ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΣτΕ: Συνταγματική η εκπλήρωση στρατιωτικών υποχρεώσεων για το διορισμό στο δημόσιο

ΣτΕ: Συνταγματική η εκπλήρωση στρατιωτικών υποχρεώσεων για το διορισμό στο δημόσιο

Οι άνδρες εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να προσληφθούν στο Δημόσιο εάν δεν έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.

Αυτό έκρινε το Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας και απέρριψε αίτηση εκπαιδευτικού, ο οποίος ζητούσε να ακυρωθεί η ανάκληση της πράξης του διορισμού του, επειδή δεν προσκόμισε βεβαίωση ότι έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις. Μάλιστα υποστήριζε ότι παραβιάζεται το Σύνταγμα και ειδικά η αρχή της ισότητας, καθώς εισάγει διάκριση σε βάρος των ανδρών, η προϋπόθεση εκπλήρωσης των στρατιωτικών υποχρεώσεων για τον διορισμό ανδρών εκπαιδευτικών.

Ωστόσο σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας η υποχρέωση εκπλήρωσης των στρατιωτικών υποχρεώσεων, μόνο για τους άνδρες και όχι για τις γυναίκες, δεν εισάγει διάκριση υπέρ ορισμένων προσώπων. Αντίθετα, «λειτουργεί κατά τρόπο γενικό και απρόσωπο, βάσει αντικειμενικών κριτηρίων και καταλαμβάνει όλους τους υποψήφιους βάσει της προκηρύξεως του επίδικου διαγωνισμού κατά τρόπο γενικό, απρόσωπο και αντικειμενικό».

Ακόμη, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε ότι η Συνταγματική αρχή της ισότητας «δεν υπαγορεύει την ομοιόμορφη μεταχείριση προσώπων που τελούν υπό διαφορετικές συνθήκες».

Κατά τους δικαστές, «οι διατάξεις του άρθρου 4 του Συντάγματος δεν εμποδίζουν τον νομοθέτη, προκειμένου να ασκήσουν οι άνδρες το δικαίωμα προσβάσεως στις δημόσιες λειτουργίες, να προβλέπει για αυτούς ως κώλυμα διορισμού την μη εκπλήρωση της δημοσίου δικαίου υποχρεώσεως της στρατιωτικής υπηρεσίας τους που νομίμως βαρύνονται με αυτήν, διαφοροποιώντας στο ζήτημα αυτό τις γυναίκες δικαιολογημένα». Συνεπώς είναι αβάσιμος ο ισχυρισμός ότι η ανάκληση διορισμού «παραβιάζει την ισότητα των φύλων αφού στηρίζεται στο κώλυμα της μη εκπληρώσεως των στρατιωτικών υποχρεώσεων που αφορά μόνον τους άνδρες».

Σχετικές ειδήσεις