ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

ΣτΕ: Kατατέθηκε η πρώτη προσφυγή κατά του νέου τρόπου εισαγωγής στα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία

ΣτΕ: Kατατέθηκε η πρώτη προσφυγή κατά του νέου τρόπου εισαγωγής στα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία

Να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό και παράνομο το πλέγμα των νέων νομοθετικών διατάξεων που καθορίζουν νέο τρόπο εισαγωγής των μαθητών στα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία ζητεί γονέας μαθητή της ΣΤ΄ τάξης δημοτικού σχολείου.

Με προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας υποστηρίζει ότι ο νόμος του υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά, (Ν. 4327/2015) είναι αντίθετος στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας, αλλά και στο συνταγματικά προστατευόμενο δικαίωμα της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας.

Σύμφωνα με τον γονέα ο γιος του προετοιμαζόταν για να συμμετάσχει στις εξετάσεις εισαγωγής του σε Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο αλλά το νέο νομοθετικό καθεστώς, που ισχύει μετά την 15/5/2015, στερεί πλέον στο παιδί του τη δυνατότητα συμμετοχής του στις διαδικασίες επιλογής σε Πειραματικό Γυμνάσιο, καθώς συμμετέχει στις εξετάσεις για την εισαγωγή του σε Πρότυπο Γυμνάσιο. Κι αυτό διότι διαχωρίζονται πλέον τα Πρότυπα από τα Πειραματικά Γυμνάσια σε δύο ξεχωριστούς και διακριτούς τύπους σχολείων, σε αντίθεση με το μέχρι τότε καθεστώς που είχε ενοποιημένα τα δύο αυτά σχολεία και συνιστούσαν ένα ξεχωριστό τύπο σχολείου.

Ακόμη, όπως τονίζει το νέο καθεστώς απαγορεύει –επί ποινή αποκλεισμού- να δηλώσει προτίμηση για τη συμμετοχή του στη διαδικασία εισαγωγής σε περισσότερα τους ενός Πρότυπα ή Πειραματικά Γυμνάσια της Αττικής. Επίσης, υποστηρίζει ότι υπάρχει κίνδυνος εξ αιτίας του τυχαίου γεγονότος της επιλογής ενός από τα τέσσερα Πρότυπα Γυμνάσια της Αττικής, να μην εισαχθεί σε κάποιο από αυτά, αλλά να εισαχθεί κάποιος άλλος με χαμηλότερη από τη δική του βαθμολογία κατά παράβαση κάθε έννοιας αξιοκρατίας.

Σχετικές ειδήσεις