ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις της Λίτσας για το κύκλωμα εκβιαστών

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις της Λίτσας για το κύκλωμα εκβιαστών

Για όλους και όλα μίλησε η «Λίτσα», πρώτη εξαδέλφη του Παναγιώτη Βλαστού, αποκαλύπτοντας «σημεία και τέρατα» για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης με πρωταγωνιστές βαρυποινίτες, σωφρονιστικούς, συγγενείς, δικηγόρους, αστυνομικούς.

Ιδού οι αποκαλύψεις:

Ευαγγελία Βλαστού αλλιώς «Λίτσα», πρώτη ξαδέλφη, στις 2 Ιανουαρίου 2014 απολογείται στην Ασφάλεια:

«Από το Μάιο του 2011 ο Π. Βλαστός άρχισε να μου δίνει 600 ευρώ σαν "μισθό" για τις υπηρεσίες που του προσέφερα και από το Δεκέμβριο του 2011 έως τον Ιούλιο του 2014 μου το αύξησε σε 1000 ευρώ το μήνα».

«Όταν ο Βλαστός χώρισε από τη σύντροφό του, μου έδωσε μεταξύ άλλων και ένα κινητό τηλέφωνο με καταχωρημένες ως επαφές πολλά νούμερα με παρατσούκλια. Όταν πήγαινα επισκεπτήριο στο Βλαστό μου έλεγε ποια νούμερα με τα παρατσούκλια να παίρνω τηλέφωνο ή να στέλνω sms και πότε να πηγαίνω σε αυτούς και να παίρνω κάποια χρήματα. Συνήθως κάθε τέλος του μήνα γινόταν αυτό».

«Δύο από αυτά τα άτομα έδιναν τα λεφτά, επειδή τα χρώσταγαν στο Βλαστό, τους τα είχε δανείσει, επειδή δεν είχαν λεφτά μέσα στην κρίση και δεν είχαν σχέση με μπραβιλίκια. Αυτά τα λεφτά τα κρατούσα στο σπίτι μου και όταν συναντιόμασταν στη φυλακή ή μιλάγαμε στο τηλέφωνο, τον ενημέρωνα και του έδινα λεπτομερή αναφορά. Κράταγα και χειρόγραφες σημειώσεις και νομίζω ότι απ΄όλες τις σημειώσεις έχω κρατήσει ένα τετράδιο σπίτι μου το οποίο και θα σας φέρω».

«Ο Βλαστός θέλει να σκοτώσει όχι μόνο εμένα, αλλά και τη μάνα μου, τον αδελφό μου και το σύζυγό μου. Μετά από αυτό που έκανε σήμερα (σ.σ. είναι ημέρα όπου βρέθηκε ο εκρηκτικός μηχανισμός δίπλα στο σπίτι της) καταλαβαίνω ότι δεν έχει κανένα ενδοιασμό να σκοτώσει κανέναν άλλο».

«Τον Μάρτη του 2012 πήρα 500.000 ευρώ από τον πατέρα του Γ. Σκαφτούρου. Είπα στο Βλαστό ότι θα τα θάψω κάτω από τα πλακάκια του σπιτιού μου, όπως και έκανα. Στα τέλη του 2012 με Ιανουάριο του 2013 ο Βλαστός μου είπε να πάρω και άλλα λεφτά και να τα θάψω στο ίδιο σημείο. Πήγα μόνη μου στο σπίτι που έμενε η μητέρα του Γ. Σκαφτούρου η οποία και μου έδωσε μία σακούλα κρεάτων με 1,1 εκατ. ευρώ. Τα έθαψα και αυτά στο ίδιο μέρος».

«Το καλοκαίρι του 2014 ο Βλαστός μου είπε ότι ετοιμάζει «μεγάλη δουλειά». Θα αγόραζε καράβι και ότι θα χρειαστεί τα χαμένα χρήματα. Του είπα να με ειδοποιήσει νωρίτερα για να τα ξεθάψω. Τα ξέθαψα και τα έβγαλα από τα πλαστικά βιδωτά μπολ που τα είχα βάλει, για να μην πάθουν τίποτα».

«Η δικηγόρος ήρθε στο σπίτι μου με μηχάνημα για να τα μετρήσουμε. Τα μετρήσαμε 2 φορές και τα βρήκαμε λιγότερα, ήταν 1, 250 εκατ. ευρώ. Έσκαψα πάλι κάτω από το πάτωμα του σαλονιού, βγάζοντας τα πλακάκια αλλά και πάλι δεν τα βρήκα. Τρομοκρατήθηκα τόσο πολύ επειδή ξέρω ότι ο Βλαστός είναι αδίστακτος και ικανός να με σκοτώσει. Ο Βλαστός μου έλεγε να πάρω δάνειο ή να πουλήσω ότι περιουσιακό στοιχείο έχω για να τον ξεπληρώσω».

«Δεν μπορώ να πιστέψω πως χάθηκαν τα λεφτά αυτά. Μάλλον τα πέταξα μαζί με τις σακούλες και τα μπολ. Δεν υπήρχε περίπτωση να φάω λεφτά του Βλαστού γιατί ήξερα ότι μετά δεν θα ζούσα για πολύ».

«Από το ταμείο του Βλαστού έδινα χρήματα μεταξύ άλλων σε άγνωστα άτομα, τους οποίους τους συναντούσα συνήθως στο νεκροταφείο της Μεταμόρφωσης».

«Πριν μπει η δεύτερη βόμβα, στο σπίτι της Αννας Σμπώκου, μου είπε ο Βλαστός: «κάτσε να του βάλω άλλη μία για να φοβηθεί ο Σμπώκος και να δώσει τα λεφτά» και αφού μπήκε και αυτή η βόμβα, μου είπε ο Βλαστός: «Τώρα έχει ανακαλέσει ο Σμπώκος, φοβήθηκε και τα πήρε όλα πίσω για μένα».

«Ο Βλαστός μου είχε αναθέσει να εξακριβώσω ποια είναι τα σπίτια της προέδρου Καλαϊτζή, της εισαγγελέα Πετράκη και της αδελφής του Γ. Σμπώκου, δίνοντάς μου τις διευθύνσεις και των τριών, χωρίς να μου πει το λόγο. Μου είχε στείλει με άτομα που δεν γνωρίζω, 50 κιλά εκρηκτική ύλη και μου ανέθεσε και έφτιαξα πέντε βόμβες».

«Συγκεκριμένα, για το Σμπώκο μου ανέθεσε και έφτιαξα δύο βόμβες που μπήκαν στο σπίτι της αδελφής του και την παρέδωσα σε άγνωστα άτομα. Μετά από λίγες ημέρες τις τοποθέτησαν με εντολή Βλαστού άγνωστα άτομα. Έφτιαξα άλλες δύο και τις άφησα στο σπίτι του Σκαφτούρου και την άλλη την έδωσα στο Θ. και την έβαλε στην εισαγγελέα στη Λάρισα».

«Ο Βλαστός πριν κάνει την απόπειρα απόδρασης από τα Τρίκαλα το καλοκαίρι του 2012, μου είπε να πάω να παρακολουθήσω την πρόεδρο της δίκης Παναγόπουλου, στο Χαλάνδρι. Την παρακολούθησα και την είδα το Σεπτέμβριο. Υπέθεσα ότι τον Αύγουστο είχε πάρει άδεια. Δεν είχα μεταμφιεστεί, φόραγα γυαλιά ηλίου, ήμουν πολύ φυσιολογική. Με πήρε τηλέφωνο ο Βλαστός και του είπα συνθηματικά «όλα εντάξει». Στο πρώτο επισκεπτήριο του είπα τις λεπτομέρειες από κοντά. Μετά την έκρηξη στο σπίτι της προέδρου, όταν συναντηθήκαμε στη φυλακή Τρικάλων, μου είπε συνθηματικά: «Είδες τι έγινε εκεί πέρα στο Χαλάνδρι; Άστη να μοιράζει ισόβια». Για το θέμα αυτό δεν μου ξαναείπε τίποτα. Φάνηκε όμως ότι είχε εμπλοκή».

«Ένας "Δημήτρης" από το Πέραμα με κοτσίδα, μου είχε δώσει 20 κιλά εκρηκτικά στο νεκροταφείο της Μεταμόρφωσης και μια άλλη φορά πήρα 30 κιλά εκρηκτικά από άλλο άτομο, δεν θυμάμαι σε ποιό σημείο. Από τα εκρηκτικά αυτά κατασκεύασα 6 βόμβες, εκ των οποίων μία χρησιμοποίησα δοκιμαστικά».

«Τέλη του 2011 και κατ΄ εντολή Βλαστού παρέλαβα από άγνωστα άτομα 5-6 όπλα καλάσνικοφ με πολλά φυσίγγια και δύο πιστόλια σε κατάστημα στη Μεταμόρφωση, τα οποία έκρυβα στο σπίτι μου για ένα διάστημα. Τα όπλα τα έδινα σε άγνωστα άτομα ύστερα από εντολές του Βλαστού».

«Ο Βλαστός μου είχε πει ότι ήθελε να σκοτώσει το Ναστούλη και μου είχε αναθέσει να μάθω από το ληξιαρχείο ή από αλλού με ποιά είχε παντρευτεί ο Ναστούλης και να μάθω το σπίτι της για να διαπιστώσει αν έμενε σε αυτή όταν έβγαινε με άδειες. Είχε στείλει και άλλους να εντοπίσουν το Ναστούλη».

«Ο Βλαστός μου είπε ότι ο Β. Στεφανάκος είχε δανείσει 30.000 ευρώ στον Τ. Μητρόπουλο και στη Νένα Χρονοπούλου για να ανοίξουν ένα φαγάδικο στον Πειραιά, αλλά τελικά το εγκατέλειψαν το κατάστημα. Μετά άγνωστοι έβαλαν βόμβα στο ενεχυροδανειστήριο που είχαν οι δυο στην Καλαμάτα, αλλα όπως μου είπε ο Βλαστός δεν γνωρίζει ποιός την έβαλε».

Σε συνάντηση της Λίτσας με τον Π. Βλαστό αναφέρει:

«Με το που με είδε ο Π. Βλαστός, μου είπε: «Λοιπόν Λίτσα, είδες τί έγινε; Για να μην σας τινάξω όλους στον αέρα πες μου που είναι τα λεφτά».

«Τί λες ρε Παναγιώτη είσαι σοβαρός;» απάντησα και τότε μου είπε ότι όλη η οικογένειά μου είναι για ξεκλήρισμα και θα τους καθαρίσει όλους και με ξαναρώτησε για τα λεφτά. Του είπε ότι έχουν πεταχτεί και δεν τα έχω. Πετάχτηκε όρθιος και μου είπε: «Τι λες μωρή, μη σε θάψω ζωντανή;» και με έπιασε με το ένα του χέρι από το κεφάλι, σαν κεφαλοκλείδωμα, και μου έριξε δυο μπουνιές στο αριστερό ζυγωματικό. Άρχισα να φωνάζω για βοήθεια στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, αλλά αυτοί αν και ήταν πολύ κοντά, έκαναν ότι δεν έβλεπαν. Άρχισα να ουρλιάζω και να κλαίω. Εξοργίστηκα πάρα πολύ με αυτούς τους σωφρονιστικούς, γιατί σκέφτηκα ότι και να έβαζε δύο άτομα να με βιάσουν για να με εκδικηθεί, αυτοί δεν θα έκαναν τίποτα. «Με όσα λεφτά και να λαδώνονται, δεν είναι δυνατόν να μην τον σταματάνε...»

Για την απαγωγή - εκβίαση στελέχους τράπεζας:

Η Μ. Μ. θα πλάσαρε τον εαυτό της στο στέλεχος της τράπεζας, δηλαδή θα προσπαθούσε να κάνει ερωτική σχέση μαζί του για να τον βγάλει φωτογραφίες, και στη συνέχειαθα σχεδίαζαν τον τρόπο που θα του έπαιρναν τα λεφτά. Το στέλεχος τον φώναζαν κωδικοποιημένα «Μπούμπη».

Για τα συνθηματικά:

Μου έλεγε συνθηματικά: «Εντάξει η δικογραφία; Πήγες στο δικηγόρο;» και άλλα τέτοια ενώ εννοούσαμε δουλειές που μου έλεγε. Στην πορεία αλλάξαμε τα συνθηματικά και αντί για τις λέξεις «γραφείο, δικογραφία, δικηγόροι κτλ» χρησιμοποιούσαμε απλές καθημερινές λέξεις και προτάσεις, για να μην κινούμε υποψίες, ωστόσο ο ένας καταλάβαινε τον άλλο. Οταν συναντιόμασταν στο επισκεπτήριο από κοντά, κανονίζαμε τον τρόπο με τον οποίο θα επικοινωνούμε στο τηλέφωνο για την κάθε παράνομη δουλειά. Ο τρόπος συνεννόησης άλλαζε συνέχεια. Παραδείγματος χάρη: «Πάρε μου πέντε μπλουζάκια. Βρήκες τα περιοδικά που σου ζήτησα» και άλλα τέτοια, εννοώντας για παράδειγμα τις πέντε χιλιάδες ευρώ. Πολλές φορές όταν δεν μπορούσε να κρατηθεί έλεγε χρηματικά ποσά αλλά έκοβε ένα ή δύο μηδενικά για να μην φαίνονται πολλά τα χρήματα.

Οι αστυνομικοί βάζουν στη «Λίτσα» να ακούσει τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες του Βλαστού στην προσπάθειά τους να τις αποκωδικοποιήσουν.

Και εκείνη εξηγεί: «Σίγουρα η φωνή είναι του Παναγιώτη Βλαστού. Μιλάνε νωρίς το πρωί για βόμβα που πήγαν να ξαναβάλουν στο σπίτι μου την προηγούμενη ημέρα ή τα ξημερώματα της ίδιας και δεν μπορέσαμε να πετύχουν το στόχο τους γιατί ο χώρος φυλασσόταν. Καταλαβαίνω από τον τρόπο που μιλάει ότι είναι πειραγμένος γιατί ήθελε το αποτέλεσμα και γι αυτό τους πιέζει και λέει τι μ... είναι αυτές ή μπορεί ή δεν μπορεί. Στο σημείο που λένε ότι θα στείλουν ζευγάρι στο «μπαρ» εννοούν το σπίτι μου και διευκρινίζουν «με τακτοποιημένο το λάθος που έγινε» δηλαδή όχι ξανά στο λάθος σπίτι. Ο Παναγιώτης μιλούσε στα τηλέφωνα για τις βόμβες σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Οι δουλειές κανονίζονταν στα επισκεπτήρια είτε με σημείωματα είτε στόμα με στόμα αλλά και σε συνεδριάσεις δικαστηρίων όταν αυτές συνέπιπταν» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Μήτσος και το μπετό..

Αναφερόμενη σε άλλη συνομιλία η «Λίτσα» λέει ότι «στο σημαντικό σημείο της συνομιλίας ο Παναγιώτης ρωτάει το Μήτσο αν βρήκε καμία άκρη με το «μπετό» και αυτός του απαντάει «όλα καλά, όλα καλά». Πιστεύω ότι σε εκείνο το σημείο εννοούν εκρηκτικές ύλες συνθηματικά.»

Για μια διαφορετική συνομιλία η «Λίτσα» εξηγεί: «με το αλλιώς που λέει εννοεί να με σκοτώσουν με όπλα ή κάπως διαφορετικά γιατί με την συγκεκριμένη μέθοδο απέτυχαν. Ο άγνωστος εκείνη τη στιγμή συμφωνεί λέγοντας "διασδε" δηλαδή εξόντωση».

Αποκαλύψεων συνέχεια από τη «Λιτσα» για όλους και για όλα

«Τις επόμενες δυο βόμβες που μπήκαν στο σπίτι της αδελφής του Σμπώκου τις έφτιαξα εγω και τις έδωσα στον Ηλία. Δεν ξέρω με πόσα λεφτά ξεκίνησε ο Σκαφτούρος να τον εκβιάζει. Το μόνο που ξέρω από τον Βλαστό είναι ότι ο Σκαφτούρος του ζητούσε σίγουρα δυο με τρία εκατ. ευρώ.»

«Ο Βλαστός γνώρισε το Σωτήρη Εμμανουήλ, ο οποίος του έλεγε ποιος έχει λεφτά στη ΣΤ' πτέρυγα. Όταν ήταν στα Τρίκαλα συνομιλούσε με τον Εμμανουήλ μέσω ενός σωφρονιστικού με το όνομα Γιώργος που έχει δικό του συνεργείο στον Πειραιά. Ο Γιώργος ειναι Μανιάτης και γνωστός του Χρ. Πατουχέα.»

«Για τον κρατούμενο Λαυρεντιάδη Λαυρεντιάδη ο Βλαστός μου έλεγε ότι είναι απατεώνας, ότι έβαλε βόμβα σε εναν επιχειρηματία από την Κρήτη κι ότι δεν είναι τόσο άρρωστος όσο τον παρουσιάζουν».

«Τα λύτρα της απαγωγής Παναγόπουλου τα φυλάει ένας γέρος εφοπλιστής στη Θεσσαλονίκη και από εκεί ξέρω ότι ορισμένα τα κατέβασε ο Δημ. Σκαφτούρος γιατί εκτός ότι μου τα έδωσε ο ίδιος, μου το είχε πει και ο Βλαστός ότι αυτός θα τα φέρει».

«Το 1.250.000 € από τα «μαύρα» ο Βλαστός θα τα έδινε για να αγοράσει ενα πλοίο και αλλά τόσα θα έδινε ο Σκαφτούρος ενώ θα είχανε κέρδος 35 με 70 χιλιάδες ευρώ ο καθένας ανά μήνα.»

Για τους Πυρήνες της Φωτιάς

«Ο Βλαστός ξέρω ότι είχε επαφές με άτομα των Πυρήνων της Φωτιάς όταν έκανε προσπάθεια να αποδράσει από τον Κορυδαλλό. Ο Στεφανάκος μου είπε ότι ο Βλαστός μιλάει με τους Πυρήνες ενώ Βλαστός και Καρπούζου μου είπαν ότι το πιστόλι που βρέθηκε στα χέρια του Βλαστού όταν προσπάθησε να αποδράσει του το είχε δώσει η Καρπούζου. Η Καρπούζου μου είχε πει ότι ο Μουστάκας ήταν ενα από τα άτομα που θα παραλάμβαναν το Βλαστό και τους Πυρήνες μετά την απόδραση και πως θα ήταν και άτομα που συνεργάζονται οι Πυρήνες ώστε να τους φυγαδεύσουν».

Αναγνώρισε το Σπύρο Δραβίλα από φωτό

«Κάποια στιγμή ο Δραβίλας είχε βγει με άδεια από τη φυλακή συναντηθήκαμε στο Μπουρνάζι, πήγαμε στο σπίτι μου και του έδωσα ενα πιστόλι ή καλάσνικωφ. Δεν θυμάμαι ακριβώς».

«Ο Βλαστός μου είχε αναφέρει ότι κρατούσε τις 500.000 ευρώ του Χριστόφορου Λασιθιωτάκη που ήταν από την απαγωγή του Μυλωνά και ότι τα χρήματα αυτά τα είχε κρύψει ο πατέρας του που πέθανε το 2011.

Από τη μια το παίζουν ιδεολόγοι και αλληλοϋποστηρίζονται ακόμα και με τρομοκράτες και βγάζουν προς τα έξω μια εικόνα προς τον κόσμο ότι τους κυνηγάει το σύστημα και από την άλλη τα κονομάνε και περνάνε μέσα στη φυλακή μια χαρά με όλες τις ανέσεις που μπορούν να έχουν εκτός της ελευθερίας τους ενώ άλλοι κρατούμενοι που υποφέρουν πραγματικά ειναι σε δεύτερη μοίρα... Σε μια συζήτηση με το Βλαστό τον ρώτησα αν ο Ξηρός που την κοπάνησε ειναι ρουφιάνος και μου απάντησε: «Μπα, άσε να λένε, να δεις τι έχει να γίνει». Πως είναι δυνατόν να ειναι ιδεολόγοι, να βρίζουν πολιτικούς και επιχειρηματικές που φυλακίστηκαν για κατάχρηση χρήματος και από την άλλη να τα παίρνουν εκβιαστικά και να βάζουν βόμβες στις οικογένειες τους;»

Βλαστού Ευαγγελία στην κατάθεσή της στην ασφάλεια

«Ο Παναγιώτης μου είπε ότι τα πλαστά χαρτιά (για την απόδραση που σχεδίαζε) τα έφτιαξαν παιδιά από τον αναρχικό χώρο γιατί αυτοί είναι πιο έμπιστοι σε σχέση με τους ποινικούς που μιλάνε πιο εύκολα και είναι ρουφιάνοι της αστυνομίας. Μου είπε ότι οι αναρχικοί είναι πιο ιδεολόγοι αφού και να τους πιάσουν δε μιλάνε, ενώ οι δικοί μας τα ξερνάνε όλα στην αστυνομία. Θυμάμαι ότι αυτοί οι αναρχικοί που έφτιαξαν τα χαρτιά ήταν γνωστοί του αδελφού ή ξαδέλφου του Σπύρου Δραβίλα.»

«Κάποια στιγμή σε ένα επισκεπτήριο στον Κορυδαλλό ρώτησα το Βλαστό αν ο Ναστούλης σκότωσε τον Αλέκο Κοσμόπουλο και ο Βλαστός μου είπε ότι τον σκότωσε ο ίδιος, αφού έβαλε κάποιον να τον σκοτώσει με όπλο. Εγώ τον ρώτησα: «Γιατί το έκανες; Αφού είσαστε φίλοι» και αυτός μου είπε ότι: «ζήλευε επειδή εγώ ανέβαινα. Ξέρεις άμα βλέπουν ότι ανεβαίνει ο άλλος και βγάζει λεφτά ζηλεύουν.»

«Συνολικά έχω πάρει περίπου 70 κιλά εκρηκτικά ζελατοδυναμιτιδα, όχι λιγότερα, πιθανόν περισσότερα. Πυροκροτητές και φυτίλια έχω πάρει πάρα πολλά. Δεν έγραφα σημειώσεις για εκρηκτικά. Φοβόμουν μη με πιάσουν».

«Τρία χρόνια διαχειρίστηκα χρήματα του Παναγιώτη. Από την απαγωγή Παναγόπουλου 2 εκ. Ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα ήταν περίπου 800 χιλ ευρώ τα οποία ήταν κυρίως από τοκογλυφίες. Από όλα αυτά όμως τα 110.000 ευρώ ήταν νόμιμα από κληρονομιά του πατέρα του. Ο Παναγιώτης μου είχε πει ότι λόγω της κρίσης πολλοί τοκογλύφοι έχουν χάσει πολλά λεφτά, αλλά ο ίδιος λόγω του «βαρύτατου» ονόματος που έχει δεν χάνει χρήματα από τις τοκογλυφίες γιατί τον φοβούνται».

«Υπό τις εντολές τους λειτουργούν σωφρονιστικοί και αστυνομικοί τους οποίους πάντα χρηματίζουν. Έχουν χρησιμοποιήσει άτομα από τον αναρχικό χώρο όπως οι Πυρήνες, γιατί αυτοί είναι πιο εχέμυθοι από τους ποινικούς και είναι ιδεολόγοι και δεν πάνε για να "κονομήσουν". Ο Παναγιώτης έχει συνεργαστεί με δυο άτομα των Πυρήνων για την απόπειρα απόδρασης από τον Κορυδαλλό. Ξέρω ότι αν πετύχαινε η απόδραση θα χωρίζονταν οι Πυρήνες και ο Παναγιώτης και δεν θα κρύβονταν στον ίδιο χώρο».

«Η πρώην γυναίκα του Βλαστού, μου είχε πει όταν χώρισαν: «ο Παναγιώτης είναι πολύ καλό παιδί. Έχω ζήσει μαζί του πολλά. Είναι ψυχούλα. Τον παρασύρουν οι Στεφανάκος και Σκαφτούρος, οι οποίοι είναι άτυχοι και άκαρδοι. Του φουσκώνουν τα μυαλά και αυτός θα τρώει ισόβιες και αυτοί θα βγαίνουν καθαροί και θα είναι έξω».

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων