταπεινά κίνητρα επιχείρησαν να πλήξουν το πρόσωπο του εντολέα μας» ανέφεραν οι συνήγοροι του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, Ιπποκράτης Μυλωνάς, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και Μάνος Ροδουσάκης.

Σχετικές ειδήσεις

Ειδικό δικαστήριο: Πρόταση απαλλαγής Τουλουπάκη, Παπαγγελόπουλου από την εισαγγελέα

Θεοφάνους για Βανδή: «Να πάρω το συμβόλαιο και να πάω στο δικαστήριο;»

Κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για το ειδικό δικαστήριο και την εισαγγελική εισήγηση για Παππά-Καλογρίτσα