ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Αποζημίωση στους συγγενείς του άτυχου υπασπιστή του Χρυσοχοΐδη

Αποζημίωση στους συγγενείς του άτυχου υπασπιστή του Χρυσοχοΐδη

Πέντε χρόνια μετά το θάνατο, από έκρηξη «τρομοδέματος», του υπασπιστή του τέως υπουργού Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοϊδη, Γ. Βασιλάκη, η ελληνική δικαιοσύνη αναγνώρισε ότι το Δημόσιο φέρει ευθύνη και συνεπώς οφείλει να αποζημιώσει τους συγγενείς λόγω ηθικής βλάβης.

Ειδικότερα, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτή αναγνωριστική αγωγή 7 στενών συγγενών του άτυχου υπασπιστή υποχρεώνοντας το Δημόσιο να καταβάλει αποζημίωση από 120.000 ευρώ στη σύζυγο και σε καθένα από τα δυο παιδιά, από 80.000 σε γονέα και από 30.000 ευρώ σε κάθε ένα από τα δυο αδέλφια του θανόντος. Ο θάνατος του Γ. Βασιλάκη είχε επέλθει τον Ιούνιο του 2010 από έκρηξη βομβιστικού μηχανισμού τοποθετημένου σε ταχυδρομική επιστολή που εστάλη αρχικά στο πολιτικό γραφείο του τότε υπουργού και από εκεί στο γραφείο του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Το δικαστήριο δέχθηκε ότι η αλληλογραφία προς την ηγεσία του υπουργείου αυτού πρέπει όπως προβλέπεται ρητά να υποβάλλεται σε ειδικό έλεγχο από μέσα προηγμένης τεχνολογίας (ακτίνες Χ RAY ) ανεξαρτήτως της ιδιότητας του κομιστή. Δέχθηκε επίσης ότι ακολουθείτο πρακτική να εξαιρούνται του ηλεκτρονικού ελέγχου των αντικειμένων που μεταφέρουν όσοι κατέχουν ειδική κάρτα πρόσβασης (διαπιστευμένα πρόσωπα) κρίνοντας ότι αυτή η πρακτική δεν είχε έρεισμα στο νόμο, παραβίαζε την απόρρητη βασική διαταγή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. και συνεπώς απάδει προς την εύρυθμη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Η παράλειψη ελέγχου της αλληλογραφίας αυτής από ακτίνες Χ RAY συνιστά παράλειψη οφειλόμενης ενέργειας των αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων και εάν ο έλεγχος είχε πραγματοποιηθεί θα είχε εντοπιστεί ο μηχανισμός και θα είχε αποτραπεί η πυροδότηση και ο θάνατος του υπασπιστή. 'Έτσι, το δικαστήριο απέρριψε ως αβάσιμο ισχυρισμό του δημοσίου ότι ο θανών ήταν συνυπαίτιος για το συμβάν επειδή λόγω της θέσης του εκείνος ενδεχομένως να είχε δώσει εντολή να εξαιρούνται του ελέγχου τα ειδικά διαπιστευμένα πρόσωπα.

Σχετικές ειδήσεις