ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Σε ποινή κάθειρξης 15 ετών καταδικάστηκε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου

Σε ποινή κάθειρξης 15 ετών καταδικάστηκε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου

Σε ποινή κάθειρξης 15 ετών καταδικάστηκαν ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Ντίνος Μιχαηλίδης και ο γιος του Μιχάλης για την υπόθεση των «χρυσών μιζών» από την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων TOR M1 επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επέβαλε ισόβια κάθειρξη και επιπλέον 12 έτη στον πρώην σύμβουλο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Αν. Σοφό, ενώ η σύζυγος του Μαρία Σοφού καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών.

Σε ισόβια κάθειρξη και 17 έτη καταδικάστηκε και ο καταζητούμενος επιχειρηματίας Φουαντ Αλ Ζαγιάντ.

Μετά την έκδοση της καταδικαστικής ετυμηγορίας ο συνήγορος του πρώην υπουργού Εσωτερικών της Κύπρου, Γιάννης Μαντζουράνης δήλωσε πως «Τρεις Ελληνίδες δικαστές αποφάσισαν σε πρώτο βαθμό και με βάση τα συκοφαντικά ψεύδη ενός ήδη καταδικασθέντος και ενός πρώην φυγόδικου και νυν φυγόποινου. Τα λάθη είναι ανθρώπινα. Humanum errare. Γι' αυτό και τις εσφαλμένες δικαστικές αποφάσεις διορθώνουν άλλα ανώτερα δικαστήρια. Στο δευτεροβάθμιο θα αποφευχθούν πλάνες και σφάλματα, θα αποδειχθεί η αλήθεια...».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας οι καταδικασθέντες διευκόλυναν τη διακίνηση μεγάλου χρηματικού ποσού εκατομμυρίων ευρώ προερχόμενων από τον καταζητούμενο συγκατηγορούμενο του Αλ Ζαγιάντ, τα οποία μέσω τριών υπεράκτιων εταιριών και λογαριασμών είχαν τελικό αποδέκτη τον Άκη Τσοχατζόπουλο.

Μάλιστα σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ο εξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Νίκος Ζήγρας, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, το 1997 εξυπηρέτησε τον Έλληνα πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας μεταφέροντάς του χρήματα ακόμη και σε βαλίτσες.

Σχετικές ειδήσεις