ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ρωμανός: Συγκλονισμένος ο διευθ. του σχολείου των Φυλακών

Ρωμανός: Συγκλονισμένος ο διευθ. του σχολείου των Φυλακών

Συγκλονισμένος από τις δραματικές εξελίξεις είναι σύμφωνα με πληροφορίες ο διευθυντής του Γυμνασίου-Λυκείου των Φυλακών Αυλώνα Πέτρος Δαμιανός ο οποίος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Πρέπει σήμερα, χθες να βρεθεί λύση»...

Της Γεωργίας Λινάρδου

Η ομολογουμένως σκληρή απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά με την οποία αρνείται την εκπαιδευτική άδεια στο Ν.Ρωμανό, δεν είναι μόνον καθοριστική για τον ίδιον, αλλά και για τους υπόλοιπους κρατούμενους που είτε τώρα διεκδικούν ανάλογη άδεια είτε φοιτούν στο σχολείο των Φυλακών με σκοπό να περάσουν στο Πανεπιστήμιο και να αλλάξουν τη ζωή τους.

Και είναι αυτές οι «παράπλευρες απώλειες» μιας απόφασης που έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις από πλήθος κόσμου που τις τελευταίες ημέρες παρακολουθεί με κομμένη την ανάση την υπόθεση του νεαρού φοιτητή που η πολιτεία του αρνείται το δικαίωμα στη φοίτηση. Το «χαστούκι» της δικαιοσύνης δεν είχε στόχο μόνον τον Ν. Ρωμανό, αλλά και όλους τους άλλους νεαρούς κρατούμενους οι οποίοι με τη βοήθεια της εκπαίδευσης θέλουν και προσπαθούν να ξεφύγουν από τον «βούρκο» των φυλακών.

Να θυμηθούμε τα λόγια του Π. Δαμιανού στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Του ανθρώπου που ήταν διαρκώς δίπλα στον νεαρό κρατούμενο και η άποψη του έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, άσχετα εάν κανείς εισαγγελέας δεν την έλαβε υπ' όψιν ως όφειλε: «Αν ο Ρωμανός πάρει την εκπαιδευτική άδεια, θα κάνει καλή χρήση της, δεν είναι κοντά μας για να δραπετεύσει, είναι ένας μεγάλος αγωνιστής που δεν θα κάνει πίσω. Φοβάμαι για τη ζωή του».

Περιέγραφε ο Π. Δαμιανός: «Είναι μοναδική περίπτωση, δεν είναι σαν τους άλλους μαθητές. Σε λίγες μέρες έχουμε μια άσχημη επέτειο, από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Αυτή η νύχτα σημάδεψε τη ζωή ενός 15χρονου. Αυτή η νύχτα δεν είχε μόνο ένα θύμα, είχε και το Νίκο που έχει ταλαιπωρηθεί αφάνταστα. Αυτό το παιδί το έχουμε κοντά μας για να μας βοηθήσει για το μέλλον, θα τον θέλαμε να τον έχουμε φάρο για τις σκέψεις του, για τη δύναμή του. Είναι ένα ζωντανό παιδί, ένα φωτεινό μυαλό. Πρέπει να ζήσει, να είναι υγιής και δυνατός, για να βοηθήσει κι εμάς με τη σκέψη του. Χτες πρέπει να βρεθεί λύση».

Ο μαθηματικός Π. Δαμιανός αν και ψυχανεμιζόταν την δικαστική εξέλιξη, πλέον ανησυχεί ακόμη περισσότερο.