Φωτιά στο Μάτι: Ο κίνδυνος παραγραφής, ο Άρειος Πάγος, οι εξαγοράσιμες ποινές και οι αντιδράσεις

Η απόφαση του δικαστηρίου στη δίκη για το Μάτι προκάλεσε αντιδράσεις - Τι απάντησαν Φλωρίδης και Μαρινάκης 

Φωτιά, Μάτι
Συγγενείς των θυμάτων στο δικαστήριο για τη φωτιά στο Μάτι
8'

Ορατός είναι ο κίνδυνος να παραγραφούν τα αδικήματα για τη φονική τραγωδία με τους 104 νεκρούς στο Μάτι.

Κι αυτό επειδή τον Ιούλιο συμπληρώνονται έξι χρόνια από τη φονική πυρκαγιά που συγκλόνισε το πανελλήνιο και στα οκτώ χρόνια παραγράφονται τα πλημμελήματα αν οι καταδίκες των καταδικασμένων δεν καταστούν αμετάκλητες. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μέσα σε δυο χρόνια πρέπει να έχει τελεσιδικήσει το δευτεροβάθμιο δικαστήριο και αν υπάρχουν προσφυγές στον Άρειο Πάγο να έχουν τελεσιδικήσει κι αυτές, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN.

Ο Άρειος Πάγος ζητεί επίσπευση καθαρογραφής της απόφασης

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα Χριστοδουλέα θα ζητήσει να επισπευσθεί η καθαρογραφή της απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για τις ποινικές ευθύνες για τη φωτιά στο Μάτι, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος να παραγραφούν τα αδικήματα.

Ταυτόχρονα, θα ερευνηθεί αυτεπαγγέλτως εάν συντρέχουν λόγοι να ασκηθεί έφεση κατά το σκέλος που αφορά τις αθωώσεις των εμπλεκομένων στην τραγωδία.

Τρεις απορρίψεις για να μετατραπεί η κατηγορία από πλημμέλημα σε κακούργημα

Είναι χαρακτηριστικό πως για μεγάλο χρονικό διάστημα ο ανακριτής που διεξήγαγε την κύρια ανάκριση είχε ζητήσει τρεις φορές να μετατραπεί η κατηγορία από πλημμέλημα σε κακούργημα αλλά και τις τρεις φορές η Εισαγγελία είχε απορρίψει το σχετικό αίτημα.

Η απόφαση του δικαστηρίου για την τραγωδία στο Μάτι

Ποινή φυλάκισης πέντε χρόνια και στα πέντε πρώην υψηλόβαθμα στελέχη του κρατικού μηχανισμού που καταδικάστηκαν για την τραγωδία στο Μάτι, και τρία χρόνια στον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο που έβαλε τη φωτιά, ανακοίνωσε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας.

Η απόφαση του δικαστηρίου για τους έξι που κηρύχθηκαν ένοχοι είναι η εξής:

  • Σωτήρης Τερζούδης, Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ποινή φυλάκισης 111 έτη.
  • Βασίλης Ματθαιόπουλος, υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ποινή φυλάκισης 15 ετών.
  • Ιωάννης Φωστιέρης, Διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, ποινή φυλάκισης 111 έτη.
  • Νικ. Παναγιωτόπουλος, Διοικητής της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών, ποινή φυλάκισης 111 έτη.
  • Χαράλαμπος Χιόνης, Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής, ποινή φυλάκισης 111 έτη.
  • Κων. Αγγελόπουλος, κάτοικος που φέρεται να έβαλε την πυρκαγιά, ποινή φυλάκισης 3 έτη.

Η ένταση κορυφώθηκε με την ανακοίνωση της προέδρου για τη λύση της συνεδρίασης, οπότε και απειλήθηκαν επεισόδια όταν κάποιοι από το ακροατήριο κινήθηκαν προς τους κατηγορουμένους και χρειάστηκε η επέμβαση της Αστυνομίας. Οι κατηγορούμενοι φυγαδεύτηκαν από την είσοδο που χρησιμοποιούν οι δικαστές.

Ποιοι κρίθηκαν ένοχοι για τη φωτιά στο Μάτι

Yπενθυμίζεται ότι έξι από τους συνολικά 21 κατηγορούμενους καταδικάζει το Τριμελές Πλημμελειοδικείο, ρίχνοντας την αυλαία στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά με τους 104 νεκρούς στο Μάτι.

Πιο συγκεκριμένα, ένοχοι κρίθηκαν 6 κατηγορούμενοι για τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι και στις γύρω περιοχές το καλοκαίρι του 2018, με απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας. Αθώοι κρίθηκαν 15 κατηγορούμενοι μεταξύ των οποίων η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, και ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης.

Το δικαστήριο αποφάσισε να καταδικάσει τους: Σωτήρη Τερζούδη τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματική βλάβη από αμέλεια για την εκτροπή ελικοπτέρου) Βασίλη Ματθαιόπουλο τότε υπαρχηγό (ανθρωποκτονία από αμέλεια για το θάνατο 9 ανθρώπων στη θάλασσα), Ιωάννη Φωστιέρης τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ (ανθρωποκτονία από αμέλεια) Νικόλαο Παναγιωτόπουλο τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων), Χαράλαμπο Χιώνη τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων) και Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο κάτοικο από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά.

Αθώους έκρινε από την άλλη τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης.

Αθώοι κρίθηκαν παράλληλα, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση οι Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχο δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελο Μπουρνούς τότε δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου, Αντώνη Παλπατζή τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.

Πώς από τα 111 φυλάκιση χρόνια φτάσαμε στα 5 εξαγοράσιμα

Πάντως, αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του δικαστηρίου για τους καταδικασθέντες για τη φωτιά στο Μάτι, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 104 άνθρωποι. Το δικαστήριο καταδίκασε έξι άτομα σε ποινές φυλάκισης. Ωστόσο, αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι το εφετείο, ενώ, σε κάθε περίπτωση, μόνο τα πέντε χρόνια φυλάκισης ορίζονται ως εκτιτέα και οι ποινές κρίθηκαν ως εξαγοράσιμες με 40.000 ευρώ

Συγκεκριμένα το δικαστήριο επέβαλε ποινή από 3 έτη έως 111 έτη φυλάκισης στους έξι καταδικασθέντες για τις πυρκαγιές της Ανατολικής Αττικής.

Όμως η εκτιτέα ποινή είναι μόνο 5 έτη, ενώ το δικαστήριο μετέτρεψε τις ποινές σε χρηματικές προς 10 ευρώ την ημέρα με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη. Υπολογίζεται ότι ο καθένας από τους καταδικασθέντες θα κληθεί δηλαδή να πληρώσει περίπου 40.000 ευρώ.

Φλωρίδης: «Η δίκη έγινε με διατάξεις ευμενέστερες που θεσπίστηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ»

Η δίκη για την τραγωδία στο Μάτι έγινε με νομοθεσία που διαμορφώθηκε το 2019 από τον ΣΥΡΙΖΑ με διατάξεις ευμενέστερες για τους κατηγορούμενους, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤΝews σχετικά με τη σημερινή δικαστική απόφαση. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «το 2019, μετά από αυτό το φοβερό έγκλημα το 2018, ο ΣΥΡΙΖΑ που ήταν τότε στην κυβέρνηση άλλαξε την τελευταία μέρα τον ποινικό κώδικα ενώ είχε γίνει αυτό. Και οι διατάξεις γενικώς του ποινικού κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ κατέστησαν ευμενέστερες για τους κατηγορούμενους. Άρα λοιπόν η δίκη αυτή έγινε με βάση τις διατάξεις του ποινικού κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ».

Όπως ανέφερε σχετικά ο υπουργός Δικαιοσύνης: «Οι δικαστές δικάζουν με συγκεκριμένους νόμους. Με ποιους νόμους δίκασαν ή ήταν υποχρεωμένοι να δικάσουν και δίκασαν αυτοί οι δικαστές; Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το Σύνταγμά μας και τα Συντάγματα όλων των χωρών της ΕΕ που προσαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καθένας που κατηγορείται για κάποια εγκληματική πράξη δικάζεται με βάση τον νόμο που ισχύει όταν τελεί την εγκληματική πράξη».

Και συνεχίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης λέγοντας: «Εδώ τι έχουμε λοιπόν; Το 2019, μετά από αυτό το φοβερό έγκλημα το 2018, ο ΣΥΡΙΖΑ που ήταν τότε στην κυβέρνηση άλλαξε την τελευταία μέρα τον ποινικό κώδικα ενώ είχε γίνει αυτό. Και οι διατάξεις γενικώς του ποινικού κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ κατέστησαν ευμενέστερες για τους κατηγορούμενους. Άρα λοιπόν η δίκη αυτή έγινε με βάση τις διατάξεις του ποινικού κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ».

Μαρινάκης: Οι ποινές για το Μάτι αποφασίστηκαν υποχρεωτικά με τον Ποινικό Κώδικα που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ

Στη δίκη για το Μάτι εφαρμόστηκε ο Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε το 2019 από την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν φύγει από την εξουσία, αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε μακροσκελή ανάρτησή του για τη δικαστική απόφαση που ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα και προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που αποφεύγει να σχολιάσει τη δικαστική απόφασση σημειώνει επίσης ότι υποχρεωτικά, κάθε κατηγορούμενος δικάζεται με βάση την επιεικέστερη νομοθεσία που έχει ισχύσει - έστω και για μία ημέρα - από τον χρόνο τέλεσης της πράξης του μέχρι την αμετάκλητη εκδίκαση της απόφασης. «Συνεπώς, οι αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ στον Ποινικό Κώδικα – τις οποίες δεν ψήφισε η αντιπολίτευση – τόσο κατά την πρώτη τετραετία, όσο και κατά τη δεύτερη, πριν από λίγους μήνες, ήταν εκ του νόμου αδύνατον να εφαρμοστούν στην εν λόγω υπόθεση» σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Μαρινάκης υπογραμμίζει επίσης ότι η εκτελεστική και η νομοθετική εξουσία οφείλουν να εισάγουν και να νομοθετούν διατάξεις οι οποίες να δίνουν τα αναγκαία νομικά όπλα σε ένα δικαστήριο για να εκδίδει αντιστοίχως δίκαιες αποφάσεις, όπως εκείνο κρίνει. Σημειώνει επίσης με έμφαση ότι με τις τροποποιήσεις που έγιναν από την κυβέρνηση της ΝΔ, αυστηροποιήθηκαν μια σειρά από διατάξεις, σχετιζόμενες με τον εμπρησμό εκ δόλου ή εξ αμελείας.

«Εμείς θα συνεχίσουμε να πράττουμε το αυτονόητο, δηλαδή να μην εργαλειοποιούμε δικαστικές αποφάσεις και να μην τις κρίνουμε κατά το δοκούν» αναφέρει ο κ. Μαρινάκης και στρέφει τα πυρά του προς τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «σε κάθε περίπτωση, προκαλεί ευλόγως εντύπωση η αφωνία εκείνων που, αναλόγως την υπόθεση, μετατρέπονται σε λαϊκούς δικαστές και σήμερα δεν έχουν να πουν ούτε μισή λέξη για το νομικό πλαίσιο κάτω από το οποίο εξεδόθη αυτή η απόφαση».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή