ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΣτΕ: «Καμπάνα» στον ΟΤΕ για τοποθέτηση κοριών στα ΚΑΦΑΟ

ΣτΕ: «Καμπάνα» στον ΟΤΕ για τοποθέτηση κοριών στα ΚΑΦΑΟ

Πρόστιμο συνολικού ύψους 145.000 ευρώ επιβλήθηκε στον ΟΤΕ καθώς δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας για την αποφυγή παραβιάσεων του απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών.

Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που επικύρωσε σχετικές αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) αφορούν σε τρία περιστατικά τοποθέτησης κοριών στα ΚΑΦΑΟ, κ.λπ. του ΟΤΕ σε νησί του Αιγαίου και στη Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής.

Όπως αναφέρεται στις αποφάσεις του ΣτΕ, σε περιπτώσεις ευρημάτων υποκλοπών ο τηλεπικοινωνιακός φορέας έχει υποχρέωση από τη νομοθεσία να ενημερώνει αμέσως την Αρχή, προκειμένου υπάλληλός της να είναι παρών κατά την αφαίρεση των κοριών καθώς και κατά τη διενέργεια των ανακρίσεων.

Αντίθετα, ο ΟΤΕ υποστήριξε, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, ότι δεν έχει την υποχρέωση να ενημερώνει για τα περιστατικά υποκλοπών την Αρχή, αλλά και αν ακόμα υποτεθεί ότι ο νόμος προβλέπει την υποχρέωση να παρίσταται εκπρόσωπος της ΑΔΑΕ κατά τις ανακριτικές πράξεις, αυτός που πρέπει να ενημερώσει την Αρχή είναι η Αστυνομία ή η Εισαγγελία και όχι ο ΟΤΕ.

Ωστόσο, το ΣτΕ απέρριψε τον ισχυρισμό αυτό, κρίνοντας ότι σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές (άρθρο 19 Συντάγματος) που εξασφαλίζουν το απόρρητο των επικοινωνιών, αλλά και την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία, ρητά προβλέπεται η υποχρέωση των τηλεφωνικών παρόχων να ενημερώνουν αμέσως για ζητήματα ασφαλείας και απορρήτου των επικοινωνιών.

Σε αντίθετη περίπτωση θα παρεμποδιζόταν η αποτελεσματική άσκηση του έργου της ΑΔΑΕ, η οποία είναι αυτοτελής και ανεξάρτητη Αρχή και η ύπαρξη της δεν συνδέεται με τις ενέργειες των άλλων Αρχών, «έστω και των δικαστικών».

Σχετικές ειδήσεις