ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Άρειος Πάγος: Στις 19 Νοεμβρίου θα κριθεί η... τύχη του χαρατσιού

Άρειος Πάγος: Στις 19 Νοεμβρίου θα κριθεί η... τύχη του χαρατσιού

Στις 19 Νοεμβρίου 2015 θα κριθεί εάν είναι αντισυνταγματικό το περιβόητο χαράτσι που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ καθώς η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου προχώρησε σε αναβολή της συζήτησης της υπόθεσης.

Είχε προηγηθεί σχετικό αίτημα από τον νομικό παραστάτη του Δημοσίου υποστήριξε ότι λόγω των επειγόντων οικονομικών υποχρεώσεων και ζητημάτων που απασχολούν τα κυβερνητικά στελέχη, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, δεν υπήρξε η δυνατότητα διαβούλευσης στο υπουργείο Οικονομικών. Ακόμη, ο εκπρόσωπος του Δημοσίου επισήμανε ότι είναι επιβεβλημένη η αναβολή της υπόθεσης, καθώς έχουν καταβληθεί από το χαράτσι 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στον αντίποδα, οι δικηγόροι των καταναλωτικών οργανώσεων και ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Κινήματος Άμεσης Δημοκρατίας, που έχουν προσφύγει στην Δικαιοσύνη κατά του ΕΕΤΗΔΕ, αντέδρασαν έντονα στο αίτημα αναβολής.

Σημειώνεται ότι το Δ΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου έχει κρίνει ότι το χαράτσι είναι αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), καθώς επιβάλλεται σύμφωνα με τετραγωνικά, κ.λπ. κάθε ακίνητου και όχι σύμφωνα με την οικονομική κατάσταση (εισόδημα κ.λπ.) και φοροδοτική ικανότητα κάθε φορολογούμενου, ο οποίος έχει δεχθεί μειώσεις αποδοχών και συντάξεων, αλλά και μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα, οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι το χαράτσι παραβιάζει και την ΕΣΔΑ η οποία προστατεύει την περιουσία, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνεται, τόσο ο μισθός όσο και η σύνταξη.

Σχετικές ειδήσεις