ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Στη φυλακή ο αρχηγός και ο υπαρχηγός του κυκλώματος «πειρατείας» συνδρομητικών καναλιών

Στη φυλακή ο αρχηγός και ο υπαρχηγός του κυκλώματος «πειρατείας» συνδρομητικών καναλιών

Το δρόμο για τη φυλακή πήραν 2 από τους 10 κατηγορουμένους ως μέλη κυκλώματος «πειρατείας» συνδρομητικών καναλιών, που φέρονται να έκαναν τζίρους εκατομμυρίων ευρώ.

Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν ο 42χρονος φερόμενος ως αρχηγός και ο κατηγορούμενος ως υπαρχηγός της οργάνωσης, ενώ ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι υπόλοιποι οκτώ. Σημειώνεται, ότι κατά περίπτωση σε κάποιους εκ των κατηγορουμένων επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση, ενώ φαίνεται πως υπάρχουν στοιχεία για ακόμη 7 εμπλεκόμενους που δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί.

Τις προηγούμενες ημέρες τους είχε ασκηθεί δίωξη μεταξύ άλλων για εγκληματική οργάνωση, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, καθώς από την έρευνα των Αρχών φαίνεται πως η οργάνωση είχε μορφή πυραμίδας με αρχηγό, υπαρχηγούς και πλήθος μεταπωλητών. Από τα στοιχεία που έχουν συλλέγει εκτιμάται πως τα μέλη του κυκλώματος, τα οποία φέρονται να δρούσαν τουλάχιστον 8 χρόνια, κατάφεραν να κερδίσουν περισσότερα από 25 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι συνδρομητές υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τις 13.000 τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Αντίστοιχα, η οικονομική ζημία στις εταιρείες COSMOTE TV, VODAFONE και NOVA, εκτιμάται άνω των 100.000.000 ευρώ.

Κατά το κατηγορητήριο τα μέλη του κυκλώματος των «χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα τεχνικά μέσα, παράνομο λογισμικό καθώς και ειδικούς αποκωδικοποιητές, κατάφερναν να αποκωδικοποιούν και να αναμεταδίδουν ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα, χωρίς να έχουν το δικαίωμα να παρέχουν τέτοιου είδους υπηρεσίες και λαμβάνοντας χωρίς την άδειά τους συνδρομές για τις παράνομες υπηρεσίες που παρείχαν, στερώντας παράλληλα τα νόμιμα κέρδη αυτών».

Για τους «πελάτες» συνδρομές διαχωρίζονταν σε μηνιαίες, τριμηνιαίες, εξαμηνιαίες ή ετήσιες και από την έρευνα προέκυψε πως η είσπραξη των συνδρομών γινόταν με μετρητά, μέσω ψηφιακών τραπεζών που εδρεύουν στο εξωτερικό ή μέσω καταβολών σε τραπεζικούς λογαριασμούς των κατηγορούμενων και των μελών των οικογενειών τους. Μάλιστα, η νομιμοποίηση των εσόδων γινόταν μέσω της αγοράς ακινήτων, ίδρυσης εταιρειών ατομικών και μέσω στοιχηματικών εταιρειών.

Διαβάστε επίσης:

Χειροπέδες σε μέλη κυκλώματος τηλεοπτικής «πειρατείας» - Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, 9 συλλήψεις

Πάτρα: Επτά συλλήψεις για «πειρατεία» συνδρομητικών καναλιών

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη για «πειρατεία» συνδρομητικών καναλιών