ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Δημοψήφισμα 2015 –Το ΣτΕ αποφασίζει για τη συνταγματικότητα του δημοψηφίσματος

Δημοψήφισμα 2015 –Το ΣτΕ αποφασίζει για τη συνταγματικότητα του δημοψηφίσματος

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) η οποία καλείται να αποφασίσει εάν θα διεξαχθεί ή όχι το δημοψήφισμα της Κυριακής, μετά την προσφυγή που κατέθεσαν ένας μηχανικός και ένας δικηγόρος.

«Η κρισιμότητα των στιγμών επιβάλλει άμεση λήψη αποφάσεως. Θα αποσυρθούμε και η απόφαση θα εκδοθεί εντός των προσεχών ωρών. Θα ανακοινωθεί δημόσια και προφορικά σε αυτή την αίθουσα», είπε ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαος Σακελλαρίου.

Προηγουμένως, ο εισηγητής της υπόθεσης Δημ. Σκαλτσούνης, σύμβουλος Επικρατείας, ανέπτυξε την εισήγησή του προς την Ολομέλεια, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως τίθεται ερώτημα αρμοδιότητας του Δικαστηρίου να κρίνει κυβερνητικές πράξεις. Τα ερωτήματα έχουν να κάνουν με τις προϋποθέσεις του δημοψηφίσματος (χρονική διάρκεια, σαφήνεια ερωτήματος και περιεχόμενο αυτού).

Ο προσφεύγων κατά της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος Νικ. Μαναός ανέφερε μεταξύ άλλων:

- Αν δεν ενημερωθεί πλήρως και επαρκώς το εκλογικό σώμα αυτό σημαίνει πως δεν έχουμε κανονική πράξη προκήρυξης δημοψηφίσματος. Τίθεται ουσιαστικά στο λαό το ερώτημα αν επιθυμεί να είναι πλούσιος και υγιής ή ασθενής και φτωχός. Η ίδια η κυβέρνηση δεν εξηγεί τις συνέπειες της επιλογής και αναφέρει μάλιστα πως το ζητεί ως ενίσχυση της θέσης της.

Ο αντίλογος

Στον αντίποδα, η δικηγόρος κα Μαρούπα που παρενέβη υπέρ της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου επισήμανε πως πρέπει να ακουστεί η βούληση του ελληνικού λαού.

- Έχουμε βιώσει 6 χρόνια κυβερνήσεις που νομοθετούν σε βάρος του ελληνικού λαού, ανεξάρτητα από τη βούλησή του. Ήρθε η ώρα να σηκωθούμε από τον καναπέ και να αποφασίσουμε για τις ζωές μας.

- Θεωρώ πως το δικαστήριο είναι αναρμόδιο. Η αντισυνταγματικότητα κρίθηκε στη Βουλή μετά από αίτημα του κ. Βενιζέλου, του ανθρώπου δηλαδή που εκχώρησε την εθνική κυριαρχία της χώρας. Το ερώτημα είναι ουσιαστικά πως αν με αυτή τη θηλιά που έχουν βάλει στον ελληνικό λαό εμείς τα υιοθετούμε αυτά τα μέτρα ή όχι με οποιοιδήποτε πολιτικό διακύβευμα κι αν υπάρχει. Αν θέλουμε να πέσουμε ηρωικά ή να αυτοκτονήσουμε τότε είναι δικαίωμά μας.

Οι παρεμβαίνοντες υπέρ του δημοψηφίσματος τόνισαν ακόμη πως το ερώτημα δεν αφορά στενά δημοσιονομικό θέμα αλλά συνολικά την κοινωνική, οικονομική ζωή των πολιτών.

- Μας λένε ουσιαστικά πως ο λαός δεν μπορεί να κρίνει, δεν είναι αρμόδιος, αρμόδιοι δηλαδή είναι μόνο οι λίγοι. Αυτό είναι το πολίτευμα της ολιγαρχίας και όχι της δημοκρατίας.

- Δεν είμαστε ούτε πλούσιοι ούτε υγιείς.

- Πρόκειται για το λεγόμενο «συμβουλευτικό δημοψήφισμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΑ CAPITAL CONTROLS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Σχετικές ειδήσεις