ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δίκη Μάτι - Ιωάννης Φωστιέρης: «Να στείλουμε κάτι για να κοροϊδέψουμε τον κόσμο ότι κάτι κάναμε;»

Δίκη Μάτι - Ιωάννης Φωστιέρης: «Να στείλουμε κάτι για να κοροϊδέψουμε τον κόσμο ότι κάτι κάναμε;»

«Εμείς είμαστε επαγγελματίες πυροσβέστες, δεν είμαστε πολιτικοί να κοροϊδεψουμε τον κόσμο» είπε ο πρώην διοικητής του ΕΣΚΕ, Ιωάννης Φωστιέρης.

«Εμείς είμαστε επαγγελματίες πυροσβέστες, δεν είμαστε πολιτικοί να κοροϊδεψουμε τον κόσμο» είπε μεταξύ άλλων στην απολογία του ο πρώην διοικητής του ΕΣΚΕ, Ιωάννης Φωστιέρης που θα συνεχίσει να απολογείται την Δευτέρα στη δίκη για την εθνική τραγωδία με τους 104 νεκρούς στο Μάτι.

«Εδώ έχουμε ένα φαινόμενο. Ένα ακραίο μετεωρολογικό φαινόμενο. Είναι καταγεγραμμένο από τους μετεωρολογικούς σταθμούς» είπε ο κατηγορούμενος προσθέτοντας πως υπάρχουν καταγραφές από τον σταθμό της Πεντέλης όπου φαίνεται ότι η σταθερή ροή αέρα είναι έξι μποφόρ με ριπές οκτώ με εννέα μποφόρ.

Μάλιστα, όπως υποστήριξε, με αυτές τις συνθήκες δε μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά τα πτητικά μέσα. «Ένα πτητικό δεν μπορεί να κάνει επιτυχημένες ρίψεις με αυτες τις συνθήκες. Τι να κάνουμε να στείλουμε κάτι για να κοροϊδέψουμε τον κόσμο ότι στείλαμε; Εμείς είμαστε πυροσβέστες επαγγελματίες, δεν ήμαστε πολιτικοί. Σε κάθε συμβάν θα σταλεί το μέσο που προσφέρει έργο. Εμείς δεν κάνουμε πολιτική. Ειπώθηκαν τραγικά πράγματα στο δικαστήριο σας όπως να έρθει το πετζετελ από τη Λαμία. Εάν τα είχα προτείνει αυτά θα με είχαν ρίξει από την καρέκλα μου. Σε εμάς προΐσταται πολιτικός προιστάμενος, που δίνει εντολές και γίνονται αποδεκτές. Αν πει στον αρχηγό κάτι θα το εκτελέσει, είναι πολιτική η δομή».

Ο κατηγορούμενος αμφισβήτησε και την πραγματογνωμοσύνη του Δημήτρη Λιότσου λέγοντας πως ένας «κατώτερος αξιωματικός δεν μπορεί να βγάλει άκρη με την υπόθεση», ενώ ξεκαθάρισε πως τον «διέπουν τα καθήκοντα του διοικητή της πυροσβεστικής υπηρεσίας» και δεν διαχειρίζεται κρίσεις, αλλά «διαθέσιμες δυνάμεις».

Σχετικά με τη λειτουργία του 112 ανέφερε πως άρχισε να δημιουργείται η υποδομή το 2018 και τότε δεν υπήρχε. Επιπλέον, χαρακτήρισε «κουτό» το ερώτημα για το αν τηρήθηκε επιφυλακή, λέγοντας «Παρουσία πολιτικής και φυσικής ηγεσίας δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει επιφυλακή. Μακάρι να μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ακόμα 15 θέσεις εργασίας. Σε εμάς είχε αποφασιστεί να μην υπάρχει γραμμή προτεραιότητας αυτό ωστόσο δημιουργεί πρόβλημα διότι λένε μας καλούν και δεν απαντούν. Οι θέσεις εργασίας ήταν τρεις».

Αναφερόμενος στην εναέρια επιτήρηση σημείωσε πως αυτό δεν υφίσταται με διθέσια πετζετέλ. «Εμείς ζητάμε εναέρια επιτήρηση. Θα μας πει η πολεμική αεροπορία εάν γίνεται με πετζετέλ ή όχι. Από εκεί και πέρα, έχουμε το διθέσιο πετζετελ που δεν το χορηγεί για δικούς της λόγους.Έγινε η επιτήρηση από αερολέσχη. Μία εναέρια επιτήρηση υφίσταται και από την πολιτική αεροπορία. Κάθε φορά οι πιλότοι μας δίνουν στίγμα» ανέφερε ο κατηγορούμενος.