ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Φωτιά στο Μάτι: Για ένατη μέρα κατέθεσε στη δίκη ο Δημήτρης Λιότσιος

Φωτιά στο Μάτι
Eurokinissi

Ο μάρτυρας εξετάστηκε από την υπεράσπιση του πρώην αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Σωτήρη Τερζούδη, που του υπέβαλε ερωτήσεις σχετικά με το πώς επιχείρησαν κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι

Για ένατη συνεδρίαση συνεχίστηκε η εξέταση του δικαστικού πραγματογνώμονα, Δημήτρη Λιότσιου, στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής.

Ο μάρτυρας εξετάστηκε από την υπεράσπιση του πρώην αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Σωτήρη Τερζούδη, που του υπέβαλε ερωτήσεις σχετικά με το πώς επιχείρησαν κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς. Όπως εξήγησε, σχετικά με το ζήτημα της εναέριας επιτήρησης, η οποία τελικά πραγματοποιήθηκε από αεροσκάφη της αερολέσχης, η Πυροσβεστική επαναπαύτηκε και δεν έστειλε νέο αίτημα, προκειμένου να επιχειρήσει το πετζετέλ, το οποίο βρισκόταν διαθέσιμο γι' αυτό το λόγο.

Δικηγόρος Υπεράσπισης: Από πού προκύπτει ότι το πετζετέλ θα μπορούσε να κάνει την επιχείρηση έμφορτο;

Μάρτυρας: Σας επαναλαμβάνω ότι αυτό θα το επιλέξει το ΕΣΚΕ. Από τη στιγμή που έχουμε φωτιά στην Κινέτα, εκείνη την ώρα ως επιχειρησιακό μέσο καλύτερο θα ήταν ένα αεροσκάφος έμφορτο.

Δικηγόρος Υπεράσπισης: Σας ρωτάω εάν προβλεπόταν...

Μάρτυρας: Το εναέριο μέσο μπορεί να είναι έμφορτο ή όχι. Το λέει στον επιχειρησιακό σχεδιασμό Πυροσβεστικού Σώματος.

Ένταση σημειώθηκε ανάμεσα στην υπεράσπιση του κ. Τερζούδη και τον μάρτυρα σχετικά με το εάν όλες οι κινήσεις των εναέριων μέσων εκείνη την ημέρα καταγράφηκαν στο σχετικό ημερολόγιο.

Δικηγόρος υπεράσπισης: Η διαδρομή του Φλόγα 1 (σ.σ. το ελικόπτερο που έκανε εκτροπή στη motor oil) καταγράφεται;

Μάρτυρας: Γνώριζε το ΕΣΚΕ;

Δικηγόρος υπεράσπισης: Υπάρχει ενδεχόμενο να γνώριζε το ΕΣΚΕ πως υπήρχε βλάβη πριν;

Μάρτυρας: Δεν το γνωρίζω. Να με κατηγορήσετε κ. Πρόεδρε, εάν βρείτε ότι λέω κάτι ανακριβές.

Πρόεδρος: Εγώ δεν κατηγορώ κανένα.

Δικηγόρος υπεράσπισης: Λέτε ότι εσφαλμένως πήγαν στην Κινέτα αντί Νταού. Λέτε σήμερα ότι θα επιχειρούσαν στο Νταού; Οι συνθήκες υδροληψίας ήταν διαφορετικές στο Νταού;

Μάρτυρας: Θα πρέπει να λάβω γνώση και καταθέσεων πιλότων που επιχείρησαν στο Νταού για να σας απαντήσω για συνθήκες. Πήγαν στο Νταού και δεν επιχείρησαν; Για να έχω πλήρη και εμπεριστατωμένη απάντηση, σας παρακαλώ, να μου δώσετε τις καταθέσεις και πιλότων που επιχείρησαν στο Νταού.