ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Υπόθεση Βατοπαιδίου: Αποβλήθηκε η πολιτική αγωγή

Υπόθεση Βατοπαιδίου: Αποβλήθηκε η πολιτική αγωγή

Την αποβολή της πολιτικής αγωγής σε βάρος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου για πέντε από τα ανταλλαχθέντα ακίνητα, για τα οποία έχουν εκδοθεί οριστικές αποφάσεις πολιτικών δικαστηρίων, αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Το δικαστήριο απέβαλε την πολιτική αγωγή ως αναφορά και στην παράσταση σε βάρος της συμβολαιογράφου Αικατερίνης Πελέκη.

Για τις υπόλοιπες ενστάσεις οι δικαστές επιφυλάχθηκαν να εκδόσουν την απόφασή τους, μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας.

Νωρίτερα, η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την αποβολή της πολιτικής αγωγής σε βάρος της συμβολαιογράφου Αικ. Πελέκη, με το σκεπτικό ότι το ελληνικό Δημόσιο έλαβε γνώση των πράξεων για τις οποίες κατηγορείται, στις 12 Φεβρουαρίου 2010, όταν ο υπουργός Οικονομικών έδωσε εντολή στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να ασκήσει κάθε νόμιμη ενέργεια για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου.

Από τότε, είχε προθεσμία 6 μηνών προκειμένου να καταθέσει αγωγή σε βάρος της Αικ. Πελέκη, κάτι που δεν έπραξε.

Συνεπώς, κατά την εισαγγελική λειτουργό, «το Δημόσιο δεν μπορεί να παρασταθεί ούτε για την υποστήριξη της κατηγορίας σε βάρος της κατηγορουμένης».

Επιπλέον, η εισαγγελέας εισηγήθηκε και έγινε δεκτό από το δικαστήριο, την αποβολή της πολιτικής αγωγής ως προς το σκέλος της διεκδίκησης αποζημίωσης του Δημοσίου από την Ι.Μ. Βατοπαιδίου για τα πέντε ακίνητα, για τα οποία έχουν εκδοθεί οριστικές αποφάσεις των πολιτικών δικαστηρίων υπέρ της Μονής.

Στη συνέχεια, όλοι οι κατηγορούμενοι δια μέσω των συνηγόρων τους, αρνήθηκαν τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν. Συγκεκριμένα, ο συνήγορος του ηγούμενου Εφραίμ, Γ. Γιαννίδης, τόνισε πως ο εντολέας του «έπραξε εν πνεύματι δικαίου και με την πεποίθηση πως έκανε το σωστό».

Σχετικές ειδήσεις