ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

«Μπλόκο» στην αίτηση του Νίκου Ρωμανού για «βραχιολάκι» - Ποια η θέση του υπουργείου

«Μπλόκο» στην αίτηση του Νίκου Ρωμανού για «βραχιολάκι» - Ποια η θέση του υπουργείου

Αρνητική είναι η πρόταση του ειδικού εφέτη ανακριτή στην αίτηση που κατέθεσε ο Νίκος Ρωμανός στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, προκειμένου να υπαχθεί στις διατάξεις του νόμου για το «βραχιολάκι».

Εν αναμονή της απόφασης για το Νίκο Ρωμανό, σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου αναρτήθηκε κείμενο που χαρακτηρίζει ως «θέατρο παραλόγου» και «νομικό πραξικόπημα» την εξέλιξη αυτή ενώ αναφέρεται ευθέως στα πρόσωπα που έχουν κεντρικό ρόλο στην υπόθεση.

Στο κείμενο, το οποίο υπογράφουν οι «Αλληλέγγυοι/ες», τονίζεται ότι ο κρατούμενος έχει περάσει το 1/3 των μαθημάτων του εξαμήνου του ΤΕΙ που παρακολουθεί ενώ γίνεται λόγος για εμπόδια της Δικαιοσύνης στη φοίτηση του Νίκου Ρωμανού.

Πλέον αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου των Φυλακών Κορυδαλλού.

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε με ανακοίνωσή του ο υπουργός Δικαιούνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκος Παρασκευόπουλος τονίζοντας ότι το υπουργείο δε μπορεί να παρέμβει, «τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει πιθανότητα άσκησης ενδίκων μέσων».

Ξεκαθαρίζει όμως ότι «σε κάθε περίπτωση θα παρακολουθεί την εξέλιξη του όλου θέματος ώστε να προβεί σε οποιοδήποτε θεσμικό βήμα (ακόμα και νομοθετικά) κριθεί απαραίτητο, ώστε να διασφαλίζεται και πρακτικά το δικαίωμα των κρατουμένων στην εκπαίδευση».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου:

Με αφορμή την αρνητική γνώμη ανακριτή, σε αίτημα εκπαιδευτικής άδειας με ηλεκτρονική επιτήρηση κρατουμένου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κ. Νίκος Παρασκευόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η Ελληνική πολιτεία έχει δείξει, με δύο αλληλοδιάδοχες κυβερνήσεις, τη σταθερή προσήλωσή της στην παροχή εκπαιδευτικών δυνατοτήτων στους κρατουμένους. Όλοι θυμούνται ότι η σχετική νομοθεσία ψηφίστηκε το 2014 με αφορμή υπόθεση συγκεκριμένου κρατουμένου, η οποία απασχολεί και σήμερα.

Ήδη έχει εξασφαλιστεί η κατάλληλη υποδομή για την ηλεκτρονική επιτήρηση, όπου αυτή προβλέπεται ως αναγκαία. Η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, αν και μη αναγκαία, έχει ήδη δρομολογηθεί.

Ο νόμος ήδη προβλέπει τους δικαιούχους, στους οποίους ανήκουν όσοι έχουν επιτύχει στο 1/3 των μαθημάτων για ένα εξάμηνο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, για την οποία διατυπώθηκε αρνητική γνώμη του ανακριτή, το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν μπορεί να παρέμβει, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει πιθανότητα άσκησης ενδίκων μέσων.

Σε κάθε περίπτωση θα παρακολουθεί την εξέλιξη του όλου θέματος ώστε να προβεί σε οποιοδήποτε θεσμικό βήμα (ακόμα και νομοθετικά) κριθεί απαραίτητο, ώστε να διασφαλίζεται και πρακτικά το δικαίωμα των κρατουμένων στην εκπαίδευση.

Σχετικές ειδήσεις