ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Αποζημίωση 100.000 ευρώ στον αστυνομικό που είχε τραυματίσει ο Πάσσαρης

Αποζημίωση 100.000 ευρώ στον αστυνομικό που είχε τραυματίσει ο Πάσσαρης

Αποζημίωση ύψους 100.000 ευρώ καλείται να καταβάλει το δημόσιο στον αστυνομικό που είχε τραυματιστεί σοβαρά το 2001 όταν ο κακοποιός Κ. Πάσσαρης απέδρασε από το νοσοκομείο Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς».

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτή την αγωγή του αστυνομικού και αναγνώρισε την υποχρέωση του Δημοσίου να του καταβάλει χρηματική ικανοποίηση 100.000 ευρώ λόγω ηθικής βλάβης από τραυματισμό του.

Με τη δικαστική απόφαση κρίθηκε ότι υπάρχει ευθύνη του Δημοσίου λόγω παράλειψης των οργάνων της ΥΜΔΑ (υπηρεσία μεταγωγών) για λήψη ιδιαίτερων μέτρων ασφαλείας κατά τη μεταγωγή με αυξημένη δύναμη και ανάλογο εξοπλισμό για να αποτραπεί η επίθεση.

Κρίθηκε επίσης ότι πέρα από την ελλειπή πληροφόρηση από τις φυλακές Κορυδαλλού, τα αρμόδια όργανα της υπηρεσίας δεν χαρακτήριζαν τον κρατούμενο ως «εγκληματία ειδικής κατηγορίας» αλλά απλά ως εγκληματία «άκρως επικίνδυνο απόδρασης», χαρακτηρισμό που αποδίδεται στο μεγαλύτερο αριθμό των ποινικών κρατουμένων.

Το δικαστήριο απέρριψε ισχυρισμό του Δημοσίου για συνυπαιτιότητα του αστυνομικού στον τραυματισμό του κρίνοντας ότι ακόμη και αν έφερε όπλο ενόψει του αιφνίδιου χαρακτήρα του συμβάντος και των συνθηκών υπό τις οποίες έλαβε χώρα δεν θα μπορούσε να αντιδράσει και να αποτρέψει μόνος του τη επίθεση και τον σοβαρό τραυματισμό του ενώ ήταν παρόντες και ανώτεροί του ένστολοι και ο ίδιος δεν έφερε την ευθύνη για τη τοποθέτηση χειροπεδών στον κρατούμενο.

Ροή Ειδήσεων