ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Θεσσαλονίκη: Βαριές «καμπάνες» για συμβόλαιο θανάτου

Θεσσαλονίκη: Βαριές «καμπάνες» για συμβόλαιο θανάτου

Με βαρύτατες ποινές τιμωρήθηκαν δύο άνδρες που κάθισαν στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου (ΜΟΔ) Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενοι για συμβόλαιο θανάτου που επιχειρήθηκε να εκτελεστεί σε βάρος 55χρονου πρατηριούχου υγρών καυσίμων στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για έναν Έλληνα, 51 ετών, συνέταιρο στο πρατήριο του θύματος, κι έναν 43χρονο Γεωργιανό, υπάλληλο στην ίδια επιχείρηση, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι χωρίς να τους αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό. Ο πρώτος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 24 ετών ως «ιθύνων νους» του συμβολαίου θανάτου και ο δεύτερος σε κάθειρξη 26 ετών ως εκτελεστής του. Και οι δύο οδηγήθηκαν στις φυλακές, ύστερα από την ετυμηγορία του δικαστηρίου.

Ο 55χρονος, που φαίνεται ότι είχε οικονομικές διαφορές με τον συνέταιρό του, γλίτωσε ως εκ θαύματος από διαδοχικές απόπειρες δολοφονίας που έλαβαν χώρα από τον Αύγουστο του 2013 έως τον Ιανουάριο του επόμενου έτους. Αρχικά οι δράστες παγίδευσαν δύο φορές -σε διάστημα λίγων 24ωρων- με χειροβομβίδες τη μοτοσικλέτα του, στην Τούμπα, αλλά καθαρά από θέμα τύχης αυτές δεν εξερράγησαν και χρειάστηκε να επιστρατευτούν ειδικοί πυροτεχνουργοί της Αστυνομίας για να τις εξουδετερώσουν.

Λίγους μήνες αργότερα, ο αλλοδαπός έστησε καρτέρι έξω από το σπίτι του 55χρονου, σε κεντρική περιοχή της Θεσσαλονίκης και τον πυροβόλησε με πιστόλι στο πρόσωπο σχεδόν εξ επαφής. Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, η σφαίρα διαπέρασε το κάτω χείλος και βγήκε από το μάγουλο του θύματος. Μάλιστα, όταν ο 43χρονος επιχείρησε να πυροβολήσει εκ νέου εναντίον του το πιστόλι μπλόκαρε, ενώ ο 55χρονος κυνήγησε τον δράστη χωρίς να καταφέρει να τον ακινητοποιήσει.

Λίγους μήνες αργότερα οι Αστυνομικές Αρχές της πόλης εξιχνίασαν την υπόθεση και συνέλαβαν τους δύο άνδρες. Όπως αποκαλύφθηκε, ο 51 ετών επιχειρηματίας είχε συνάψει κατά το προηγούμενο διάστημα ιδιωτικό συμφωνητικό με τον 55χρονο, σύμφωνα με το οποίο ο δεύτερος κατέστη αφανής συνέταιρος στο πρατήριο, ενώ όπως συμφώνησαν θα εισέπραττε μηνιαίως μέρος των μικτών κερδών από την εκμετάλλευση της επιχείρησης. Στην πορεία όμως φαίνεται πως τα «έσπασαν» ως προς τα οικονομικά, κάτι, που κατά τις διωκτικές Αρχές, αποτέλεσε την αιτία για τις απόπειρες δολοφονίας.

Στις απολογίες τους, οι δύο κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση. Μάλιστα, ο Έλληνας απολογήθηκε ότι ποτέ δεν ήθελε το κακό του 55χρονου τον οποίο έβλεπε σαν αδελφό του. Οι ισχυρισμοί τους όμως δεν έπεισαν τους δικαστές τους ενόρκους που τους έκριναν ομόφωνα ένοχους.

Σχετικές ειδήσεις