ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Φακελάκι για να «περάσει» φοιτητές ζητούσε πανεπιστημιακός

Φακελάκι για να «περάσει» φοιτητές ζητούσε πανεπιστημιακός

Βαθμό ανάλογα με το «φακελάκι» είχε καθιερώσει αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ο οποίος απαιτούσε από τους φοιτητές τους για να μη τους «κόψει» από 250 έως 400 ευρώ.

Σύμφωνα με τον... τιμοκατάλογο που είχε φτιάξει ζητούσε από τους φοιτητές τους 250 ευρώ για να τους βαθμολογήσει με «6», 280 ευρώ για «7», 300 ευρώ για «8», 350 για «9» και για 400 ευρώ για το «10άρι". Μάλιστα ο καθηγητής δεν σήκωνε παζάρια...

Η ανήθικη και παράνομη «δράση» του ήρθε στο φως έπειτα από καταγγελία φοιτήτριας με αποτέλεσμα ως ήταν αναμενόμενο να απολυθεί οριστικά από το Πανεπιστήμιο, να καταδικαστεί τόσο ο ίδιος όσο και ένας συνεργάτης του

. Ωστόσο ο πανεπιστημιακός ζητεί τώρα από τη Δικαιοσύνη την ακύρωση της απόλυσης, ως παράνομης, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι έχει υποστεί οικονομική καταστροφή και δεν μπορεί να ζήσει την οικογένεια του. Μάλιστα έχει προσφύγει για το ποινικό σκέλος της υπόθεσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς η ποινή του έχει επικυρωθεί και από τον Άρειο Πάγο. Έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών για παθητική δωροδοκία κατ΄ εξακολούθηση ενώ ο συνεργός του σε φυλάκιση ενός έτους για άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία κατ΄ εξακολούθηση. Παράλληλα με το ποινικό σκέλος ασκήθηκε από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας πειθαρχική δίωξη επειδή «επέδειξε διαγωγή εντός του πανεπιστημίου απάδουσα στη αξιοπρέπεια του πανεπιστημιακού λειτουργού».

Συγκεκριμένα του αποδόθηκε ότι εν όψει της εξετάσεως του μαθήματος των μαθηματικών ζήτησε και έλαβε από δύο φοιτήτριες τα ποσά των 250 και 300 ευρώ, με τη μεσολάβηση του Α.Τ., προκειμένου να τις περάσει στο μάθημα των μαθηματικών, κατά τις προσεχείς εξετάσεις, πράγμα που τελικά έγινε, βαθμολογώντας την πρώτη με «6» και την δεύτερη με «8»». Βάσει αυτών το πειθαρχικό συμβούλιο του επέβαλε την ποινή της οριστικής παύσης αφού «με πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος διέπραξε το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας, για το οποίο καταδικάστηκε αμετάκλητα με απόφαση του αρμόδιου ποινικού δικαστηρίου, οι πράξεις του δε αυτές στοιχειοθετούν βαρεία παράβαση των υπηρεσιακών καθηκόντων του και καταδεικνύουν διαγωγή απάδουσα στην αξιοπρέπεια του πανεπιστημιακού λειτουργού».

Έτσι προσέφυγε στη Δικαιοσύνη ζητώντας την έκδοση προσωρινής διαταγής που να διατάσσει την αναστολή της πειθαρχικής ποινής. Επίσης, ζητάει να ανασταλεί προσωρινά, αλλά και να ακυρωθεί η πειθαρχική ποινή που του επιβλήθηκε.

Στην προσφυγή του τονίζει ότι μετά την απόλυσή του δεν πληρώνεται, κάτι που σημαίνει την οικονομική κατατστροφή του ίδιου και της οικογένειας του, δεδομένου ότι έχει και δανειακές υποχρεώσεις (στεγαστικό και καταναλωτικό δάνειο).

Παράλληλα, όπως υποστηρίζει καλείται από το Πανεπιστήμιο να επιστρέψει το ποσό των 7.000 ευρώ, για το διάστημα που είχε τεθεί σε αυτοδίκαιη αποχή από τα καθήκοντα του μέχρι να αποφανθεί οριστικά το πειθαρχικό συμβούλιο των μελών των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Ακόμα αναφέρει ότι η πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης που του επιβλήθηκε είναι αντίθετη στη συνταγματική αρχή της ισότητας, καθώς δεν ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία κλήσης του για απολογία ενώπιον του πειθαρχικού συμβουλίου.

Σχετικές ειδήσεις