ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τέμπη: Στη Βουλή δικογραφία για Σπίρτζη - Καραμανλή για τη σύμβαση 717

Τέμπη: Στη Βουλή δικογραφία για Σπίρτζη - Καραμανλή για τη σύμβαση 717

Τη διαβίβαση της δικογραφίας για την «αμαρτωλή» σύμβαση 717 για την σηματοδότησης και την τηλεδιοίκηση αποφάσισε το ελληνικό γραφείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Έπειτα από έρευνα της ελληνικής ευρωπαϊκής εισαγγελίας για κακοδιαχείριση σε σχέση με τη σύμβαση αυτή προέκυψαν ενδείξεις για τυχόν ευθύνες δύο πρώην υπουργών.

Κατά συνέπεια διαβιβάζεται ο φάκελος μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, όπως προβλέπει ο νόμος, στη Βουλή ως μόνη αρμόδια για τον έλεγχο πολιτικών προσώπων.

Ειδικότερα, η δικογραφία που εστάλη στη Βουλή αφορά τους πρώην υπουργούς Χρήστο Σπιρτζη και Κώστα Καραμανλή.

Σημειώνεται, πως η υπόθεση μπήκε στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αρκετούς μήνες πριν από το δυστύχημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς και άμεσα ξεκίνησε έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει διαπραχθεί κακοδιαχείριση σε βάρος των συμφερόντων της ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο από το ελληνικό δημόσιο και την ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, η ευρωπαϊκή εισαγγελία στη χώρα μας συνεχίζεται την έρευνα της για μια σειρά μη πολιτικών προσώπων για τα οποία εξακολουθεί να έχει αρμοδιότητα.

Υπενθυμίζεται, ότι το 2013 προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τη «στοιχειωμένη» σύμβαση 717 για τη σηματοδότηση και την τηλεδιοίκηση. Το 2014 έγινε η υπογραφή της σύμβασης με την κοινοπραξία ALSTOM & ΤΟΜΗ, ενώ την περίοδο 2015-2016 υπήρξε σύγκρουση ανάμεσα στην Alstom και την ΤΟΜΗ, θυγατρική εταιρεία του Άκτωρα. Το 2017-2018 ενεπλάκη η Κομισιόν και η ΕΔΕΛ για τις καθυστερήσεις, το 2021 διασπάστηκε η κοινοπραξία και παραχωρήθηκε το έργο της ΤΟΜΗ στην Alstom, ενώ από το 2022 διεξάγεται έρευνα από την ελληνική και την ευρωπαϊκή εισαγγελία έπειτα από καταγγελίες.