ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Κολωνός: Κεκλεισμένων των θυρών συνεχίζεται η δίκη για την κακοποίηση της 12χρονης

Κολωνός: Κεκλεισμένων των θυρών συνεχίζεται η δίκη για την κακοποίηση της 12χρονης

Ξεκίνησε σήμερα με εντάσεις η δίκη για την υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο, αυτή της σεξουαλικής κακοποίησης της 12χρονης στον Κολωνό.

Την απόφαση να διεξαχθεί η δίκη για την κακοποίηση και σεξουαλικη εκμετάλλευση της 12χρονης κεκλεισμένων των θυρών Κεκλεισμένων των θυρών έλαβε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Οι νομικοί παραστάτες της 12χρονης υπέβαλαν αίτημα για διεξαγωγή της δίκης χωρίς την παρουσία κοινού και δημοσιογράφων λόγω της φύσεως της υπόθεσης, ενώ το αίτημα στηρίχθηκε και από 3 κατηγορουμένους.

Υπέρ του αιτήματος τάχθηκε η εισαγγελέας της έδρας που ζήτησε να γίνει δεκτό το αίτημα για να προστατευτεί η ανήλικη και το δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση. Θα ακολουθήσει η κλήρωση των ενόρκων.

Νωρίτερα σημειώθηκε ένταση στη δικαστική αίθουσα, καθώς μόλις η 39χρονη μητέρα της ανήλικης αντίκρισε τον 55χρονο Ηλία Μίχο ξέσπασε και επιχείρησε να τον λιντσάρει.

Το περιστατικό προκάλεσε την παρέμβαση των αστυνομικών οι οποίοι την την οδήγησαν εκτός αίθουσας.

Στον προθάλαμο βρίσκονται συγκεντρωμένα άτομα που φώναξαν συνθήματα κατά τη διάρκεια της μεταγωγής των κατηγορούμενων.

Στο προαύλιο των δικαστηρίων βρεθηκαν οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς Νάσος Ηλιόπουλος και Θεανώ Φωτίου.

Οι συγκεντρωμένοι «υποδέχτηκαν» τους κατηγορούμενος με το σύνθημα: «Ούτε στον Κολωνό ούτε και πουθενά, τσακίζουμε το τράφικινγκ σε κάθε γειτονιά… Σιχαμένοι».

Σήμερα από το πρωί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας κάθονται στο εδώλιο 26 πρόσωπα, ενώ για την εύρεση κατάλληλης αίθουσας για την διεξαγωγή της πολυπρόσωπης δίκης απαιτήθηκε η παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης, που αποφάσισε τη μεταφορά της σε αίθουσα του ισογείου του Εφετείου προκειμένου να αποφευχθούν σκηνικά όπως αυτά που έζησαν οι διάδικοι στη δίκη για το Μάτι, οι οποίοι στις πρώτες συνεδριάσεις δε χωρούσαν να μπουν στην αίθουσα και παρακολουθούσαν από τα παράθυρα!

Η δίκη διεξάγεται σε αίθουσα του Εφετείου Αθηνών και όχι σε κάποια από τις προβλεπόμενες αίθουσες του Πρωτοδικείου και σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ΦΕΚ, η απόφαση του κ. Φλωρίδη ελήφθη έπειτα από την εγγραφή απάντηση του «Προέδρου του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Αθηνών, από το οποίο συνάγεται η ύπαρξη αντικειμενικής αδυναμίας πραγματοποίησης των συνεδριάσεων του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου η υπόθεση με αριθμό δικογραφίας ΑΒΜ ΑΑ2022/986, τόσο στην Αίθουσα 1 του Νεόδμητου Κτιρίου του Ειρηνοδικείου Αθηνών όσο και στις λοιπές αίθουσες του Πρωτοδικείου Αθηνών επί της οδού Δέγλερη 4, καθώς και στην Πρώην Σχολή Ευελπίδων».

Ωστόσο, το δικαστήριο καλείται να δώσει μάχη με το «χρόνο» αφού για αρκετούς από τους κατηγορούμενους της υπόθεσης λήγει το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης τον Απρίλιο, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα έχει ολοκληρωθεί η δίκη.

Βασικοί πρωταγωνιστές στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου θα είναι η μητέρα της 12χρονης, ο Ηλίας Μίχος και 24 ακόμη πρόσωπα που κατηγορούνται κατά περίπτωση για βαρύτατα αδικήματα.

Σε ένα βούλευμα 266 σελίδων περιγράφεται λεπτομερώς ο τρόπος που ο Ηλίας Μίχος φέρεται να κακοποιούσε και να εξέδιδε την ανήλικη, που εργαζόταν ως καθαρίστρια στο κατάστημα ψιλικών ειδών που διατηρούσε.

Ο 55χρονος, κατά το βούλευμα, φέρεται να υποδυόταν την ανήλικη στις εφαρμογές Viber, WhatsApp, Blindchat, ενώ σε άλλο σημείο του καταλογίζεται ότι χρησιμοποιούσε το τηλέφωνό της και έστελνε βίντεο και γυμνές φωτογραφίες της σε άνδρες που θα συνευρίσκονταν ερωτικά της έναντι αμοιβής.

Βέβαια, ο 55χρονος αντιμετωπίζει και την κατηγορία του βιασμού, με τους δικαστές να του καταλογίζουν πως «εξανάγκασε την ανήλικη, σε ανοχή γενετήσιας πράξης περισσότερες από μια φορές, ήτοι, αφού την οδηγούσε στην αποθήκη του καταστήματος με την πρόφαση να καθαρίσει και αφού της προκαλούσε τρόμο και ανησυχία για τη ζωή της και τη σωματική της ακεραιότητα με την επίδειξη σε αυτή όπλου και μαχαιριών που κατείχε καθώς και με την απειλή ότι αν δεν ανεχθεί τις ασελγείς του πράξεις θα σκοτώσει την ίδια ή την οικογένειά της ή θα διαδώσει ότι εκείνη τον επιθυμεί ερωτικά».

Ο ρόλος της μητέρας

Κομβικό ρόλο απέδωσε το δικαστικό συμβούλιο και στη μητέρα της 12χρονης, που κατηγορείται για μαστροπεία και εκμετάλλευση του παιδιού. Κατά το βούλευμα η 38χρονη μητέρα μέσω του κινητού τηλεφώνου της κόρης της διέθεσε σε συγκεκριμένα πρόσωπα, ηλεκτρονικά αρχεία του παιδιού της με γυμνό περιεχόμενο κατ’ εξακολούθηση, έχοντας ως στόχο την ερωτική συνεύρεση της ανήλικης με άνδρες έναντι αμοιβής.

«Τον Αύγουστο του 2022 ενεργώντας με πρόθεση διέθεσε με οποιονδήποτε τρόπο υλικό παιδικής πορνογραφίας μέσω πληροφοριακών συστημάτων, η δε παραγωγή του υλικού παιδικής πορνογραφίας συνδέεται με την χρησιμοποίηση ανηλίκου που δεν έχει συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας του», υπογραμμίζουν οι δικαστές και συμπληρώνουν πως η μητέρα: «εξώθησε την ανήλικη κόρη της στην πορνεία, επίσης υπέθαλψε και διευκόλυνε την πορνεία αυτής προτρέποντας και εξαναγκάζοντας αλλά και δημιουργώντας με πράξεις και παραλείψεις της, τις κατάλληλες συνθήκες και περιστάσεις για την συνέχιση της εν λόγω κατάστασης ήτοι με το να την προτρέπει ευθέως αλλά και να της ζητεί συνεχώς και επιτακτικά να ανευρίσκει χρήματα για την καθημερινή διαβίωσή της και της οικογένειας της χωρίς να ελέγχει την προέλευσή τους και να της επιτρέπει να απουσιάζει μεγάλα χρονικά διαστήματα από την οικεία τους παρά το νεαρό της ηλικίας της».

Πρόκειται για την πρώτη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση του Κολωνού που οδηγείται στο ακροατήριο, ενώ εκκρεμεί και δεύτερη η οποία σχηματίστηκε μετά από νέες καταθέσεις της ανήλικης που «άνοιξαν» νέο κύκλο συλλήψεων και προφυλακίσεων των εμπλεκομένων.

«Η 12χρονη θέλει να πάνε όλοι τους φυλακή» - Αποκαλύψεις από τη δικηγόρο του κοριτσιού

Μιλώντας στο MEGA η Ασπασία Ταραχοπούλου, δικηγόρος της 12χρονης, ανέφερε πως σήμερα, εάν ξεκινήσει η δίκη, η διαδικασία θα αφορά την εκλογή ενόρκων, τη νομιμοποίηση των δικηγόρων, ενστάσεις και το αίτημα από την πλευρά της 12χρονης να διεξαχθεί η δίκη κεκλεισμένων των θυρών.

«Η 12χρονη εξακολουθεί να ισχυρίζεται, να πιστεύει και να λέει ότι η μητέρα της δεν ήξερε τίποτα. Το κορίτσι δεν είναι σε καλή κατάσταση. Θέλει να δει τη μαμά της, κλαίει. Είχε έρθει για λίγες ημέρες στην Αθήνα, πήγε στη φυλακή, έκλαιγε, ζήταγε να δει τη μητέρα της. Δεν της το επέτρεψαν. Υπάρχει απόφαση, ενώ η μητέρα βλέπει όλα τα παιδιά, να μη βλέπει το συγκεκριμένο παιδί», ανέφερε η κυρία Ταραχοπούλου

«Η 12χρονη θέλει να τιμωρηθούν όσοι της έκαναν αυτά που της έκαναν. Τους έχει αναγνωρίσει όλους», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά το αίτημα του βασικού κατηγορούμενου να παραστεί και η 12χρονη στη δίκη, η δικηγόρος σχολίασε πως είναι ανήθικο και δεν πρόκειται να το δεχτούν.

«Θεωρώ απάνθρωπο και ανήθικο πως από τη στιγμή που ξέρει τι έχει υποστεί αυτό το παιδί, να ζητά να έρθει σε αντιπαράθεση με τους 25 βιαστές τους. Είναι εντελώς ανήθικο να τους αντιμετωπίσει όλους αυτούς δια ζώσης».

«Η 12χρονη, έχουν πει οι ψυχολόγοι, ότι θεωρούσε ότι αυτό που ζει είναι μία κανονικότητα. Είναι το Σύνδρομο της Στοκχόλμης σε αυτή την περίπτωση. Τώρα έχει καταλάβει, μετά τις πρώτες τις καταθέσεις έχει συνειδητοποιήσει τι γινόταν και θέλει να τιμωρηθούν όλοι».

Η κα Ταραχοπούλου κατήγγειλε στο MEGA πως η 12χρονη δεν λαμβάνει καμία στήριξη. «Η Πολιτεία οφείλει να την προστατέψει με κάθε τρόπο, αλλά δεν το κάνει», ανέφερε.