ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δίκη για Μάτι - Πραγματογνώμονας: Βάζει στο κάδρο τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τόσκα

Δίκη για Μάτι - Πραγματογνώμονας: Βάζει στο κάδρο τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τόσκα

Ο δικαστικός πραγματογνώμονας αναφέρθηκε σε σειρά συνομιλιών από τις οποίες προκύπτει ότι ζητήθηκε άδεια του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη για τη διαχείριση των εναέριων μέσων για τη φωτιά στο Μάτι

Στο κάδρο της δίκης που διεξάγεται για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018 έβαλε τον τότε υπουργό προστασίας του πολίτη Νίκο Τόσκα, ο πραγματογνώμονας Δημήτρης Λιότσιος που κατέθεσε για 14η ημέρα ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου.

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ο δικαστικός πραγματογνώμονας αναφέρθηκε σε σειρά συνομιλιών από τις οποίες προκύπτει ότι ζητήθηκε άδεια του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη για τη διαχείριση των εναέριων μέσων. «Το πρόβλημα είναι ποιος διαχειριζόταν τα εναέρια. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τίθεται ένα ζήτημα για ποιο λόγο επετράπη η παρέμβαση του υπουργού σε επιχειρησιακό επίπεδο ειδικά την ώρα που οι επίγειοι εκλιπαρούσαν για εναέριες δυνάμεις. Τελικά ποιος διαχειριζόταν τα εναέρια μέσα; Και αν συνέβαινε αυτό δεν έχει καμία αρμοδιότητα ο υπουργός να παρεμβαίνει σε επιχειρησιακό επίπεδο» ανάφερε ο μάρτυρας.

Αμέσως μετά η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Γκιαούρη ζήτησε από τον κατηγορούμενο Ιωάννη Φωστιέρη, τότε διοικητή του ΕΣΚΕ να τοποθετηθεί επί της αναφοράς του μάρτυρα. «Από τη στιγμή που υπάρχει η φυσική και η πολιτική ηγεσία και είναι παρούσα, εγώ προσωπικά σαν διοικητής δεν διατάζω, δεν μπορώ να επέμβω στο πεδίο. Εγώ με μια στάθμιση προτείνω στη ηγεσία και μου λένε που να επέμβω» σχολίασε ο κ. Φωστιέρης.
Πρόεδρος: Σε αυτό που είπε για τον υπουργό;
Δ.Λιοτσιος: Στις συνομιλίες αναφέρεται «Θα σου πω τώρα. Θα ρωτήσω τον υπουργό»…
Πρόεδρος: Αν είναι έτσι τι νόημα έχει;
Φωστιέρης: Όταν είναι παρούσα η φυσική και η πολιτική ηγεσία αναφερόμαστε στον ανώτερο.
Πρόεδρος: Η πολιτική ηγεσία έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει στο έργο της πυροσβεστικής;
Φωστιέρης: Έχει το δικαίωμα. Είναι ο διοικητής.
Πρόεδρος: Γνωρίζει τους κανόνες πυροσβεστικής τέχνης και στρατηγικής για να κάνει ορθή επιλογή;
Φωστιέρης: Αν για παράδειγμα πει ότι θα πάνε δυο εναέρια μέσα και δεν υπάρχουν διαθέσιμα, οφείλω να αναφέρω ότι υπάρχει ένα διαθέσιμο εναέριο. Αν συμφωνήσει και ο αρχηγός δίνω εντολή για απογείωση. Είναι μια αλυσιδωτή κίνηση. Αυτά όλα είναι ένα κλειστό κύκλωμα της πολεμικής αεροπορίας. Τις δικές μου συνομιλίες τις έδωσα αμέσως στους εισαγγελείς. Το δικό τους κομμάτι όμως, η Πολεμική Αεροπορία για λόγους ασφαλείας δεν επιτρέπεται να έχουμε καμία απολύτως παρέμβαση.
Σε ερωτήσεις που έγιναν στο μάρτυρα σχετικά με τα πυροσβεστικά πλοιάρια, εκείνος επανέλαβε: «Έκαναν προσπάθεια να πάνε και δεν προσέφεραν έργο; Εδώ πήγαν οι ψαρόβαρκες, δεν μπορούσαν να πάνε αυτά τα πλοιάρια της πυροσβεστικής;». Τότε μια γυναίκα από το ακροατήριο σχολίασε δυνατά: «Εμένα ένα μεγάλο ψαροκάικο με έβγαλε έξω με την κόρη μου. Και άφησα πίσω μου μέσα στη θάλασσα το παιδί μου πεθαμένο!».

Για τον Βασίλη Ματθαιόπουλο

Ακολούθησε η εξέταση του πραγματογνώμονα από τον συνήγορο του τότε υπαρχηγού της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλου. Υπενθυμίζεται, οτι ο κ. Λιότσιος έχει καταγγείλει τον τελευταίο για πιέσεις και απειλές σχετικά με το πόρισμα του, καταγγελίες που αποτελούν υλικό άλλης δικογραφίας. Ο Διαμαντής Μπασαρας, που εκπροσωπεί τον κ. Ματαθαιοπουλο σημείωσε πως όταν ερευνάται ένα έγκλημα αμέλειας πρέπει να εντοπίζεται τι όφειλε, αλλά και τι μπορούσε να κάνει κάθε κατηγορούμενος και επικαλέστηκε το νομοθετικό πλαίσιο θέλοντας να καταδείξει ότι οι πράξεις ή οι παραλείψεις του εντολέα του δεν συνδέονται με το τραγικό αποτέλεσμα. «Ο κ. Ματθαιοπουλος μόνος του προσκόμισε όλες τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με όλα τα πρόσωπα για να δείξει τι έγινε στις κρίσιμες ώρες χωρίς διάθεση να αποκρύψει ο,τιδηποτε» επεσήμανε ο δικηγόρος.
Τη σκυτάλη στην εξέταση του μάρτυρα πήρε η συνήγορος του Χρήστου Γκολφίνου, ο οποίος ήταν τότε υπεύθυνος για τα επίγεια μέσα του Π.Σ. Ο κ. Λιότσιος απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης επιβεβαίωσε ότι οι ασύρματοι των πυροσβεστικών ήταν προβληματικοί και για αυτό πολλές φορές οι επικοινωνίες γίνονταν μέσω των κινητών αλλά αυτό θα έπρεπε να γίνεται σε υπηρεσιακό κινητό για να υπάρχει διάχυση της πληροφορίας τις κρίσιμες ώρες.

Δικηγόρος: Η μετακίνηση των τριών οχημάτων να τα πάρω από κάπου και να τα στείλω στην Κινέτα ήταν νόμιμη;

Μάρτυρας: Ναι, είναι.

Δικηγόρος: Τα οχήματα που έστειλε στην Κινέτα αντικαταστάθηκαν;

Μάρτυρας: Με εθελοντές.

Πρόεδρος: Επηρέασε το γεγονός ότι ήταν εθελοντές;

Μάρτυρας: Διαφορετικά κινείται ένας πυροσβέστης και διαφορετικά ένας εθελοντής. Κάνουν σπουδαίο έργο, αλλά τους εθελοντές τους προστατεύεις. Διαφορετική αντιμετώπιση θα είχε ο επικεφαλής αν είχε επαγγελματίες. Ήταν στο κύριο μέτωπο της φωτιάς. Δεν αναθέτει σε εθελοντή να κάνει κάτι επικίνδυνο. Λειτουργούν επικουρικά.