ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Ένταση στη δίκη της Χρυσής Αυγής-Αποχώρησε η πολιτική αγωγή

Ένταση στη δίκη της Χρυσής Αυγής-Αποχώρησε η πολιτική αγωγή

Με ενστάσεις από την υπεράσπιση των κατηγορουμένων συνεχίστηκε η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ενώ η απόσυρση ένστασης που διατύπωσε ο συνήγορος του κατηγορούμενου Ιωάννη Άγγου, Ι. Σωτηρόπουλος προκάλεσε την αντίδραση των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και τη διακοπή της δίκης.

Για περίπου μια ώρα, ο συνήγορος υπεράσπισης ανέπτυξε ένσταση που αφορά στην ποινική δίωξη για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης ζητώντας να παύσει ως απαράδεκτη. Στην τοποθέτηση του επιχειρηματολόγησε υπέρ της συγκεκριμένης άποψης υπογραμμίζοντας πως στη συγκεκριμένη περίπτωση «εκλείπει το οικονομικό όφελος που θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για το συγκεκριμένο αδίκημα».

Μάλιστα, για να ενισχύσει τον ισχυρισμό του επικαλέστηκε και τη συνθήκη του Παλέρμο η οποία αποτέλεσε και την βάση της άποψης της μειοψηφίας που καταγράφεται στο παραπεμπτικό βούλευμα. Ολοκληρώνοντας πρόσθεσε ότι παραβιάζονται και οι συνταγματικές αρχές που αφορούν στην ελευθερία των πολιτικών κομμάτων καθώς υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «μπορεί οι κατηγορούμενοι να μην είναι όλοι βουλευτές αλλά είναι μέλη του ιδίου κόμματος».

Ωστόσο, στη συνέχεια και αφού προηγουμένως υπήρξε συνεννόηση με το σύνολο των συνηγόρων υπεράσπισης ο συνήγορος του Ιωάννη Άγγου ανακάλεσε την συγκεκριμένη ένσταση, κίνηση η οποία προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά της πολιτικής αγωγής η οποία έκανε λόγο για «ευθεία παραβίαση των δικονομικών αρχών».

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής υπογράμμισαν πως με την κίνηση αυτή αποδεικνύεται το ενιαίο της υπεράσπισης παρά τους ισχυρισμούς τους ότι δεν είναι μέλη της ίδιας οργάνωσης και επανέφεραν το αίτημα για μαγνητοφωνημένα πρακτικά της ακροαματικής διαδικασίας.

Το Δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφανθεί για το θέμα ενώ η πολιτική αγωγή κατήγγειλε μεθοδεύσεις από την πλευρά τη υπεράσπισης και έκανε λόγο για παρωδία. Οι συνήγοροι της οικογένειας Φύσσα αποχώρησαν από την διαδικασία, απόφαση με την οποία συντάχθηκαν και οι υπόλοιπου συνήγοροι πολιτικής αγωγής.

Όπως επεσήμαναν σε κοινή γραπτή δήλωση τους αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη "μη ορθή τήρηση πρακτικών τα οποία εξασφαλίζουν την δημοσιότητα της δίκης" καθώς όπως υπογράμμισαν δεν έχει καταγραφεί η αναφορά του συνηγόρου υπεράσπισης ότι «μπορεί οι κατηγορούμενοι να μην είναι όλοι βουλευτές αλλά είναι μέλη του ιδίου κόμματος».

Η πρόεδρος του δικαστηρίου διέκοψε τη διαδικασία για την ερχόμενη Πέμπτη.

Σχετικές ειδήσεις