ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Πρόταση να αναιρεθεί η δικαστική απόφαση για το Sea Diamond

Πρόταση να αναιρεθεί η δικαστική απόφαση για το Sea Diamond

Να αναιρεθεί εν μέρει η απόφαση για το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιο SeaDiamond πρότεινε στο Ποινικό Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δημήτρης Δασούλας.

Υπευνθυμίζεται ότι η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πειραιά καταδίκασε για πλημμελήματα τρία άτομα και συγκεκριμένα τον πλοίαρχο του κρουαζιερόπλοιου σε 5 χρόνια φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο 60.000 ευρώ ως αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης προς το Δήμο Θήρας και το Λιμενικό Ταμείο, τον γενικό διευθυντή επιχειρήσεων στόλου της εταιρείας Core Marine Limited (υπό την τεχνική διαχείριση της οποίας ήταν το Sea Diamond, ως θυγατρική της Louis Cruises) σε ποινή φυλάκισης 3 ετών και σε χρηματικό πρόστιμο 60.000 ευρώ ως αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης προς το Δήμο Θήρας και το Λιμενικό Ταμείο και τον ανθυποπλοίαρχο του Sea Diamond σε ποινή φυλάκισης 26 μηνών.

Όλοι οι καταδικασθέντες άσκησαν αναίρεση κατά της εφετειακής απόφασης.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Δασούλας πρότεινε την εν μέρει αναίρεση της Εφετειακής απόφασης, επισημαίνοντας ότι στην εφετειακή απόφαση δεν υπάρχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, ως αναφορά στην απόρριψη του πορίσματος πραγματογνωμοσύνης που απέδιδε ως αίτιο την μη αποτύπωση στον χάρτη του σημείου που προσέκρουσε το πλοίο.

Παράλληλα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ανέφερε ότι υπάρχει στην εφετειακή απόφαση ασαφής και αντιφατική αιτιολογία ως προς τις ευθύνες του διευθυντή επιχειρήσεων στόλου της επίμαχης εταιρείας, ενώ πρότεινε να αναιρεθεί εν μέρει η εφετειακή απόφαση για ορισμένες κατηγορίες -πράξεις που αφορούν τον πλοίαρχο και τον υποπλοίαρχο (διατάραξη υδάτινης συγκοινωνίας, κ.λπ.).

Αντίθετα, ο κ. Δασούλας, πρότεινε να απορριφθεί η αναίρεση κατά το σκέλος που αφορά την ρύπανση και την παράλειψη διάσωσης ναυτιλιακών εγγράφων, καθώς είναι νόμιμα αιτιολογημένες.

Το Τμήμα του Αρείου Πάγους επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Να σημειωθεί ότι κατά την ακροαματική διαδικασία στον Άρειο Πάγο επισημάνθηκε ότι το 2015 παραγράφονται τα αδικήματα.

Σχετικές ειδήσεις