ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Τσούκαλης: Δεν υπήρχε πολιτική βούληση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Τσούκαλης: Δεν υπήρχε πολιτική βούληση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής «χρειάζονται πολιτική βούληση και μηχανισμοί», κάτι που στην περίπτωση της λίστας Λαγκάρντ «δεν υπήρχε ούτε το ένα ούτε το άλλο.». Αυτό αποκάλυψε ο Λουκάς Τσούκαλης, καθηγητής ευρωπαϊκής οικονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής, καταθέτοντας στο Ειδικό Δικαστήριο για τον πρώην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Ωστόσο, όπως είπε ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου: «Το συγκεκριμένο θέμα το συζήτησα μαζί του πριν από περίπου 2 χρόνια. Με διαβεβαίωσε ότι δεν έχει σχέση με αυτά που κατηγορείται. Είναι ευφυής. Θεώρησα αδιανόητο να έχει διαπράξει τα αδικήματα. Δεν συνάδει με το χαρακτήρα του. Η εποχή του στο υπουργείο ήταν ένα κολαστήριο. Η χώρα ήταν στο χείλος της χρεωκοπίας. Δεν ήταν παραδοσιακός υπουργός, δεν ενδιαφερόταν για την καριέρα του να σκέφτεται τι θα κάνει για να ξαναεκλεγεί την επόμενη φορά. Κύριο μέλημα του το έργο του. Για ένα πράγμα που ήταν υπερήφανος ήταν το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών ως όπλο για την φοροδιαφυγή».

Πρόεδρος: Ο κ. Παπακωνσταντίνου επιφυλάχθηκε να επιλέξει το ΣΔΟΕ ή ειδικό κλιμάκιο για τον έλεγχο. Όμως, δεν έκανε την επιλογή. Δεν είπε «ΣΔΟΕ προχώρα» «Διαλύστε τους». Συμβιβάζεται αυτό έναντι της άκαμπτης στάσης του, όπως λέτε, για τη φοροδιαφυγή;

Μάρτυρας: Για την καταπολέμηση χρειάζονται πολιτική βούληση και μηχανισμοί. Δεν υπήρχε ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Πρόεδρος Με το επιχείρημα «δεν υπάρχει προσωπικό», δεν ξεκινάς ποτέ. Σας ερωτώ αν είναι αντίφαση: Είναι ο πρώτος πολέμιος της φοροδιαφυγής, αλλά δεν δίνει ποτέ εντολή. Δεν αντιφάσκουν αυτά μεταξύ τους;

Μάρτυρας: Υποψιάζομαι υπάρχει εξήγηση. Δυσκολεύομαι να φανταστώ ότι ανέβαλε εσκεμμένα.

Πρόεδρος: Μπορεί να απειλήθηκε από κάποιους…

Μάρτυρας: Ηταν διατεθειμένος να κάνει πολλούς εχθρούς…

Πρόεδρος: Και προφανώς τους έκανε.

Αναπληρωτής εισαγγελέας: Επειδή είπατε ότι είναι ευφυής: εσείς τι θα παραδίδατε usb ή cd;

Μάρτυρες : Ένας ευφυής άνθρωπος το τελευταίο πράγμα που θα έκανε είναι να βγάλει 3 ονόματα και να δώσει τα άλλα. Αυτό δεν είναι ευφυές.Έχει περάσει από πολλά χέρια το cd. Εχει κάνει κύκλους. Ο Παπακωνσταντίνου είχε πολλούς εχθρούς. Δεν θα ήταν απίθανο να το έκανε κάποιος άλλος.

Αναπληρωτής εισαγγελέας: Ποιον φοβάται ο τσάρος της οικονομίας; Όποιος φοβάται παραιτείται.

Μάρτυρας : Δεν είπα ότι φοβάται.

Συνήγορος Τ- Βασιλακόπουλος : Στοχοποιήθηκε από συγκεκριμένο εκδότη εκείνον με τα 5 εκατομμύρια;

Μάρτυρας : Ξέρω γενικώς ότι ήταν ο αποδιοπομπαίος τράγος

Η σημερινή (σσ Πέμπτη 5 Μαρτίου) ημέρα της δίκης του πρώην υπουργού έκλεισε χωρίς να ολοκληρωθεί η κατάθεση του προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Φ. Γεωργακόπουλου, καθώς οι δικαστές διέκοψαν την ακροαματική διαδικασία για την Παρασκευή το μεσημέρι.

Σχετικές ειδήσεις