ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Η Ρένα Δούρου «κάλυψε» τον Τσίπρα για τους νεκρούς στο Μάτι - Τι είπε για την Τροχαία

Η Ρένα Δούρου «κάλυψε» τον Τσίπρα για τους νεκρούς στο Μάτι - Τι είπε για την Τροχαία

Τον ισχυρισμό ότι ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσιπρας δεν είχε την πλήρη εικόνα για την κατάσταση που επικρατούσε στο Μάτι διατύπωσε κατά τη δεύτερη ημέρα απολογία της η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένας Δούρου.

Όπως εξήγησε, γύρω στις 20.00 το βράδυ που βρισκόταν στο ΕΣΚΕ, η ενημέρωση που είχε η ίδια ήταν πως η κατάσταση ήταν δύσκολη, αλλά δεν τις παρείχαν περισσότερες πληροφορίες για το θέμα.

«Η αίσθηση μου είναι ότι γνώριζαν αλλά φοβήθηκαν να περιγράψουν την τραγικότητα της κατάστασης. Έχουμε καταστροφή στο Μάτι και η ενημέρωση του Πρωθυπουργού ξεκινά από τη φωτιά στο Ζεμενό. Δεν ειπώθηκε λέξη για νεκρούς. Από τότε μέχρι σήμερα προσπαθώ να καταλάβω γιατί υπήρξε αυτή η ενημέρωση…Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έγινε έτσι αφού οι νεκροί ήταν θέμα χρόνου όπως και έγινε να αποκαλυφθούν» είπε η κατηγορουμένη.

Η ίδια υποστήριξε ότι ο υπαρχηγός Πυροσβεστικής δεν ζήτησε τίποτα από την Περιφέρεια και περιέγραψε πως περίπου στις 19.21, όταν τηλεφώνησε στον υπουργό προστασίας του πολίτη Νίκο Τόσκα, εκείνος απάντησε πως είναι δύσκολη η κατάσταση και γίνεται προσπάθεια να σώσουν τον κόσμο. «Εγώ εξέφρασα την ανησυχία μου για τη θολή εικόνα και τις πολλές εστίες φωτιάς και μου απάντησαν ότι δεν χρειάζονταν κάτι από Περιφέρεια..Εγω πήγα στα γραφεία του ΕΣΚΕ για να έχω καλύτερη εικόνα. Η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη…Ο Χιώνης με τον οποίο μίλησε υπάλληλος της Περιφέρειας, όταν ρώτησε αν χρειάζεται κάτι από την περιφέρεια...Δεν περιμένετε από εμένα να σας πω ότι το θεσμικό πλαίσιο ορίζει τον αξιωματικό πυροσβεστικής ως υπεύθυνο. Η περιφέρεια δεν προβλέπεται ούτε μπορούσε να συνδράμει στο διασωστικό έργο».

Μάλιστα, επανέλαβε ότι η Περιφέρεια ρωτούσε συνεχώς αν μπορεί να εισφέρει κάπου, αλλά φτάνοντας η ίδια στο ΕΣΚΕ δεν της επέτραπη η είσοδος στο θάλαμο επιχειρήσεων. «Ειδα τον Τόσκα και μου είπε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, ότι προσπαθούν να διασώσουν τον κόσμο και μου είπε δεν θέλω κάτι από εσένα, κάτσε και θα δούμε. Ηταν 20.25 όταν η περιφερειακή σύμβουλος ενημερώθηκε για το μέτωπο της φωτιάς. Πάντα μας έδιναν την ίδια απάντηση πως τα πράγματα είναι δύσκολα».
Μια νύχτα γεμάτη φόβο και ανησυχία περιέγραψε η κ. Δούρου εξηγώντας ότι αγωνιούσε για το πλήθος των πληγέντων που θα έπρεπε να φροντιστεί. «Γύρω στις 9.30 παρακολούθησα συνεδρίαση αν και δεν είναι μέλος ο Περιφερειάρχης Αττικής. Ακόμα και εκείνη την ώρα δεν είχαμε εικόνα για το ποια ήταν η πραγματική εικόνα και κατάσταση. Προσπαθούσαμε να μάθουμε αν υπήρχε κίνδυνος και τι μπορούσαμε να κάνουμε, δεν οχυρωθηκαμε πίσω από το θεσμικό πλαίσιο».

Για το ζήτημα της οργανωμένης απομάκρυνσης των κατοίκων, η Ρένα Δούρου σημείωσε πως αυτή η εντολή είναι αρμοδιότητα της πυροσβεστικής.«Η πυροσβεστική έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα. Η περιφέρεια έκανε τεράστια προσπάθεια να ενημερωθεί για την πορεία και την εξέλιξη της πυρκαγιάς» είπε και άφησε αιχμές για την τροχαία λέγοντας: «Αυτοί που όφειλαν να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους έμειναν εκτός κάδρου και βρεθήκαμε εις της τοπικής αυτοδιοίκησης κατηγορούμενοι».