ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου η Βασιλική Θάνου

Νέα πρόεδρος του Αρείου Πάγου η Βασιλική Θάνου

Ομόφωνα το υπουργικό συμβούλιοπροήγαγε λίγο μετά ταμεσάνυχτα της Κυριακής (28/6), σε πρόεδρο του Αρείου Πάγου, την έως χθεςαντιπρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου και πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ελλάδος, Βασιλική Θάνου –Χριστοφίλου.

Η κυρία Θάνου επελέγη ομόφωνα από το υπουργικό συμβούλιο μετά από σχετική πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου.

Η κυβέρνηση έκρινε αναγκαία την κάλυψη της θέσης του πρόεδρου του Αρείου Πάγου, καθώς αύριο αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης ο σημερινός πρόεδρος Αθανάσιος Κουτρουμάνος και λόγω του επικείμενου δημοψηφίσματος της ερχόμενης Κυριακής (5/7).

Υπενθυμίζεται ότι το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου έχει την ευθύνη για την τοποθέτηση των δικαστικών αντιπροσώπων, την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος κ.λπ.

Ακόμη, εκ των πραγμάτων η κυρία Θάνου θα είναι και πρόεδρος του Εκλογοδικείου, καθώς θα είναι η αρχαιότερη εκ των τριών αντιπροέδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας (Συμβουλίου της Επικρατείας, Αρείου Πάγου και Ελεγκτικού Συνεδρίου).

Και θα είναι αρχαιότερη, επειδή οι νέοι πρόεδροι των δύο άλλων μεγάλων δικαστηρίων της χώρας θα επιλεγούν μέσα στο επόμενο διάστημα.

Αύριο Τρίτη αποχωρούν ο πρόεδρος του ΣτΕ Σωτήρης Ρίζος και του Ε.Σ. Νικόλαος Αγγελάρας.

Υπενθυμίζεται ότι το Εκλογοδικείο εξετάζει ενστάσεις κατά του κύρους των βουλευτικών εκλογών, των Ευρωεκλογών και των δημοψηφισμάτων.

Η κυρία Θάνου εισήλθε στο δικαστικό σώμα τον Απρίλιο του 1975. Είναι η δικαστής που υποστήριξε ότι το χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι αντισυνταγματικό και μη νόμιμο και έχει παραπέμψει την υπόθεση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων