ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Φλωρίδης: «Προτεραιότητα αποτελεί η επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης»

Φλωρίδης: «Προτεραιότητα αποτελεί η επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης»
IN–TIME

«Η Ελλάδα έχει καταγράψει θετικές αποτιμήσεις, για βελτίωση της εικόνας σε θέματα Κράτους Δικαίου», σημείωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Σήμερα (05/07), ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, στάθηκε στις θετικές αποτιμήσεις για βελτίωση της εικόνας σε θέματα Κράτους Δικαίου στη χώρα μας, που καταγράφονται στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογραμμίζοντας τους τομείς, όπου –κατά την έκθεση– η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντικές θετικές αποδόσεις.

Παράλληλα, ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε ότι η πρόοδος στην εκδίκαση υποθέσεων διαφθοράς, η ενίσχυση του ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, αλλά και η βελτίωση της νομοθεσίας για την ενίσχυση της διαφάνειας στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των Μέσων Ενημέρωσης καταγράφονται με θετικό πρόσημο, σχετικά με τις αναφορές για την Ελλάδα στην έκθεση.

Ιδιαίτερη αναφορά στο έγγραφο της Κομισιόν έγινε στον ενεργό ρόλο του κοινοβουλίου, ανεξάρτητων αρχών και λοιπών σε θέματα παρακολουθήσεων και χρήσης παράνομων λογισμικών, την οποία σημείωσε και ο κ. Φλωρίδης.

Ακόμη, σχολίασε ότι η κυβέρνηση διαθέτει μεταρρυθμιστικό σχέδιο για άμεσες αλλαγές σε δικαιοσύνη και δικαστικό σύστημα, όπως η λήψη μέτρων για τον λεγόμενο δικαστικό «Καλλικράτη», αλλαγές δηλαδή στη χωροταξία των δικαστηρίων ανά την επικράτεια, όπως και αλλαγές στην αξιολόγηση του δικαστικού σώματος, με αφορμή την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Συγκεκριμένα, στην έκθεση γίνονται θετικές αναφορές στην αύξηση των πόρων στον χώρο της Δικαιοσύνης, την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εκδίκαση υποθέσεων δωροδοκίας, τη νομοθετική ενίσχυση του συστήματος και της διαδικασίας ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης, αλλά και τη θεσμοθέτηση της προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.

Επιπλέον, η έκθεση επισημαίνει τη βελτίωση της νομοθεσίας για την ενίσχυση της διαφάνειας για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Μέσων Ενημέρωσης, τη σύσταση ειδικής ομάδας εργασίας για την ασφάλεια των δημοσιογράφων και τέλος, τον ενεργό ρόλο του Κοινοβουλίου και των Ανεξάρτητων Αρχών στη διερεύνηση θεμάτων επισύνδεσης και παράνομου λογισμικού παρακολούθησης», εντόπισε στη συνέχεια ο Γιώργος Φλωρίδης.

Παράλληλα, ο κ. Υπουργός εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που διατυπώνει η έκθεση, με βασική προτεραιότητα την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης. «Αυτό, ήδη υλοποιείται με μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στη Δικαιοσύνη στο πλαίσιο του σχεδίου “Ελλάδα 2.0”, με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, τον Νέο Δικαστικό Χάρτη της Χώρας και την επιμόρφωση, αξιολόγηση και ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της Δικαιοσύνης».

Σχετικές ειδήσεις