ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δολοφονία Καρέλι: Αποφυλακίζονται οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι

Δολοφονία Καρέλι: Αποφυλακίζονται οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι

Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης αποφυλακίζονται οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι που κατηγορούνται για τον βασανισμό μέχρι θανάτου του βαρυποινίτη Ιλία Καρέλι.

Πρόκειται για έξι σωφρονιστικούς υπαλλήλους που μετά τις απολογίες τους τον περασμένο Απρίλιο είχαν κριθεί προφυλακιστέοι.

Το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε να αντικαταστήσει την προσωρινή κράτηση των κατηγορουμένων με περιοριστικούς όρους ενόψει της συμπλήρωσης του 12μηνου της προφυλάκισης. Οι περιοριστικοί όροι περιλαμβάνουν την απαγόρευση της εξόδου από τη χώρα και την αυτοπρόσωπη εμφάνιση σε αστυνομικό τμήμα όπου διαμένουν, όπως επίσης υπό τον όρο της καταβολής εγγυοδοσίας ύψους 3000 ευρώ, στον καθένα.

Την υπό όρους αποφυλάκισή τους είχε προτείνει νωρίτερα προς το Συμβούλιο κι ο εισαγγελέας. Η πρόταση του εισαγγελέα -μεταξύ άλλων- ανέφερε ότι η προσωρινή τους κράτηση δεν έχει δικονομικό και ουσιαστικό έρεισμα, τονίζοντας ότι οι έξι σωφρονιστικοί υπάλληλοι δεν έκαναν προπαρασκευαστικές ενέργειες για να διαφύγουν, ούτε είναι ύποπτοι φυγής, ούτε υπήρξαν φυγόποινοι ή φυγόδικοι, ενώ έχουν γνωστή διαμονή στη χώρα και είναι άπαντες οικογενειάρχες κι άρα με αυξημένες οικογενειακές ανάγκες.

Υπενθυμίζεται ότι οι παραπάνω σωφρονιστικοί υπάλληλοι έχουν ήδη παραπεμφθεί, μαζί με επτά συναδέλφους τους, σε δίκη για την πολύκροτη υπόθεση που συνέβη τον περυσινό Μάρτιο στις φυλακές Νιγρίτας.

Πέραν των 13 δεσμοφυλάκων που κατηγορούνται για διακεκριμένη περίπτωση βασανιστηρίων που είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο, σε δίκη παραπέμφθηκε κι ο τότε διευθυντής των φυλακών Νιγρίτας για υπόθαλψη εγκληματία κατά συρροή.

Άπαντες με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Σερρών θα καθίσουν στο εδώλιο Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Πηγή: ΑΠΕ