ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ο πραγματογνώμονας για το Μάτι φοβάται για τη ζωή του - Τι κατέθεσε στο δικαστήριο

Ο πραγματογνώμονας για το Μάτι φοβάται για τη ζωή του - Τι κατέθεσε στο δικαστήριο

Φόβους για τη ζωή και την επαγγελματική του σταδιοδρομία εξέφρασε ο πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος κατά την έκτη ημέρα κατάθεσής του στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας που διεξάγεται η δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής τον Ιούλιο του 2018.

Σε ερώτηση που του τέθηκε από δικηγόρο υποστήριξης της κατηγορίας σχετικά με το αν φοβάται μετά τις απειλές που δέχτηκε στο παρελθόν, όπως καταγγέλει ο ίδιος, ο μάρτυρας απάντησε: «Βεβαίως και φοβάμαι, έχω απειληθεί για αυτό, όμως αυτό δεν επηρεάζει την κρίση μου και την κατάθεση μου».

Ο μάρτυρας επέμεινε πως η φωτιά έφτασε στις 18:20 στο Μάτι και πως η εισήγηση για την εκκένωση έπρεπε να είχε δοθεί από τις 17:30. «Οι δίοδοι προς τη θάλασσα είναι τουλάχιστον 25. Από τη Λεωφόρο Μαραθώνος μέχρι τη θάλασσα, είναι 850 μέτρα. Το μοναδικό δύσκολο κομμάτι είναι στο Κόκκινο Λιμανάκι. Σε όλη την υπόλοιπη περιοχή όλοι οι δρόμοι οδηγούν στα θάλασσα. Η απόσταση για ένα μέσο άνθρωπο προς τη θάλασσα είναι περίπου 20 λεπτά. Ο κόσμος έφυγε αυτοβούλως με τα οχήματα του. Στις 18:00 με την ενημέρωση του δημάρχου ο κόσμος καθησυχάστηκε. Δεν είχε ενημερωθεί ο κόσμος πως η φωτιά κατευθύνεται προς την περιοχή» είπε ο κ. Λιότσιος.

«Εγκληματική» χαρακτήρισε την κίνηση που αποδίδεται στον τότε διοικητή του Υ.Ε.Μ.Π.Σ, Γιώργο Πορτοζούδη, ο οποίος φέρεται να άφησε τη θέση του, την ώρα που η φωτιά έφτανε στο Μάτι.

Μάρτυρας: Μπορεί να μην γνώριζε πως η φωτιά κατέβαινε από το Νέο Βουτζα.

Β. Καπερνάρος: Έχει ενημερωθεί από το ΕΣΚΕ, είχε ζητηθεί ελικόπτερο. Πως είναι δυνατόν να λείπει και να του ζητηθεί ελικόπτερο;

Μάρτυρας: Από το στιγμή που είναι διοικητής πρέπει να γνωρίζει. Η εντολή για το ελικόπτερο, διαβιβάζεται στον ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας.

Ο πραγματογνώμονας υποστήριξε πως από τη δική του έρευνα δεν προέκυψε πως τα ελικόπτερα της πυροσβεστικής εκείνη την ημέρα δεν μπορούσαν να κάνουν ρίψεις.

«Δεν προκύπτει ότι είχαν κάποιο πρόβλημα. Πλην των έρικσον, τα υπόλοιπα ελικόπτερα είναι δύσκολο να επιχειρήσουν σε κατοικημένες περιοχές. Είχαμε ενημέρωση πως φωτιά κατευθύνεται σε σπίτια, είχαμε ενημέρωση πως κατευθύνεται Νέο Βουτζά. Υπήρχε ενημέρωση πως υπήρχαν μόνο εννέα οχήματα της πυροσβεστικής και αυτά στην έναρξη της φωτιάς. Είχαμε ενημέρωση για κατεύθυνση καπνών. Έπρεπε να δοθεί η εντολή. Ο άνθρωπος δεν καίγεται από τη φωτιά, πρώτα δηλητηριάζεται από τον καπνό και μετά καίγεται» κατέθεσε.

Για το ζήτημα της ρυμοτομικής διάταξης, ο μάρτυρας σχολίασε πως «σε ότι αφορά το πολεοδομικό θέμα στο σχέδιο δασών του πυροσβεστικού σώματος δεν αναφέρονται ως αυθαίρετες οι συγκεκριμένες περιοχές (Νέα Μάκρη, Μάτι). Υπήρχαν κάποια κομμάτια, απόκρημνα και δαιδαλώδη, στο Κόκκινο Λιμανάκι και προς Ζέμπερη, ήταν, κάποιες, προβληματικές περιοχές. Δεν σημαίνει κάτι αυτό. Το πυροσβεστικό σώμα ξέρει και αναλόγως κινείται».

Σχετικές ειδήσεις