ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δεύτερη ημέρα της δίκης του Γ. Παπακωνσταντίνου

Δεύτερη ημέρα της δίκης του Γ. Παπακωνσταντίνου

Με την εξέταση των στενών συνεργατών του πρώην υπουργού Οικονομικών συνεχίζεται, σήμερα (26/02/2015) στις 3 το μεσημέρι, ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, η δίκη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της νόθευσης της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ.

Οι Γεώργιος Αγγελόπουλος, εξειδικευμένος συνεργάτης του υπουργείου σε θέματα πληροφορικής και Σοφία Ρίτσου, ειδική σύμβουλος του κ. Παπακωνσταντίνου επί θεμάτων ληξιπρόθεσμων οφειλών, είναι τα δύο πρόσωπα, που θα κληθούν να φωτίσουν πτυχές της υπόθεσης.

Κατά την πρώτη συνεδρίαση του Ειδικού δικαστηρίου ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε την αθωότητα του. «Είμαι αθώος. Αρνούμαι κατηγορηματικά όλες τις κατηγορίες», είπε όταν ο πρόεδρος Νικόλαος Πάσσος του ζήτησε να τοποθετηθεί επιγραμματικά επί του κατηγορητηρίου, πριν αναπτύξει τους ισχυρισμούς του στο στάδιο της απολογίας του.

Ο πρώην υπουργός ο οποίος έφτασε νωρίς στον Άρειο Πάγο, κάνοντας χρήση του γκαράζ, προσπαθώντας να αποφύγει τις τηλεοπτικές κάμερες, παρότι ζήτησε να μην επιτραπεί η είσοδος στο δικαστήριο σε φωτορεπόρτερ και εικονολήπτες, εντούτοις ο πρόεδρος Νικόλαος Πάσσος έδωσε την άδεια να απαθανατιστούν οι πρώτες στιγμές του πρώην κυβερνητικού αξιωματούχου στο εδώλιο.

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στους μάρτυρες. Πρώτος κατέθεσε ο Δημήτριος Μασίνας, διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου Φορολογίας Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), ο οποίος αποκάλυψε ότι από τους ελέγχους που διενήργησε κατέληξε σε μεγαλύτερα ποσά οφειλόμενων φόρων από τους συγγενείς του πρώην υπουργού τα αρχεία των οποίων διαγράφηκαν από τη λίστα Λαγκάρντ. Συγκεκριμένα, για τον Ανδρέα Ρωσσώνη, σύζυγο της πρώτης εξαδέλφης του Γιώργου Παπακωνσταντίου, Μαρίνας, το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 2.132.870 ευρώ. Για τον Συμεών Σικιαρίδη και την σύζυγό του, Ελένη Παπακωνσταντίνου, το ποσό ανέρχεται σε 5.782.935.

Σημείωσε ωστόσο, ότι σε 20 ημέρες θα κληθούν και μπορεί να δικαιολογήσουν τα ποσά και να μην υπάρχουν τα προαναφερόμενα ποσά.

Αίσθηση προκάλεσε στη συνέχεια, η παραδοχή του πρώην υψηλόβαθμου στελέχους του ΣΔΟΕ, Παναγιώτη Μαντούβαλου ότι μέχρι και τον περασμένο Σεπτέμβριο από τα 2.062 ονόματα της λίστας Λαγκάρντ είχαν ελεγχθεί πλήρως μόνο τα 30, αλλά και το γεγονός ότι ο έλεγχος για τους συγγενείς του Γιώργου Παπακωνσταντίνου από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογίας Μεγάλου Πλούτου ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί.

-Δημήτρης Μασίνας Δ/της Κέντρου Ελέγχου Φορολογίας Μεγάλου Πλούτου

Ο έλεγχος ολοκληρώνεται, από μέρα σε μέρα θα έχει υπογραφεί

-Πρόεδρος Ειδικού Δικαστηρίου: Φανταστείτε να περιμέναμε και τον έλεγχο των 2.062 ατόμων της λίστας Λαγκάρντ... Με το χέρι ψάχνετε; Όχι με υπολογιστή;

Κλείνοντας τον κύκλο των καταθέσεων της πρώτης συνεδρίασης του Ειδικού Δικαστηρίου η πρώην Δ/τρια του Γ. Παπακωνσταντίνου, Χρυσή Χατζή περιέγραψε πώς το περιβόητο CD με την επίμαχη λίστα έφτασε στο γραφείο του τότε υπουργού Οικονομικών. Πρόκειται για το πρωτότυπο CD το οποίο σύμφωνα με το κατηγορητήριο αντέγραψε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε usb stick αφού πρώτα αφαίρεσε τα ονόματα των συγγενών του για να αποφύγουν το φορολογικό έλεγχο και στη συνέχεια κατά δήλωσή του το CD χάθηκε...

- Χρυσή Χατζή πρώην Δ/τρια Γραφείου Γ.Παπακωνσταντίνου

Ο Υπουργός μου τηλεφώνησε για να μου πει ότι περίμενε εμπιστευτικά φάκελο από την πρεσβεία μας στη Γαλλία με τη ένδειξη εμπιστευτικό. Τον παρέλαβα, δεν τον πρωτοκόλλησα, η εντολή ήταν να τον παραδώσω στα χέρια του. Αργά το βράδυ του τον έδωσα και μου είπε: α, ωραία, είναι στοιχεία που περιμένω για καταθέσεις στο εξωτερικό.

- Πρόεδρος Ειδικού Δικαστηρίου: Τι έκανε μετά, είναι σύνηθες να λαμβάνει ένας Υπουργός στοιχεία συνωμοτικά βράδυ σαν να επρόκειτο για πολιτικό θρίλερ;

-Χρυσή Χατζή: Δεν γνωρίζω

-Πρόεδρος: Γνωρίζετε πολλά περισσότερα από όσα λέτε...

Σημειώνεται ότι, το Ειδικό Δικαστήριο έκρινε πως πρέπει να κλητευθούν ως μάρτυρες οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ κύριοι Καπελέρης, Διώτης και Στασινόπουλος.

Η πλευρά Παπακωνσταντίνου ζήτησε να προσέλθει ως μάρτυρας ο νυν υπουργός και μέχρι πρότινος επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος, Παναγιώτης Νικολούδης. Ζήτησε επίσης να προβληθεί η λίστα Λαγκάρντ σε οθόνη για να αντιληφθεί το δικαστήριο το πώς ήταν τα έγγραφα που περιείχε. Και για τα δύο αιτήματα το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει προς απόφαση.

Σχετικές ειδήσεις