ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Folli Follie: Άνοιξε ο κύκλος των απολογιών - Πιθανή η επιστροφή στη φυλακή για τους Κουτσολιούτσους

Folli Follie: Άνοιξε ο κύκλος των απολογιών - Πιθανή η επιστροφή στη φυλακή για τους Κουτσολιούτσους

Η αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση απόφασης έπειτα από έξι χρόνια δικαστών ερευνών έχει μπει η υπόθεση του πολύκροτου οικονομικού σκανδάλου της Folli Follie που είχε τεράστιο αντίκτυπο τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό.

Η αυλαία των απολογιών των άνοιξε την περασμένη εβδομάδα με την πρώτη τοποθέτηση του ιδρυτή της εταιρίας Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, ο οποίος βρίσκεται πλέον εκτός φυλακής λόγω παρέλευσης του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης. Ωστόσο, αν τελικά καταδικαστεί, τόσο ο ίδιος όσο και ο γιος του Τζωρτζη θα βρεθούν αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο επιστροφής στη φυλακή.

«Περίμενα πως και πως αυτή την ημέρα. Εδώ και 5 χρόνια δεν έχω μιλήσει πουθενά, μια μερίδα του τύπου μου επιτίθεται συνεχώς και είμαι αναγκασμένος να μην βγαίνω από το σπίτι. Το τεκμήριο της αθωότητος έχει γίνει κουρέλι» ανέφερε ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος που αντιμετωπίζει τα κακουργήματα τηςεγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ, απάτης κατ’ εξακολούθηση, χειραγώγησης της αγοράς από κοινού και νομιμοποίησης εσόδων.

Ο κατηγορούμενος δε δίστασε να κάνει λόγο για ωφέλεια του Ελληνικού Δημοσίου από την εταιρία του, λέγοντας πως «προσφέραμε ελληνικό κράτος 1,5 δις μέσα σε μια δεκαετία!». Αναφερόμενος στην εξάπλωση της εταιρίας στο εξωτερικό σημείωσε: «Εμείς πουλούσαμε Ελλάδα. Όλες οι καμπάνιες είχαν θέμα την Ελλάδα. Σε όλα τα μετρό, τα αεροδρόμια υπήρχαν αφίσες της Follie. Μου στοίχιζαν κάποια δισεκαττομύρια όλα αυτά. Γίναμε γνωστοί παγκοσμίως». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του ιδρυτή της Folli Follie που αναμένεται να μπει στην ουσία της υπόθεσης και να δεχθεί ερωτήσεις από έδρας στη συνεδρίαση της27ης Μαρτίου.

Οι δικαστικές παλινωδίες

Με τους «βασιλιάδες των φο μπιζού» να βρίσκονται από τον Μάρτιο του 2022 εκτός φυλακής, η πρώτη εκδίκαση της υπόθεσης τον Ιανουάριο του 2022 οδηγήθηκε σε αναβολή εξαιτίας της παρατεταμένης αποχής των δικηγόρων από δίκες που αφορούν σε αδικήματα του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα περί εγκληματικής οργάνωσης, κατηγορία δικών στην οποία ανήκει και το σκάνδαλο της Folli Follie.

Το αποτέλεσμα ήταν έπειτα από από 8 μήνες διαδικασίας και τις καταθέσεις 22 μαρτύρων η δίκη να αναβληθεί με τους δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων να προειδοποιούν για το ενδεχόμενο παραγραφής κάποιων πράξεων της υπόθεσης. «Παρά τις επανειλημμένες και μετ’ επιτάσεως προσπάθειες του Δικαστηρίου να εξαιρεθεί από την αποχή η συγκεκριμένη υπόθεση, δεν υπήρξε ανταπόκριση από κανένα αρμόδιο θεσμικό φορέα.

Ούτε το γεγονός ότι υπάρχει αρχόμενη παραγραφή σε μέρος του χρονικού διαστήματος των φερομένων ως τελεσμένων πράξεων του κατηγορητηρίου ήταν καθοριστικό ή αρκετό για να κάμψει την απόφαση συνεχίσεως της αποχής» ανέφεραν στο σκεπτικό της απόφασης τους. Έτσι, η δίκη αναβλήθηκε για τον Ιούνιο του 2023 και ξεκίνησε με νέα σύνθεση και από την αρχή.