ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Άρειος Πάγος: Θα ελέγχεται το ύψος της αποζημίωσης για ηθική βλάβη

Άρειος Πάγος: Θα ελέγχεται το ύψος της αποζημίωσης για ηθική βλάβη

Ανατρέπεται η μέχρι τώρα πρακτική να μην ελέγχεται η ορθότητα του ύψους της αποζημίωσης για ηθική βλάβη που επιδικάζουν τα κατώτερα δικαστήρια αλλά μόνο η νομική ορθότητα της απόφασης.

Τόσο η εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ευτέρπη Κουτζαμάνη όσο και ο αρεοπαγίτης Μιχαήλ Αυγουλέας, θεωρούν ότι θα πρέπει να ελέγχεται αν το ύψος της αποζημίωσης που έχει επιδικαστεί λόγω ηθικής βλάβης είναι δυσανάλογα μεγάλο ή μικρό, τηρουμένης της αρχή της αναλογικότητας. Όπως τόνισαν σύμφωνα με τις συνταγματικές αρχές και τον Αστικό Κώδικα, ο Άρειος Πάγος έχει την ευχέρεια να ελέγχει εάν παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας και εάν το ποσό της αποζημίωσης που έχει επιδικαστεί είναι πολύ μεγάλο ή πολύ μικρό.

Αφορμή για να παραπεμφθεί το θέμα στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποτέλεσε η επιδίκαση του ποσού των 30.000 ευρώ ως εύλογη χρηματική αποζημίωση για ηθική βλάβη που προκλήθηκε λόγω καταγγελίας εμπορικής σύμβασης. Το ποσό αυτό από τους θιγόμενους κρίθηκε δυσανάλογα μικρό σε σχέση με τη ζημιά που προκλήθηκε, αλλά και από το ποσό που διεκδικούσαν δικαστικά.

Σχετικές ειδήσεις